Tujina

Moškemu, ki je posnel grozljivo usmrtitev pariškega policista, je žal, da je posnetek objavil

Pariz, 12. 01. 2015 06.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Jordi Mir je dejal, da je video objavil zaradi strahu in ''neumnega refleksa'', ki se ga je priučil v desetletju družbenih omrežij. Posnetek je močno vznemiril družino umrlega policista. Mir sicer sprva ni vedel, kaj snema.

Moškemu, ki je posnel grozljiv posnetek pariškega policista, ko sta ga ubila brata Kouachi, je zdaj žal, da ga je objavil na svetovnem spletu. Nikoli ni pričakoval, da bo posnetek obkrožil svet.

Jordi Mir je za ameriško tiskovno agencijo dejal, da je video objavil zaradi strahu in ''neumnega refleksa'', ki se ga je priučil v desetletju družbenih omrežij. ''Ne vem točno, zakaj sem ga objavil. Verjetno gre za podoben neumen refleks, kot denimo, ko slikam mačko in jo objavil na Facebooku,'' je razložil.

''Bil sem popolnoma paničen,'' je dejal, ko je videl usmrtitev. Posnetek je kmalu postal ikoničen posnetek tridnevnega francoskega terorja, ki se je začel s pobojem članov uredništva Charlie Hebdo in se končal v petek, ko je policija napadalca ubila.

Streljanje v Parizu
Streljanje v Parizu FOTO: Reuters Video

''Moral sem z nekom govoriti,'' je dejal Mir. ''Bil sem sam v stanovanju. Moral sem posnetek objaviti na Facebooku. To je bila moja napaka,'' je pojasnil. Na družbenem omrežju je video pustil okoli 15 minut, nato se je premislil in posnetek zbrisal. A seveda je bilo že prepozno.

Posnetek se je že razširil po strani, nato ga je nekdo naložil na YouTube. Čez slabo uro ga je že bilo mogoče videti na svetovnih televizijah.

Kot je znano, sta brata Cherif in Said Kouachi od blizu ustrelila 42-letnega policista Ahmeda Merabeta. ''Bi naju rad ubil?'' je policista vprašal eden od bratov, ko je hodil proti njemu. ''Ne, vse je v redu, šef,'' je odgovoril Merabet in ob tem dvignil roke v očitni prošnji za milost. Te ni bilo. Napadalec ga je ustrelil v glavo.

42-sekundni video je zgrozil svet. Posnetku so mediji nadeli besede ''šokantno'', ''bolno'', francoski Le Figaro je na sliko, vzeto iz posnetka, zapisal ''vojna''.

Posnetek je pretresel policistovo družino

Teroristična napadalca v Parizu
Teroristična napadalca v Parizu FOTO: Twitter

Posnetek, ki so ga predvajali še in še, je močno vznemiril družino umrlega policista. Njegov brat Malek je dejal: ''Kako si upaš to posneti in ga predvajati? Slišal sem njegov glas. Prepoznal sem ga. Videl sem, kako so ga ubili in vsak dan slišim, kako so ga ubili''.

Nekateri zagovarjajo, da je posnetek dobro pričanje o brezčutnosti teroristov. Mir je pojasnil, da so mu dejali, da je posnetek mobiliziral Francijo in javno mnenje. Primerjal ga je s fotografijo Roberta Cape, ki je slikal vojaka, ki so ga ustrelili v španski državljanski vojni.

Mir sicer sprva niti ni vedel, kaj snema. Pristopil je k oknu, ko je med pisanjem spletne pošte slišal strele. Najprej je menil, da gre za bančni rop. Potem je zagledal oborožena moška, ki sta korakala k policisti, zato je menil, da sta specialna policista.
''A nista bila,'' je dodal Mir. Posnetek je Mir posredoval policiji.

Mir Merabetovi družini sporoča, da mu je zelo žal. Od medijev je skušal zahtevati, da zameglijo obraz policista, a nekateri to niso storilo. Mir je še zaključil, da če bi lahko čas zavrtel nazaj, posnetka ne bi objavil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1