Tujina

'Ugrabili hrvaškega novinarja in snemalca'

Atene, 14. 12. 2008 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška nacionalna televizija poroča, da so v Atenah "oboroženi anarhisti ugrabili" njihovega novinarja in snemalca. Na prostost so ju spustili šele po pogovoru z vodjo protestov.

V grški prestolnici ni miru. Hrvaška nacionalna televizija poroča, da so "oboroženi anarhisti ugrabili" njihovega novinarja Josipa Šarića in snemalca Juruja Ožića Bebeka. "Ugrabitelji so ju odpeljali v stavbo Politehnične fakultete, odvzeli so jima kamero in potna lista. Na prostost so ju spustili šele po pogovoru z vodjo protestov. Na protestih sodelujejo tudi podporniki iz Italije, Poljske in drugih držav," poroča hrvaška nacionalna televizija.

"Mlajši delujejo, kot da bi bili omamljeni. Najverjetneje so na speedu ali ekstaziju. Zadrževali so nas približno 45 minut. V stavbi fakultete jih je okoli tri tisoč. Trudila sva se umiriti situacijo. Mlajši so taki, da popolnoma znorijo, če vidijo kamero ali fotoaparat. Skrbelo naju je za potna lista in mobitela, saj se ne bi mogla vrniti domov. Vse sva dobila nazaj, le kaseto iz kamere so nama odvzeli,“ je povedal novinar Šarić. Dodaja, da je vodja protestnikov star od 45 do 50 let. "Vodilni so starejši, mladino pa pošiljajo na ulice v boj. Izpustili so nas le zato, ker nismo iz Evropske unije in ZDA,“ dodaja hrvaški novinar.

Ponoči nasilje

Včeraj je potekal miren protestni shod v spomin 15-letnemu Aleksandrosu Grigoropoulosu. In ko je že vse kazalo, da se bodo strasti končno umirile, je znova počilo.

Nemiri v Grčiji
Nemiri v Grčiji FOTO: Reuters
Med sobotnimi protesti je bilo po navedbah policije aretiranih 86 ljudi.

Nasilni protesti so izbruhnili v središču Aten. Protestniki so na policiste metali molotovke. Napadli so tudi policijsko postajo v bližini okrožja Eksarhia, kjer je pred osmimi dnevi pod streli policista umrl 15-letni deček . Pri tem so kričali: "Morilci, ven!“ Protestniki so razbili tudi nekaj bank blizu politehnične univerze. Policisti so na napade odgovorili s solzivcem.

Policisti so nato napadli tudi protestnike, ki so se zbrali na mirnem shodu v spomin na umrlega. Udeleženci se namreč niso hoteli odmakniti od stavbe parlamenta in grobnice neznanega vojaka. Ker niso ubogali ukazov, bili pa so mirni in nenasilni, so jih policisti napadli.

Dopisnik britanske televizijske hiše BBC iz Aten je poročal, da je skupina približno 100 zamaskiranih protestnikov nasilno obračunala s policisti. Nato so se odpravili na uničevalni pohod po mestu. Prevračali so avtomobile in razbili nekaj trgovin. Podtaknili so ogenj v treh bankah in vdrli v urad ministrstva za okolje in prostor.

Življenje v grški prestolnici se je prilagodilo nasilnim izgredom. Lastniki lokalov in trgovin so v strahu za svoje imetje. Zato so poslovanje zaključili že zgodaj popoldne, okna pa so zabili z deskami.

Nemiri v Grčiji
Nemiri v Grčiji FOTO: Reuters

"Zdaj ne gre le za smrt dečka, temveč za življenje. Protestniki zahtevajo odstop vlade premierja Kostasa Karamanlisa, mnogi pa se predstavljajo kot anarhisti. Izrazili so zadovoljstvo, da uporabljajo nasilne akcije, s pomočjo katerih želijo prisiliti vlado k odstopu,“ poročajo tuji mediji. Mladi so nezadovoljni z gospodarskimi ukrepi in izobraževalnimi reformami vlade.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantodfare
15. 12. 2008 18.33
he,he. Verjetno so tečnarli z intervjujem, he,he
Presskiller
15. 12. 2008 14.35
GREMO ŠE V SLOVENIJI NAREDIT REVOLUCIJO JS BI TUDI KURIL IN RAZBIJAL
chemtrail
15. 12. 2008 14.30
Demokracija je kar vredu zadeva, samo imeti moraš pa močno policijo!!
sladoledcebula
15. 12. 2008 13.32
če ne bi bilo radikalnega kpitalizma-po možnosti ga furajo kkakšni judje tut potreb po komunizmu-spet ne bi blko
Lagoya
15. 12. 2008 11.21
Tale mularija je iz istega testa kot tista iz Pariških predmestij. Brez vizije, brez ciljev, važno da se uničuje razbija in kot vidimo tudi drogira(Pop-tv so to izjavo izpustili, novinarja pravita da so večinoma vsi na speedu ali Xih). Potem pa to nekateri doživljajo kot plemenita dejanja. Me zanima kako plemenito bi se vam zdelo, ko bi vam zažgali avtomobil ali stanovanje. Policija mora tukaj nastopiti s trdo roko in vse nasilne protestnike zapreti ali vsaj razgnati. Vodji bi sodil po protiteroristični zakonodaji, saj ta dejanja niso čisto nič drugega. Drugače podpiram vsakovrstne mirne proteste, ampak to divjanje je le samemu sebi v namen. Anarhijo in komunizem zagovarjajo le tisti imbecili, ki nimajo pojma o zgodovini in o družbi.
tovarišinajuriš
15. 12. 2008 08.38
-pa še to: Upor bi moral biti na začetku bolj intelektualno in logistično organiziran in povezan,sicer bo vse ostalo na razbijanju ulice,namesto sistema. Bogati bodo pa policijo in vojsko še bolj opremili in uporabljali...
tovarišinajuriš
15. 12. 2008 08.31
Po eni strani je dobro,da so šli na ulico in pokazali,da so se za neke spremembe pripravljeni spopasti z državo,kar pa je lahko tudi kontraproduktivno.Nove količine solzivca so že naročene,se pravi,da se bo država branila in seveda stopnjevala represijo,kar pa seveda lahko pripelje do še večjega revolta. Bomo videli,je pa zadeva eksplozivna in informacije hitro šibajo...
mindfucker
15. 12. 2008 05.03
mbutar10. kaj za ena zdravila jemlješ?brž zamenjaj zdravnika!
Matjaz Butara
15. 12. 2008 00.00
Schutzstaffel, če tvoj "nick" in slika govorijo o tvojem razmišljanju si omejen, neumen in očitno rad oproda drugim! No ja saj iz wikipedije znaš c/p;) ni smešno, je žalostno!!
ra?kaa
14. 12. 2008 23.47
b77...bojim se, da nas bo ta tvoj "višji" IQ pripeljal do tega, da še za kruh in vodo ne bomo imeli, en del sveta je že! veš kje te vidim čez 50 let? na cubi kot čistilec spomenika od castra 110%,.lp baba vanga
12309
14. 12. 2008 23.38
Članek o ugrabljenih in posiljenih hrvaških novinarjih, video o uličnemu pometaču, članek o novinarju ki je vrgel čevelj v Busha, video o častnem sprejemu predsednika na letališču :)
DedekLakai
14. 12. 2008 23.07
dromos in tirko pravkar sta naredila bedaka iz samegasebe =)) schutzstaffel je že povedal zakaj.
mindfucker
14. 12. 2008 22.49
dromos.Thessaloniki je izvirno ime za solun, ali . Θεσσαλονίκη če že hočete! res "za počiti od smeha"!
Kralj_Matjaz
14. 12. 2008 22.15
upam da bodo v grčiji kmalu zagotovili red in mir.. me je pa strah, da se pripravlja nova revolucija (komunistično-anarhistična) in da bo prestopila meje Grčije!
b77
14. 12. 2008 21.48
nazaj v komunizem! castro, morales, stalin , tito.........so rešitelji narodov! BUTLI ZAGAMANI! Boste delal za kruh in vodo ker vaš IQ ne dosega višjega nivoja in to si zaslužite! SMRT KOMUNIZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ecoliqua
14. 12. 2008 21.40
Iz prelepe drzave Grcije so v 7 ih letih naredili pravo štalo.Vse kar se dogaja je v zvezi z EU in z njenim ravnanjem do delavskega razreda. Politiki tako ali tako slamo mlatijo in vlečejo bajne plače, grki so včasih živeli dobro in produktivno življenje brez EU.Po sprejetju EUR so se grki(tako kot mi zdaj)borili proti korupciji in podkupovanju v vladi(tako kot mi zdaj) Vse nas V EU caka enaka usoda kapitalisticnega sveta.
MILEVOLLIDISCO
14. 12. 2008 21.17
Vse kar se dogaja sploh ni nedolžna zadeva! Bojim se da je v ozadju organizacija ki pripravlja napad na celoten kapitalistični sistem.Folk ni neumen. Vedno več dela za manj denarja.Bogatuni so lahko, ma na čigav račun?
Medek
14. 12. 2008 21.10
Aj, kako ju peče, da nista iz EU ali ZDA, hahahahaha...
titovka
14. 12. 2008 20.33
lahko bi odnesli rupla in šinkovca...
Skynet
14. 12. 2008 20.26
Mogl bi udret v Ljubljani k Jankoviću v pisarno. :D in zahtevat vrtičke nazaj :D