Tujina

25-letni napadalec bil obsojen zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji, po napadu se je oglasil v živo prek Facebooka

Pariz, 14. 06. 2016 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/K.H.
Komentarji
256

Larossi Abballa, ki je ubil 42-letnega francoskega policista pred njegovim domom in nato v njegovi hiši ubil še ženo, je bil obsojen na zaporno kazen zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji. Že pred tem ga je policija večkrat obravnavala zaradi kriminalnih dejanj. V povezavi z napadom so sicer v Parizu prijeli tri osumljence.

Francoska policija
Francoska policija FOTO: AP

Moški, ki se je oklical za pripadnika Islamske države (IS), je sinoči okoli 21. ure do smrti zabodel francoskega policijskega načelnika. Napadalec je na domu ubitega policista v Magnanville v bližini Pariza nato za talca zajel policistovo 36-letno ženo, ki je bila prav tako policistika, in njunega sina. Partnerico so našli mrtvo, triletni otrok pa je bil rešen.

Policija je moškega v antiteroristični akciji ubila. Napad je izvedel 25-letni Larossi Abballa, je sporočilo tožilstvo. Abballa je bil leta 2013 obsojen na dve leti in pol zapora zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji s povezavami s Pakistanom, a so ga izpustili, ker je toliko časa preživel že v priporu. V mladosti je bil policiji znan po manjših kaznivih dejanjih.

Napadalec Larossi Abballa je bil obsojen zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji, ki ima povezave s Pakistanom. Policija ga je pred tem večkrat obravnavala zaradi manjših kaznivih dejanj.
Napadalec Larossi Abballa je bil obsojen zaradi sodelovanja v teroristični organizaciji, ki ima povezave s Pakistanom. Policija ga je pred tem večkrat obravnavala zaradi manjših kaznivih dejanj. FOTO: AP

Tudi IS je na svojih kanalih zatrdila, da je bil napadalec njihov pripadnik. Če bo potrjeno, da je bil moški res pripadnik IS, bo to prvi islamistični napad v Franciji, potem ko so po novembrskih napadih v Parizu razglasili izredne razmere.

Priče so povedale, da je moški vzklikal ''Alah je velik'' in da je borec Islamske države, ko je napadel 42-letnega policista pred njegovim domom. Nato je odšel v njegovo hišo in za talca vzel žensko in otroka. Moški je dogajanje prenašal prek Facebooka. 

V pogajanjih s policijo je nato večkrat povedal, da je član IS. Ker pogajanja niso bila uspešna, so specialci okoli polnoči vdrli v hišo.

''Policista je moški ubil, v hiši smo odkrili truplo ženske. Napadalec je bil ubit. K sreči je bil mali deček rešen. On je živ in zdrav,'' je po akciji povedal tiskovni predstavnik francoskega notranjega ministrstva.

Izredni sestanek zaradi napada, ki so ga označili za teroristično dejanje, je že sklical francoski predsednik Francois Hollande

V povezavi z napadom v Parizu prijeli tri osumljence

Francosko tožilstvo je sporočilo, da so policisti v povezavi s terorističnim napadom na policista in njegovo ženo danes ponoči v predmestju Pariza prijeli tri osebe iz kroga napadalca. Gre za moške, stare 27, 29 in 44 let, je povedal tožilec Francois Molins.

Tožilec je pojasnil, da se je Abballa IS priključil pred tremi tedni. Pri njem so sicer našli tri nože, pa tudi seznam tarč, na katerem so bile pomembnejše javne osebnosti, policisti in raperji.

Po besedah Molinsa je pogajalcem tudi povedal, da se je odzval na poziv vodje IS Abuja Bakra al Bagdadija k pobijanju "nevernikov na njihovih domovih, z njihovimi družinami". IS je nato prevzela odgovornost za napad v izjavi, ki jo je objavila tiskovna agencija Amak, preko katere IS redno objavlja svoja sporočila.

Napadalec je poleg tega med napadom na družbenem omrežju Facebook objavil videoposnetek v živo, na Twitterju pa dve sporočili. Več o vsebini teh objav Molins ni povedal. Dodal je le, da so pri njem našli tri nože.

David Thomson, strokovnjak za terorizem na Radio France Internationale, si je, še preden so ga umaknili s Facebooka, ogledal omenjeni 13-minutni videoposnetek napadalca, ki ga je prenašal v živo.

Thomson je povedal, da ga je napadalec posnel v hiši žrtev. Povedal je, da je ubil žrtvi in da ne ve, kaj bo storil z njunim sinom, ki ga je bilo moč videti v ozadju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1