Tujina

FOTO: 'Nekaj moramo storiti za naše otroke'

Tokio, 24. 04. 2011 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Tokiu se je na protestih proti uporabi jedrske energije na Japonskem zbralo več tisoč ljudi, ki so pozivali k prehodu na alternativno energijo.

Okoli 5000 udeležencev pohoda, med katerimi so bili številni mladi in družine, se je sprehodilo mimo parka Jojogi v središču Tokia in pri tem nosilo napise Zbogom, jedrska energija.
Okoli 5000 udeležencev pohoda, med katerimi so bili številni mladi in družine, se je sprehodilo mimo parka Jojogi v središču Tokia in pri tem nosilo napise Zbogom, jedrska energija. FOTO: Reuters

Povod za današnji protestni shod je bila nesreča v jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila poškodovana v silovitem potresu in cunamiju 11. marca. Zaradi težav v nuklearki, v kateri je prišlo do radioaktivnega sevanja, so morali evakuirati več tisoč ljudi.

"Skrbi nas. Pred Fukušimo nisem razmišljal o tem, toda sedaj moramo ukrepati, moramo storiti nekaj za naše otroke," je dejal eden od udeležencev shoda, ki je potekal pod naslovom Parada za spremembo energije. Podobno je razmišljala tudi ena od udeleženk shoda, ki je menila, da je treba mobilizirati ljudi, kot se je to zgodilo v drugih državah, na primer v Nemčiji.

Direktor okoljevarstvene organizacije Greenpeace na Japonskem Džuniči Sato, ki je bil med organizatorji protesta, je dejal, da je doslej proti jedrski energiji protestiralo le malo ljudi. "V minulih mesecih so se vsi osredotočali na žrtve cunamija ... V tujini pa so nemudoma zagrabili vprašanje energije," je dejal in ob tem izrazil prepričanje, da bo mobilizacija ljudi na Japonskem narasla.

Na še enih demonstracijah proti jedrski energiji, ki so potekale le nekaj kilometrov stran pod geslom Antitepco, v parku Šiba, pa se je zbralo okoli 2000 ljudi. Tepco je družba, ki med drugim upravlja jedrsko elektrarno Fukušima, vse od nesreče pa je bila deležna ostrih kritik, da ob katastrofi ni ustrezno ukrepala.

Pred cunamijem, zaradi katerega se je ustavilo več japonskih jedrskih elektrarn, je Japonska iz svojih nukleark pridobila okoli 30 odstotkov električne energije. V marčevskem potresu in cunamiju je umrlo oziroma je še vedno pogrešanih več kot 26.000 ljudi.
 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
26. 04. 2011 08.55
SAJ KMAL NE BOMO RABIL ENERGIJE,KER NAS BO SONCE SCVRLO
Adiiiii
25. 04. 2011 21.22
@Misija1 in lepo smo živeli, pravzaprav še lepše kot danes, tako btw. zadnjič sem zasledil članek, da je enemu južnokorejskemu paru umrl dojenček, ker sta ga pozabila hranit, ker sta bila preveč zaposlena z neko virtualno igrico,... na dobri poti smo ni kaj... Vsak dan me presenetijo novi absurdi...
Misija1
25. 04. 2011 19.01
@Adiiiii: Si kdaj pomislil da je bilo pred 20 leti in vec veliko manj elektricnih porabnikov? Si kdaj pomislil da pred 20 leti se ni imelo tricetrt gospodijstev pralnega stroja, susilnega stroja, 3 televizije, racunalnik itd. itd. ? To z reklamami se strinjam da je totalna potrata ampak ne enaci ex-YU z danasnjim casom, casom, ko je digitalizacija prinesla veliko novih elektricnih naprav katere "mora" imeti prav vsako gospodinjstvo. Od tu torej vec porabljene elektrike in ne zato, ker bi pac ljudje hoteli trosit vec.
freexgirl.
25. 04. 2011 17.19
Kam sami sebe peljemo...
Adiiiii
25. 04. 2011 16.57
Najboljša rešitev je, da nehamo razmetavat z elektriko. Če smo v Jugoslaviji lahko lepo živeli s prb. pol manj porabljene elektrike, bi lahko še sedaj z vsaj 1/4 manj porabljene... Poglejte si samo koliko nekih električnih reklam je ob glavnih ulici, ki se menjavajo in premikajo na sto načinov, če to ni čisto metanje elektrike stran potem pa res nevem kaj je!
mamica55***
25. 04. 2011 15.28
Kaj bi pametovali, drva, drva ki gnijejo po naših gozdovih je treba porabit, to je energija, ki je nikoli ne zmanjka. Seveda delat je pa treba, se razgibaš, ti je vroče ko jih pripravljaš za zimo, ko kuriš ti je toplo . . .
Radovan Miri?
25. 04. 2011 11.58
tole je žalostno...kaj druzga povedat
Misija1
25. 04. 2011 11.51
@rajko203: Pravi biser si, upam da ves. Prav tako nimas razciscenih osnov, ampak samo na pamet kreses nekaj o cemer bi bilo boljse da ne pises. Namrec, da se proizvede solarna celica, se porabi ogromno energije, veliko vec, kot je sama solarna celica v svojem "zivljenjskem ciklu" (15 do 25 let) proizvede. Torej da izdelajo soncno celico porabijo veliko energije (jedrske, termoelektrarne) kot jo dobijo v zivljenjskem delu celice. Verjetno tudi ne ves iz cesa je solarna celica narejena. Sestavljena je iz vrste silicija, ki ga je relativno tezko proizvajat in je izredno strupen za okolico. Torej, vcasih bolje vklopit mozgancke pa potem pisat, kot pa na pamet metat ven podatke o katerih nimas razciscenih osnov. Pa se za na konec te bi nekaj vprasal - Soncna energija je na visku par mesecev v letu. Pozimi, torej cca. 3 mesece daje solarna celica samo 10 procentov svojih kapacitet. S cim bos to nadomestil? Daj mi prosim povej. Kako bos vsak dan nadomestil izpad elektrike, ko soncna elektrarna ne deluje (ponoci in oblacnem vremenu) ? Ti bom jaz na hitro odgovoril - bolj tezko.
Daro-Martin Jan?ar
24. 04. 2011 20.16
to karse sedaj po nesreči zaveda folk se je zavedal tudi prej a ga nihče ni poslušal. Noben objekt ni protipotresno zgrajen, Samo rušenje ob potresu ni problem, ki bi škodoval širšemu okolju, vendar če pa so v njem stvari, ki so strupene in se razširijo v atmosfero pa nastane problem, ki razburi ljudstvo. Sam za alternativne vire energije!!!!!!
marjanka9
24. 04. 2011 18.58
To je konec atomske ere. V Evropi je ekonomska večina že proti, ko se masovno vstanejo Japonci, je zadeva zaključena.
Bojan Maruši?
24. 04. 2011 18.52
In kam pole z jedrskimi odpadki? Že zdaj ne vemo kam z njimi, pa jih bomo imeli še več.
marjanka9
24. 04. 2011 18.52
ajko203 bolje zgradit sončno elektrarno pa bo mir na svetu.
keramicar2
24. 04. 2011 18.35
jedrska elektrarna je najboljša dolgoročno gledano- samo premalo je poskrbljeno za varnost. začeti bi morali z skrbno izbiro terena za gradnjo, vgraditi vsaj tri neodvisne sisteme hlajenja....itd
upornik18
24. 04. 2011 17.55
bolje zgradit sončno elektrarno pa bo mir na svetu.
Gregor Sušnik
24. 04. 2011 17.38
Tako kot pri nas, naj prešaltajo na premog. Če ne gre naprej gre pa nazaj.