Tujina

Prvoten načrt: Eksplozija na Rdečem trgu

Moskva, 26. 01. 2011 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
14

Ruski časopis trdi, da so organizatorji napada na moskovskem letališču Domodedovo sprva nameravali udariti na Rdečem trgu, in to na novoletni večer.

Tisti, ki stojijo za napadom na moskovsko letališče, so po poročanju ruskega časopisa Moskovsky Komsomolets napad na prestolnico načrtovali že na novoletni večer. Po pisanju časopisa je ženska načrtovala, da bi se sredi Rdečega trga razstrelila. Njen načrt se je izjalovil, saj naj bi njen mobilni telefon prezgodaj detoniral bombo in tako se je ženska razstrelila že v svojem stanovanju.

Kot je znano, je v ponedeljkovem terorističnem napadu na moskovsko letališče Domodedovo umrlo 35 ljudi. Po zadnjih podatkih ruskih oblasti se po napadu v bolnišnicah še vedno zdravi 116 ranjenih. Rusko ministrstvo za izredne razmere je sporočilo, da so že identificirali vseh 35 smrtnih žrtev napada. Med njimi je tudi osem tujcev – dva Tadžikistanca, en Uzbekistanec, dva Avstrijca ter po en ukrajinski, nemški in britanski državljan.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, ruski preiskovalci pa domnevajo, da je napad izvedla samomorilska napadalka, pri tem pa jo je nekdo spremljal.

Dan žalovanja

Medtem je Rusija zavita v črno. Žalujoči Rusi na letališču prižigajo sveče in polagajo cvetje. Glavne televizijske postaje pa ob današnjem dnevu žalovanja ne bodo predvajale zabavnih vsebin in reklam. V moskovskih cerkvah, sinagogah in mošejah potekajo žalne slovesnosti.

Žalujoči Rusi na letališču prižigajo sveče in polagajo cvetje.
Žalujoči Rusi na letališču prižigajo sveče in polagajo cvetje. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je zaradi tragičnega napada skrajšal udeležbo na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Sprva je bilo predvideno, da bo v Švico odpotoval v torek, po novem načrtu pa bo v Davosu imel le govor ob odprtju srečanja in se sešel s poslovneži, nato pa se bo drevi vrnil v Rusijo.

Ruski mediji medtem poročajo, da je Medvedjev zaradi napada danes odpustil vodjo oddelka za promet v osrednjem delu Rusije na notranjem ministrstvu Andreja Aleksejeva.

Ruski predsednik je v torek dejal, da del krivde za ponedeljkov teroristični napad nosi tudi vodstvo letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. Sporočil je tudi, da je generalnemu državnemu tožilstvu in ruskemu preiskovalnemu odboru naročil preiskavo "kriminalne odgovornosti" tistih, ki jim očitajo, da na letališču Domodedovo pred napadom niso razkrinkali domnevnega samomorilskega napadalca oziroma napadalke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King_of_Gonzo
27. 01. 2011 09.26
11xwer112 o bird brain :)
Komendator
27. 01. 2011 08.07
Kot ponavadi je resnica nekje vmes. Če bi Rusi ne udarili tako brutalno po Čečeniji, bi verjetno tudi v Moskvi eksplodirala kakšna bomba manj. Nasilje rodi novo nasilje. Težko bo temu narediti konec. Edina trajna rešitev za sožitje narodov je zadovoljiv življenski standard (primer Švica!), do tega pa v Ruski federaciji še veliko manjka
MERDE-AVE-MERDE
27. 01. 2011 02.10
XgentlemanX26.01.2011, 23:22 2 Ma muslimani, kristjani, pa vse ostale vere mogl bi stopit skupej, Itak, saj govorijo Vsi o istem Bogu, Bog je samo en, bili pa so različni messenđeri in različni "bolj odprti", bolj spodobni ljudje. Vsi govorijo - O ISTEM BOGU.
XgentlemanX
26. 01. 2011 23.22
Ma svet je skoz bolj nor, skoz več je sovraštva. In kdo je kriv za to - oblast in denar - te dve stvari sta največje zlo tega sveta. Revni ljudje iz ene države se bojujejo z revnimi ljudmi iz druge države zakaj? Kaj majo od tega nič.Politiki, gospodarstveniki, pa podobne svinje na ta račun dobr živijo. A res mislite da je Putinu kej mar za te ljudi ki so umrli ob tem napadu, ma dajte nehat no pravljice. Ma muslimani, kristjani, pa vse ostale vere mogl bi stopit skupej, ne bi se smel sovražit samo zaradi vere, jest spoštujem tvojo vero ti spoštuj mojo in skupej bi se moral boriti proti ljudem ki so odgovorni za vso to bedo na našem svetu, sej to pa vemo kdo so , od politikov , gospodarstvenikov, ........... ma lahk bi našteval.....*
major1
26. 01. 2011 21.36
Ni škode, ker z narodom ne bi bilo politične elite. Nastradajo vedno mali ljudje.
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 19.33
Adijo scena - Na youtube si poglejte "US mainstream media manipulates Moscow tragedy" - kako so ZDA to novico, ta dogodek, takoj priredile, takoj še pred Rusijo obtožile Čečene, celo Iran so vmešali v zgodbo. Ko Rusija sama še ne zagotovo. Načrtno širijo islamofobijo in zavajajo, servirajo neke fakte medtem ko se je v Rusiji preiskovanje dogodka komaj začelo. Svašta. Posnetek je na RussiaToday
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 18.17
"Tisti, ki stojijo za napadom na moskovsko letališče, so po poročanju ruskega časopisa Moskovsky Komsomolets napad na prestolnico načrtovali že na novoletni večer. Po pisanju časopisa je ženska načrtovala, da bi se sredi Rdečega trga razstrelila." Ne vedo še kdo je bil - vejo pa kaj so načrtovali in kaj je načrtovala ta ženska. Ne vejo pa še kdo je bil - svašta - think !
Desktop.Messiah
26. 01. 2011 16.48
Velik RIP vsem žrtvam kavkaškega ekspanzionizma!
vetlan
26. 01. 2011 16.33
slorus 26.01.2011, 11:28 Normalno, in prav je tako.
Jeunesse
26. 01. 2011 15.51
Kadar gre v Ameriki kaj narobe, radi v šali pravijo "Blame Kanada", no rusi bojo pa rekli "Blame Chechenia"
rko
26. 01. 2011 15.27
TERORISTI SO V VAŠIH GLAVAH, OVCE ENE
slorus
26. 01. 2011 11.28
pinek 26.01.2011, 10:36 Ne boste verjeli, ampak velika večina Rusov podpira Putina, ker niso pozabili kaj je bilo prej.
pinek
26. 01. 2011 10.36
kdo pa je Rusom izvolil Putina in njegov FSB
Krimsky
26. 01. 2011 09.30
Je že potrjeno, da gre za teroristični napad?