Tujina

Hrvaški župan o tvitu, da 'Slovenci ne gremo na Jadran': Pa saj nisem mislil resno

Ljubljana/Zagreb, 19. 01. 2013 13.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
388

Reški župan se je na Twitterju ostro odzval na izjavo ministra Erjavca, da se lahko zgodi, da Hrvaška nikdar ne bo polnopravna članica EU. Zapisal je, da morda oni ne gredo v EU, mi pa ne na Jadran. Povzročil je pravo razburjenje, na koncu pa zatrdil, da pravzaprav sploh ni mislil resno.

Hrvate razburja izjava slovenskega zunanjega ministra Erjavca.
Hrvate razburja izjava slovenskega zunanjega ministra Erjavca. FOTO: Miro Majcen

''Pravijo Slovenci, da morda nikoli ne bomo v EU. Prišel je čas, da jim nekdo končno reče: morda mi ne gremo v EU, ampak niti vi ne greste na Jadran.'' Tako je na Twitterju zapisal reški župan Vojko Obersnel, ki očitno ni bil najbolj zadovoljen z izjavo slovenskega zunanjega ministra, ki je pred dnevi komentiral zaplet okoli varčevalcev Ljubljanske banke in ratifikacije pristopne pogodbe Hrvaške k Evropski uniji.

Dejal je, da če Slovenija tega ne bo uredila zaradi politične krize, se lahko zgodi, da 1. julija Hrvaška ne bo vstopila v EU kot polnopravna članica. "In če zamudi ta rok, se lahko zgodi, da sploh ne bo nikdar polnopravna članica EU," je poudaril. Pojasnil je, da v EU v tem trenutku ni več interesa za širitev, ker ima sama zadosti težav.

Obersnelov tvit so hitro 'zgrabili' hrvaški mediji, zato je župan kasneje pojasnil, da se sam zapis nanaša predvsem na Erjavca in na tiste, ki ga podpirajo. Dodal je, da so Slovenci zagotovo hrvaški prijatelji, ne pa tudi slovenski zunanji minister, ki mu je namenjen tvit, in da s takšnimi izjavami ne morejo graditi prijateljskih odnosov.

Dodal je še, da gre za njegovo osebno mnenje in da del njegove družine izhaja iz Slovenije, zato ''si lahko privošči malo več svobode'' pri komentarjih.

Erjavca so nato v bran vzeli na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu. Poudarili so, da je Erjavec večkrat poudaril, da si bo prizadeval in bo storil vse, da bi našli rešitev za spor o LB ter da bi bila hrvaška pristopna pogodba čim prej ratificirana.
Kot so pojasnili, je Erjavec izrazil svojo zaskrbljenost zaradi političnega stanja v Sloveniji, ki lahko ima tudi zunanjepolitične posledice, nikakor pa ni grozil sosednji državi.

Na veleposlaništvu so še pojasnili, da bo 1. julij kot načrtovani datum vstopa Hrvaške v EU lahko v nevarnosti, če bi v primeru predčasnih parlamentarnih volitev v Sloveniji morali razpustiti parlament. Potem ratifikacija ne bo možna, brez nje pa ne more biti niti širitve, navajajo.

"Ob tem obstajajo dodatne nejasnosti tudi o tem, kaj natančno bi se zgodilo v tem primeru oziroma kakšne bi bile pravne, politične in tudi finančne posledice tako za EU kot za Hrvaško. Ni izključena niti možnost, da bi bilo treba pripraviti povsem novo pristopno pogodbo za Hrvaško," so opozorili slovenski diplomati v Zagrebu.

Obersnela je nato celo osebno poklical še slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk in mu osebno razložil Erjavčevo stališče. Reški župan pa je dejal, da njegov tvit ni bil mišljen tako, kot so ga interpretirali mediji. ''Sploh nisem mislil resno. Moj tvit je bil asociacija na staro šalo,'' je dejal in dodal, da se ministru Erjavcu in njegovim podpornikom opravičuje, če so bili slučajno užaljeni.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (388)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko Kopor?i?
21. 01. 2013 10.13
+3
Mit o najlepši obali na svetu je enaka neumnost, kot tisti o najlepšem mestu ... naduti Balkanci, to je vse. Temu pa zlahka nasedajo tisti, ki ne znajo pogledati čez meje svoje parcele.
Darko Kopor?i?
21. 01. 2013 10.10
+2
Je.bo ga njegov Jadran, naj se kar sam namaka v njem...
VolkBrenin
20. 01. 2013 21.58
+8
pa kaj ma ta reški župan za blebetat , kdo in kam gre do \"vode\"....??? kdo pa je on, da lahko da tako izjavo....naci ki sovraži slovence...??? in še komentira nekaj, o čemer nima pojma, ni kompetenten...sploh pa ni razumel kaj je rekel erjavec... erjavec se je v tej oddaji pravzaprav \"vlekel\" za hrvate...
ljubljanatv
20. 01. 2013 19.58
-2
lepo bi bilo,dajih leto bojkotiramo , No pa da vidimo te zmote potem . Se pa kažejo tudi prvi obrisi,da jih ne bomo bojkotirali ampak bomo šli tja kjer za isto ali nižjo ceno dobimo več . Tako,da ne bosta dovolj lipo more pa onda vi tršite
hopcefizelj
20. 01. 2013 19.36
+1
Ja fajn, napišeš komentar, pa je lepo zbirsan...resnica res boli...
holajslovenija
20. 01. 2013 17.04
+6
KAJ ČEŠ,RES JE DA JE LB POBRALA DEVIZE IN HRVATOM IN BOSANCEM,KAR JE JE, VSAKRŠNO SPRENEVEDANJE JE SMEŠNO,ENKRAT BO TREBA RAČUNE POPLAČATI,SEVEDA TUDI S STRANI HRVAŠKE,KI SI JE PROTIPRAVNO PRIDRŽALA SLOVENSKE NEPREMIČNINE. GLEDE JADRANA PA TOLE.ČE NE BO SLOVENCEV,JIM BO TURIZEM CRKNIL.
Brabus
20. 01. 2013 16.37
+5
Mislim, da ni fora med banko in hrvaškimi podjetji, ampak v tem, da so hrvati ŽE podpisali , da se strinjajo z Baselsko banko za poravnavo v ex Jugi, kar naenkrat so pa to zavezo požrli , kot že ničkolikokrat.Hrvati imajo problem v svoji kredibilnosti do Slovenije. Vedno smo pisali in govorili, da slovenski politiki nimajo jajc, zdej jim pa končno nekdo , pa tud , če je to Karli, pove tisto , kar jim gre, nam pa spet ni všeč. Na žalost Hrvati spoštujejo samo tisto, kar jim je všeč, ne pa tisto, kar podpišejo in se zavežejo.
maske-so-padle
20. 01. 2013 15.12
+5
Prosim, če dalmaticu ukinete dostop do tega portala. On bo nam govoril, da nismo pomorski narod. Pa kaj je to?! Treba bi bilo prijaviti in njega in vas, ki to pustite.
kim llsung
20. 01. 2013 13.36
+6
Pilatus vs zastareli MIG
24vohomurckov
20. 01. 2013 12.21
-3
...a kahli malček dhek meša??.....naj haje kaj konkhetno dobhega za "svoje podpohnike" nahedi...za 600 000 upokojencev!!!.......aha!!??....zdaj je theba spet skhbeti za stolček!!
Madkupe
20. 01. 2013 11.43
+3
Kje pa piše da hočejo v eu.Narod ziher ne ,kaj pa hočejo politiki je pa drugo.Spustimo jih notri bo vsaj ena država slabša,kot je naša.
Madkupe
20. 01. 2013 11.41
+5
TO usrano banko v stečaj,pa ne bo več spora.
zyor
20. 01. 2013 12.26
+6
Sj je šla v stečaj, kaj pa teb ni jasno?! Ljubljanksa banka (propadla), ter Nova Ljubljanska banka, sta dve različni banki...
Goljuf Borut 1
20. 01. 2013 11.26
+5
Slovenci rešujejo hrvaški turizem.Pravim rešujejo,ker si ne morem privoščiti dopusta po takih cenah.
hollabackgrl
20. 01. 2013 11.07
+13
Kasni komentarji ej...katastrofa.Res je,da ima hrvaska veliko lepih otokov in veliko veliko vec turistov kot Slo, kar je logicno ce pogledamo slovenske obale in plaze. Sama ne hodim na morjo ne na naso obalo ne na njihovo iz enega preprostega razloga, ker je predrago. za ta dnar grem rajsi na letalo pa nekam kjer lahko resnicno vidim nekaj novega. Pa vse te spore bi mogl resevat na sodiscih in nato odlocitve sodisca tudi spostovati, ne pa da se ljudje tuki kregajo kera je boljsa drzava slo a hr. Pomoje sta sle obe v k., sicer pa kapo dol hrvaski k vsaj korupcijo preganja in jo obsoja pa ceprav se gre za njihovega premierja so taki patrioti, ki postavljajo drzavo na prvo mesto in ne premierja samo zato ker je hrvat. To nam manjka nehat se delit na leve in desne ampak kot neki patrioti stopiti v bran sloveniji..in ne njenim kradljivcem!
holajslovenija
20. 01. 2013 17.07
+3
ALI JE LETALO POCENI? ZA NORMALNO LETALSKO VOZOVNICO NAŠE ADRIE SI ŽE 10 DNI NA MORJU-TUDI HRVAŠKEM. NIZKOPREVOZNIKI SE NAS PA TAKO IZOGIBAJO.
Darko Kopor?i?
21. 01. 2013 10.20
+2
@holajslovenija: a si kdaj poskusil? Kdo pa pravi, da moraš z Adrio potovati? Lahko greš tudi z avtom in šotorom v Italijo, Francijo, Španijo... Za nič denarja. En teden za dva dni v hrvaškem betonskem hotelu. To so Poljaki počeli že takrat, ko so bili revni ko cerkvene miši. Zato ker se znajdejo in niso vkalupljeni.
Martian
20. 01. 2013 11.07
+7
hahaha...ko mali otroci...
Burtonnn
20. 01. 2013 10.06
+5
Ko boste dojeli, da ne gre za kopanje v hrvaškem morju, ampak za dostop do odprtega morja, pa oviranje prostega dostopa do luke Koper, pa pregledovanje ladij, boste začeli drugače razmišljati. V tem je poanta v besedah "NE BOSTE VIDELI JADRANA". In če Hrvaška ne bo v EU, ker Slovenija nebo ratificirala zaradi 400M pogodbe, bi se to lahko zgodilo in dogajalo. Še vedno ima v rokah svoj Zakon o plovbi in ribolovu, ki ga ni nikoli ni preklicala in ga začne izvajati po 1. juliju. , ker pač ni članica EU. Lahko se spomni še in začne nagajati pri določitvi meje in tako naprej. Torej, ni se za hecat.
Misija1
20. 01. 2013 10.45
+3
Brez skrbi da politikom na hrvaskem disi EU. Milijoni eurov iz raznih skladov, katere si bodo lahko porazdelili med sabo v raznih mutnih poslih ;) sej drzavi sami EU koristi, ljudem pa ne! Politiki tam doli samo cakajo da se odpre trg, da se odprejo investicije, da se zacnejo v Hrvasko stekat eurcki iz EU. Jim pa je vseeno, ce bodo zaradi vstopa v EU morali darovati vanje vec kot pa bodo dobili. To pa zato, ker ko bodo jemali, bodo jemali denar EU, ko pa bodo morali, pa to ne bo njihov denar, pac pa denar drzave. Politiki kot politiki.
Burtonnn
20. 01. 2013 10.55
+3
Seveda jim diši, a hudo bi se zapletlo, če bi si Slovenija res poizkusila izvrtati luknjo v kolena zaradi nerešenega spora okoli LB.
dalmatic
20. 01. 2013 10.58
-7
a si nor??vsaka ladja ki gre v koprsko luko,gre čez medanrodne vode-to je prost koridor v jadranu,hrvaška v tem delu niti ene ladje ne sme ustavit in pregledovat.ne vem o kakšnem dostopu sanjate janezi,če pa pojma ne o morju ne o mednarodnem pravu nimaste.čisto vsaka država z ali brez obale ima prost dostop do mednarodnih voda,sam janezi tega ne veste,kr nikol niste bili pomorski narod
Burtonnn
20. 01. 2013 11.10
+2
Slovenija nima stika z mednarodnimi vodami!
exaglikojot
20. 01. 2013 12.46
+2
Burtonn, tako kot lahko oni nam blokirajo dostop po morju (po tvoje, jaz pravim, da ne morejo), lahko mi pregledujemo vsakega turista, ki gre skozi Slovenijo na Hrvaško, recimo pol ure... pa bomo videli, kdo bo prej popustil.
prijatelj44
20. 01. 2013 13.06
+6
Ladje v Slo morje vplujejo po HR teritorijalnih vodah iz Slo pa po Italijanskih teritorialnih vodah.Takšni so koridorji.
MICLA
20. 01. 2013 09.17
+6
najbolje da noben slovenec ne gre na jadran v hrvaško ,kamor koli boste šli bo ceneje oni nas pogrešajo samo v sezoni potem nam pa samo polena mečejo pod noge.
dusan61
20. 01. 2013 12.28
+1
pridnaov?ka
20. 01. 2013 08.38
-1
na hrvaškem morju najmanj pogrešam slovenske domoljube...sami pre .sr ančki
krda
20. 01. 2013 08.16
+8
Hrvati naj se nikar ne sekirajo , če ne bodo v EU malo naj si ogledajo stanje na severnem delu , pa bodo videli kam rinejo.Če bi vedeli kaj jih čaka , tudi pod razno ne bi šli v EU.
bingo 1
20. 01. 2013 06.51
+3
Čudovit je zakon za vse posameznike,po člamu 297 Kazenskega zakonika,ki pravi bo vsako kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva,nasilja in nestrpnosti med ljudmi,kot je pri nas, taki zakon je in na Hrvaškem,z katerim zakonom bodo treba in odgovarjati osebe ki so za nestrpnost-------------------------------------------------bingo x Ljubljana-------------------------------------------------------------------