Tujina

'Moshe ni nor. Je takšen, kot ste vi in jaz'

Jeruzalem, 16. 07. 2012 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.M./G.G.
Komentarji
8

Po samosežigu 57-letnega Silmana se v Izraelu vrstijo protesti. Opozarjajo na socialne neenakosti in nepravičnost, do katerih prihaja v državi. Za samosežig, ki je "posledica politike zla", krivijo vlado, ki nima posluha za ljudi.

Po samosežigu obupanega 57-letnega Izraelca se v državi vrstijo protesti v njegovo podporo. Moshe Silman se je zažgal v soboto zvečer, in sicer med protesti v Tel Avivu. V pismu, ki ga je napisal pred dejanjem, je razložil, da ga je država Izrael okradla in pustila popolnoma nemočnega. Silmanu se je zdelo najhuje, da so ga večkrat spregledali pri dodelitvi socialnega stanovanja, čeprav se je komaj prebijal iz meseca v mesec, imel pa je tudi težave z zdravjem. Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in finančnega ministra Yuvala Steinitza je obtožil, da s svojo politiko vsakodnevno ponižujeta nižje sloje. Prav tako, da jemljeta revnim in dajeta bogatim, katerim omogočata dodatno kopičenje bogastva.

Protest v Tel Avivu v podporo Silmanu
Protest v Tel Avivu v podporo Silmanu FOTO: Reuters

Na to zdaj opozarjajo tudi protestniki, ki se zgrinjajo na ulice Izraela. V Tel Avivu se je tako zbralo okoli 2000 ljudi, shodi v podporo Silmanu pa so potekali tudi v Jeruzalemu, Haifi in Beershabi. Protestniki vzklikajo "Bibi (Benjamin Netanjahu, op. p.) in Steinitz, pojdita domov!'' V Jeruzalemu so varnostne sile prijele pet protestnikov, ki so skušali blokirati glavno cesto v mestu.

Tudi v Tel Avivu so protestniki blokirali nekaj cest, vozniki pa so potrpežljivo čakali in tudi sami vzklikali gesla v podporo 57-letniku. Eden izmed voznikov je novinarjem dejal, da upa, da bo tokratni protest obrodil sadove. Dodaja, da protesti potekajo ves čas, spremeni pa se nič.

V omenjenih mestih so javno prebrali pismo, ki ga je pred samosežigom napisal Silman. Zbrani so razumeli njegovo stisko.

"Moshe ni nor. Je takšen, kot ste vi in jaz,'' je povedal eden izmed aktivistov. Meni, tako kot večina protestnikov, da je za samosežig kriva izraelska vlada, ki nima posluha za ljudi.

Samosežig Moshe Silmana
Samosežig Moshe Silmana FOTO: Reuters

Moshe Silman je bil tudi sam aktivist, ki je deloval v Haifi. Včeraj, ko so izvedeli, kaj se mu je zgodilo, se je na ulice omenjenega mesta odpravilo okoli 100 ljudi. V rokah so nosili plakate, na katerih je pisalo: "Ne gre za osebno tragedijo, to je posledica politike zle'' ter "Ves narod je Moshe Silman''.

Gibanje, ki opozarja na družbene neenakosti v Izraelu, je nastalo pred dobrim letom. Aktivisti ves ta čas protestirajo na ulicah in pri tem opozarjajo, da se cene vsakdanjega življenja nevzdržno višajo, prav tako dodajajo, da so cene stanovanj previsoke. Zahtevajo ponovno vzpostavitev socialne države.

Moshe Silman je utrpel opekline na 90 odstotkih telesa. Še vedno je v kritičnem stanju, zdravniki pa so dejali, da ima izredno malo možnosti za preživetje, saj se odpovedi organov vrstijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Draža
16. 07. 2012 22.33
+3
To se bo zgodilo v kratkem v Sloveniji
Nina Nubia 1
16. 07. 2012 22.42
+1
.VOY.
16. 07. 2012 19.48
-11
Tale je en navaden ala Todorovič...kakšen Žid...neki
upornik_007
16. 07. 2012 21.20
+6
kim llsung
16. 07. 2012 19.36
+5
ja nic naj jim rusi zacnejo dostavljat orozje
matic cad
16. 07. 2012 19.22
+6
Pripravite se na jesen in zimo !
theykilledKenny
16. 07. 2012 19.44
+1
Pričakuješ težave pri preskrbi z naftnimi derivati?
zigasubic
16. 07. 2012 19.59
+1
Za parlament bo tudi premog dober za podkuriti...