Tujina

Umor britanske poslanke: Cameron pravi, da je čas za razmislek

London, 17. 06. 2016 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

'Najprej Britanija' so bile besede, ki jih je izrekel napadalec Thomas Mair, preden je ustrelil in nato še zabodel britansko poslanko Jo Cox. Mair naj bi bil neonacist in podpornik rasistične organizacije. Poslanko naj bi ubil, ker je zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU. Umorjeni poslanki so sicer v zadnjem času večkrat grozili.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Velika Britanija žaluje
    03:12
    Iz SVETA: Velika Britanija žaluje
  • Iz 24UR: Gospodarske posledice izstopa VB iz EU
    01:45
    Iz 24UR: Gospodarske posledice izstopa VB iz EU
Jo Cox se je zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU.
Jo Cox se je zavzemala za obstanek Velike Britanije v EU. FOTO: AP

Morilec poslanek britanskih laburistov Jo Cox naj bi bil vnet privrženec neonacistične skupine iz ZDA. Kot je danes sporočila organizacija za zaščito človekovih pravic Southern Poverty Law Centre, ima Thomas Mair, ki je po navedbah britanskih medijev v četrtek ubil Coxovo, "dolgo zgodovino belega nacionalizma" in je podpornik Nacionalnega zavezništva v ZDA. 

Poleg tega je Thomas Mair v elektronski publikaciji organizacije Springbok Club naveden kot njihov podpornik. Gre za rasistično organizacijo, ki je zagovarjala režim apartheida v Južni Afriki in prevlado belega človeka. Leta 1996 sta ga ustanovila vodji britanskega Ku Klux Klana.

Po dosedanjih informacijah je morilec na severu Anglije večkrat ustrelil in nato še zabodel poslanko opozicijskih britanskih laburistov Jo Cox. Poslanka, ki je v kampanji o t. i. brexitu zagovarjala obstanek Velike Britanije v EU, je zaradi poškodb umrla.

Po poročanju medijev je napadalec vzklikal "Britain first" (najprej Britanija), kar bi se lahko nanašalo na suverenost Velike Britanije. Na Otoku sicer obstaja tudi skrajno desna stranka s tem imenom.

Naročen na neonacistične publikacije

Organizacija Southern Poverty Law Centre pa je danes na svojih spletnih straneh sporočila, da če gre res za Thomasa Maira, kot so ga identificirali britanski mediji, potem gre za "vnetega privrženca Nacionalnega zavezništva (NA), ki je bila nekdaj glavna organizacija neonacistov v ZDA". Podpornik te organizacije naj bi bil več desetletij, trdi organizacija.

Skupina NA se sicer zavzema za vzpostavitev bele domovine in iztrebljenje Judov, Mair pa naj bi po navedbah Southern Poverty Law Centre za publikacije NA zapravil najmanj 600 dolarjev. Objavili so tudi dva računa, s katerimi si je Mair z naslovom v zahodnem Yorkshireu naročil publikacije NA.

Mair naj bi uporabil pištolo, ki je bila videti, kot da je narejena doma, so povedale priče.
Mair naj bi uporabil pištolo, ki je bila videti, kot da je narejena doma, so povedale priče. FOTO: AP

Med njimi je bil tudi priročnik, kako si sestaviti pištolo iz vsakdanjih materialov, še navaja Southern Poverty Law Centre.

Priče so sicer po poročanju britanskih medijev navajale, da je morilec uporabil pištolo "starega videza" oz. da je bila videti, kot da je bila narejena doma.

Brat: Thomas je imel psihične težave

Se je pa oglasil tudi brat osumljenega, Scott Mair, ki je za Daily Telegraph povedal, da Thomas Mair "ni nasilen in sploh ne tako političen". Povedal je sicer, da je imel psihične težave, a da se je zdravil.

Daily Telegraph je sicer poročal tudi, da je bil Mair tudi naročnik južnoafriške revije S.A. Patriot, ki jo izdaja skupina, ki se zavzema za ponovno uvedbo apartheida.

Umorjeni poslanki so večkrat grozili

Britanska policija je danes sporočila, da se je umorjena poslanka Jo Cox v preteklosti že obrnila na njih zaradi "zlonamerne komunikacije", ki je je bila deležna. Policisti so v povezavi z grožnjami marca prijeli moškega, ki je bil od takrat pod policijskim nadzorom. A policija je poudarila, da ne gre za Maira, ki je trenutno v priporu zaradi umora.

Prav zaradi groženj, ki jih je v zadnjem času prejemala poslanka, pa ji je policija nameravala zagotoviti varovanje.

Cameron po smrti poslanke pozval k strpnosti, v ponedeljek žalna seja parlamenta

Britanski premier David Cameron je dan po smrti poslanke pozval k strpnosti v javnih razpravah. Cameron je danes skupaj z vodjo laburistov Jeremyjem Corbynom obiskal kraj Birstall na severu Anglije, kjer je bila Coxova umorjena.

Britanski premier David Cameron
Britanski premier David Cameron FOTO: AP

Corbyn, vodja britanske stranke laburistov, ki ji je pripadala tudi umorjena poslanka Coxova, pa je medijem pojasnil, da je Cameronu in predsedniku spodnjega doma parlamenta Johnu Bercowu predlagal sklic seje parlamenta, na kateri bi se poslanci lahko poklonili umorjeni.

Zaradi referendumske kampanje britanski parlament te dni ni zasedal. Na pobudo Corbyna bo v ponedeljek spominska seja za Coxovo.

"Danes smo upravičeno pretreseni. To je trenutek za korak nazaj in premislek o pomembnih stvareh v naši domovini," je v izjavi ob obisku kraja umora Coxove poudaril Cameron. Britance je spomnil, da bi morali ceniti otoško demokracijo, ter poudaril, da brez tolerance ne more biti miru, stabilnosti in ekonomske blaginje.

"Sovraštvo, delitev in nestrpnost izločiti iz naše politike, iz našega javnega življenja in iz naše skupnosti" je še dejal Cameron.

Corbyn pa je umor poslanke ocenil za "dejanje sovraštva" in "napad na demokracijo".

Cameron in Corbyn bosta nocoj v Birstallu vodila žalno slovesnost v spomin na Coxovo.

Oba tabora v kampanji pred referendumom o britanskem izstopu iz EU sta sicer v četrtek po novici o smrti Coxove prekinila kampanjo. Za zdaj pa niti iz tabora Za niti iz tabora Proti še niso sporočili, kdaj oz. ali sploh bodo kampanjo nadaljevali. Zadnje ankete so sicer nakazovale, da se jeziček na tehtnici javnega mnenja nagiba v prid izstopu Velike Britanije iz EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
18. 06. 2016 19.31
Angleži bodo ostali v EU.
Naveli?anec
17. 06. 2016 19.33
-1
Ko levi pospravijo svojega in uprizorijo "sovražnost".
mikumi
17. 06. 2016 20.32
-3
In narod bo nasedel in volil proti brexitu kar je bil tudi namen
medo90
17. 06. 2016 19.18
+2
žalostno, da bo sedaj cela britanija ta umor posploševala. Se pa sprašujem, kaj imamo od EU slovenci. Leta 91 smo si priborili svojo državo, SAMO SVOJO SLOVENSKO, odšli smo iz juge in začeli sami odločati o svoji usodi. Kje smo sedaj? "Resnično imamo paradižnik na krožniku celo leto, ampak hvala za to nima ne vonja ne okusa." Sedaj ko smo v EU smo še 10x večji hlapci kot smo bili v jugi. Ali nam tega treba?
Al83
17. 06. 2016 17.40
-1
Za take bi bilo ponovno treba uvesti smrtno kazen, ker če ti nekoga hladnokrvno ubiješ tudi sam nimaš pravice več živet. Še prej pa garbat ko psa, pa zapreti ga z enim parimi, ki si ga bodo ene dvakrat privoščili na dan. Drugače, pa bojo ta umor pri remain kanpaniji izmolzli do zadnje kaplje, tako da bo na koncu ljudi sram v javnosti priznati, da podpirajo brexit. Novinarji so ta umor že molzli in za napad obtožili brexit, ko se ženska še borlia za življenje. Niso se niti toliko potrudili, da bi preverili dejstev, od okolice umora, niti zaslišali prič, kar je morilec v resnici vzklikal, ustvarili so zgodbo, ki ustreza njihovim političnim narativom in jo raznesli na vse konce sveta. Upam, da se bodo Britanski volilci zavedali, da je odločitev na referendumu za samostojnost in suverenost večja od te tragedije in ne bodo popustili sentimentalnim manipulacijam main stream medijev in status kvo politikov.
spletni_nepridiprav
17. 06. 2016 13.44
+16
morilec ki je psihični bolnik se je na ulici prepiral z drugim moškim. ko je ta poslanka to videla se je UMEŠALA in skušala pomiriti strasti kljub temu da je videla neuravnovešeno osebo z nožem in doma narjeno pištolo v roki. mentalno motena oseba jo po tem ustreli zaradi neuravnovešenosti... priče ki so cel dogodek gledale so POTRDILE da se ni nihče drl britain first to je izmišljeno... ta zgodba je zmanipulirana in izrabljena za propagando bREMAIN ostanek v EU... umor v franciji in v orlandu je že lanski sneg?
Kopriva60918022
17. 06. 2016 12.31
+16
britanci če ste pametni čimprej zapustite 5. nemški rajh, vi lahko, niste narod hlapcev tako kot mi.
ROMELS
17. 06. 2016 11.43
+4
Mnogim je šla na živce.
Flaškon
17. 06. 2016 11.42
+9
Hja. Kaj pa ce bi nasi novinarji malo preverili kaj prevajajo iz drugih strani. Tole se je ze izkazalo kot lazno porocanje. In prav nihce ni krical kaksnih sloganov.
dr.dare
17. 06. 2016 11.37
-1
hahah in zdaj bodo kričali naj njena smrt ne bo zaman hahahahh eno je da en eno umori drugo pa je da potem korist iz tega iščejo drugi politiki!!
opazovalec_
17. 06. 2016 11.25
+1
Nič se ne zgodi zastonj in za brez veze!
tedo9GWTSmedo
17. 06. 2016 11.19
-1
Lažje je kritizirati morilca, kot kritizirati še živega politika. Zato si si izmislili vse mogoče, da se zdaj ne govori dosti o tem, da bi Britanija šla ven ali ostala v EU. Če bi kdo ubil Janšo, bi se na veliko kritiziralo morilca in se o njem pisalo vse mogoče slabo, Janša bi pa politično in medijsko postal angel.
Bofur
17. 06. 2016 11.27
+0
Za kaj takšnega ni veliko možnosti, mislim, da bi JJ postal angel, mogoče prej padli angel :))
vsakdanjik
17. 06. 2016 11.41
+0
To (padli angel) ne rabi šele postati... :)
Razumnež
17. 06. 2016 11.17
-17
Tudi v Sloveniji je mnogo takih, ki so proti NATO paktu in proti EU.... Mnogi med njimi so zagriženi rusofili in sovražniki slovenske dežele !!
dostojevski II
17. 06. 2016 12.01
+4
Kopriva60918022
17. 06. 2016 12.33
+2
lastno državo ste prodal, ne seri, brez evrope bi bli druga švica
yyyeb
17. 06. 2016 17.19
+4
bedarija, rusofili niso slovenski sovražniki, isto tako amerofili niso slovenski sovražniki.
AlternativeFacts
17. 06. 2016 11.15
-1
Ta je pa že dolgo nazaj knige zakuru....pa še ćaj z oblačkom mleka mu zgleda noben več noče dat'....
Bofur
17. 06. 2016 11.14
+3
Dejstvo je, da je za varnost Evrope hujša in resnejša nevarnost domači terorizem neo-fašistov in neo-nacistov, kot pa domnevna islamska grožnja. Nacizem in fašizem sta Evropo in svet pahnila v najhujšo morijo v zgodovini človeštva, zakrivila sta grozljivi zločin genocida nad avtohtono evropsko judovsko populacijo, zakrivila sta grozljivi zločin nad vsemi ne-Arijci in pahnila tudi svoje prebivalce v hudo pomanjkanje in povzročila velikanske žrtve. Ampak kot da tega ni bilo dovolj, po Evropi vznikajo rasistična gibanja, utemeljena na zločinski ideologiji Tretjega raicha, privržencev te na zločinu, tudi nad nami Slovenci, utemeljene ideologije, je veliko tudi med nami v Sloveniji. S temi idejami simpatizirajo tudi pripadniki etablirane politične stranke. Ne bom omenil katere, ker me bo administrator brisal, kar je samo po sebi zelo nenavadno in čudno, saj v tej stranki niti ne tajijo, da so njihovi člani, člani in simpatizerji samozvane domoljubne organizacije, utemeljene na "krvi" in "rodu", ki seveda ni niti domoljubna, še manj pa ni slovenska.
AlternativeFacts
17. 06. 2016 11.20
+0
ta takoimenovani neo-fašizem je že lep čas na oblasti. Sliši na ime neo-liberalizem..Samo takim, ki se grejejo na način da jurijo knjige, pač ni dano razumeti. zato pa tulijo slogane kot je ta "najprej britanija" in podobne nevsebinske puhlice....
Bofur
17. 06. 2016 11.25
+2
Bi se kar strinjal, da ima neo-liberalizem s fašizmom/nacizmom, kar nekaj stičnih točk, velekapital ni imel prav nobene zadrege denimo s kolaboriranjem s Hitlerjem, Mussolinijem ali španskim fašističnim diiktatorjem Francom. Vsekakor pa podpornike konkretno tega neofašizma trenutno iskal v opoziciji, ki sanja o nekakšnem Noriškem kraljestvu in venetskih teorijah.
AlternativeFacts
17. 06. 2016 11.32
+0
Ni samo opozicija upiljena na ta neoliberalizem, tudi SD in SMC sta noro zaljubljena v to idejo....Trenutno v našem parlamentu edino ZL ni na strani neoliberalizma, korlov DESUS je pa samo v parlamentu, ker so ga pač nekateri volili, drugače pa katastrofa od stranke.....
deathbite
17. 06. 2016 11.00
+9
Takih zblojencev je tudi v Sloveniji verjetno kar nekaj. Za ljubljenega vse?
tron3
17. 06. 2016 11.13
+0
deathbite, na vseh straneh so, da ne bo pomote, zato bo se zgodilo kar se bo, trgovina na črno s fračami in pištolcami na vodo cvete kot še nikoli, samo vprašanje časa je kdaj se bo komu otrgalo, na žalost!!! Vsakodnevno petje na vse zgodaj v Ljubljani, bodite prepričani, da ne bo šlo brez incidentov!!!
RožleYXXX
17. 06. 2016 10.52
-1
Za domovino....po Milanovi poti naprej....!!!
BožidarMacur
17. 06. 2016 10.49
+3
Tudi v sloveniji je veliko neonacistov npr. Domžale.
yyyeb
17. 06. 2016 17.16
-1
največji nacisti so kmetje z bregov, oni so tako desni, da se tega sploh ne zavedajo
RožleYXXX
17. 06. 2016 10.36
+0
Kje je tuki fora, da je Šmarna gora pod kjučem.....?
kraljicavesolja
17. 06. 2016 10.49
+0
Ker smo bli vsi iz LJ in okolice najmanj po stokrat gor. Veš, kok bi spuval ti dve ženski.
RožleYXXX
17. 06. 2016 10.51
+0
tron3
17. 06. 2016 10.30
+2
Model je pač na svoj način pokazal nestrinjanje s poslanko, nauk tega je, če navijaš za EU umreš!!!
tron3
17. 06. 2016 10.40
+7
Res moraš bit pa super butast, da zaradi Junckerja umreš, da se bo lahko vrli ta glavni EU komisar še naprej zapijal, šlatal tako moške kot ženske itd!!! No Bulčeva nima teh skrbi, njo itak nobeden noče, če pa bi jo kdo pa jo bi sigurno iz obupa!!!
tron3
17. 06. 2016 11.01
-1
deathbite, nobeden nima pravice, da zaradi svojega političnega prepričanja, načrtno uničuje drugače mislečega, seveda dejanja drugače mislečega so pač odvisna od njega samega, ko ima vsega zadosti!!
deathbite
17. 06. 2016 11.01
+3
Kako moraš šele biti butast, da ubiješ človeka zaradi nestrinjanja z njegovim političnim prepričanjem?! Si res en "trot"!
deathbite
17. 06. 2016 11.02
+1
Skratka, ko imaš "vsega zadosti", so opravičljiva vsa sredstva?! Ga ni sistema, političnega prepričanja in ne države, ki je vredna enega samega življenja!
generaL666
17. 06. 2016 10.20
+25
C bi bil musli bi.pop zapru komentiranje dvojna merila
kraljicavesolja
17. 06. 2016 10.28
-10
Teb ta zrak tle v SLOveniji mal škod, a je tko. BO cajt spet za počitnice.
glava1985
17. 06. 2016 11.35
sej ti kraljica si pa na dopust ze en lep cajt ,ker mas tok za pokomentirat