Tujina

Moralna podpora da, finančna ne

Bruselj, 11. 02. 2010 22.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voditelji EU so izrazili moralno podporo Grčiji, finančne pa ne. Vse države s skupno evropsko valuto so potrdile tudi svojo deljeno odgovornost za stabilnost evroobmočja.

Na neformalnem vrhu v Bruslju so Grčiji, ki se je znašla v zelo zapletenem finančnem položaju, izrekli podporo.
Na neformalnem vrhu v Bruslju so Grčiji, ki se je znašla v zelo zapletenem finančnem položaju, izrekli podporo. FOTO: Reuters

Voditelji EU, med njimi premier Borut Pahor, so na prvem neformalnem vrhu pod taktirko stalnega predsednika EU Hermana Van Rompuya v posebni izjavi izrazili polno moralno podporo Grčiji, finančne pa za zdaj še ne.

V izjavi so voditelji EU izrazili polno podporo Grčiji pri javnofinančni konsolidaciji, države območja evra pa so se zavezale k odločnim in usklajenim ukrepom za ohranitev stabilnosti denarne unije, če bo to potrebno.
Van Rompuy je pojasnil, da je to jasno politično sporočilo, zgrajeno na dveh temeljih: odgovornosti Grčije, da svoje javne finance spravi v red, in solidarnosti drugih držav članic evrskega območja, da Grčiji pomagajo, če bo treba. Danes to po prepričanju voditeljev še ni potrebno, je zatrdil.

Na vprašanja, ali ni dogovor preveč ohlapen, da bi pomiril finančne trge, in ali ima lahko dogovor brez specifičnih ukrepov sploh pravi učinek, je odgovoril, da je za take sodbe prezgodaj. Ponovil je, da je izjava povsem jasen in nedvoumen izraz politične volje, v naslednjih dneh pa se bodo oblikovale natančnejše modalitete.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je medtem zatrdil, da obljub o finančni pomoči Grčiji ni bilo, ker tega Atene niso zahtevale. Ne želim špekulirati o scenariju, ki ga ni, to prepuščam špekulantom, je povedal. Van Rompuy pa ga je dopolnil, da je treba reševati probleme, ki so, ne pa tistih, ki jih ni.

Kako zagotoviti stabilnost evroobmočja?

Po omenjeni izjavi se odpira vprašanje, kakšni naj bi bili mehanizmi za zagotavljanje stabilnosti evrskega območja. Med možnostmi se omenjajo evroobveznice, ki bi jih izdajalo več držav skupaj ali celotno evrsko območje. Omenjajo se tudi možnost dvostranske pomoči državam v težavah, o čemer naj bi v zadnjih dneh v primeru Grčije razmišljali Nemčija in Francija, oblikovanje posebne posojilne linije znotraj EU oziroma območja evra po vzoru Mednarodnega denarnega sklada, posebna jamstva določenih članic za državni dolg javnofinančno šibkejših držav in pospešena izplačila sredstev EU.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Pahor: Na kocki je usoda zanamcev

Na neformalnem vrhu Unije so se posvetili tudi vprašanju snovanja razvojne strategije EU za naslednje desetletje. Pahor je ob tem ocenil, da se slovenska izhodna strategija giblje natančno znotraj parametrov strategije, ki jih je doslej predstavila Evropska komisija.

Povedal je še, da ima po današnjem vrhu EU občutek, da je skoraj povsem od Slovenije same odvisno, kateremu svetu bo v prihodnje pripadala, manj ali bolj razvitemu. Vajeti držimo veliko bolj v rokah kot ob enakem času lani, je poudaril premier in obenem zatrdil, da ima Slovenija vse možnosti za preboj med najbolj razvite, a je treba v ta namen takoj ukrepati. Sam je pripravljen za to zastaviti prav vse, obenem pa je prepričan, da za Slovenijo druge poti kot korenite spremembe ni. V naslednjem letu ali dveh odločamo o usodah prihodnjih generacij, je opozoril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Titus01
13. 02. 2010 14.23
@KonTiki V bistvu ne. Najbolj socialistične države (Danska, Švedska, Norveška) uspevajo. Grki so se zadolževali v času konjunkture in to jih je pokopalo. Pa še podatke so ponarejali, tako da jim nihče več ne zaupa. Krugman je v NYT razložil, kaj se je zgodilo Grčiji in Španiji, ki je bila pod socialistično vlado vsaj tako pametna, da je imela proračunske presežke: V evroobmočju se je kapital stekal ne periferijo. Ker ECB vodi politiko z ozirom na Francijo in Nemčijo, motorja EU, je to povzročilo balone, inflacijo, in rast plač (v običajnih razmerah bi to vodilo v dvig tečaja valute, vendar v skupnem denarnem območju to ni mogoče). V običajih razmerah bi kriza povzročila padec tečaja, ker pa to znotraj evra ni mogoče, pride do kolapsa. Evroobmočje je pač občutljivo za asimetrične šoke. Brez skupne fiskalne politke bo še zelo hudo.
skydrol7
12. 02. 2010 19.11
brez financne pomoci EU se grcija iz te mozge ne bo sama izvlekla tipicno za socialisticno / komunisticno ureditev, visoke place v drzavnih ustanovah ,garantirana zaposlitev in druge ugodnosti ki jih imajo zaposleni v grciji ........lonec brez dna !!
zbodljaj
12. 02. 2010 18.15
Najbolj pametna Pahorjeva odločitev, ki pa še ta ni zrasla na njegovem zelniku
Arsenal2
12. 02. 2010 18.02
eu-ustanovljena zaradi prepričitve ponovnega napada fr in nm za pokrajino alzacijo,seveda pot pretvezo da pokradejo majne narode,sej vete tisto če jih nebomo vojno pa finančno in to se dela,časi vojskovanja so zdavnaj mimo,lep primer pri grčiji kaj ti bo moralna podpora če ne dajo denarja na moralno podporo se poščijm,tako da bo eu slej kot prej propadla pa da nebote mislili da sem evroskeptik samo pač na ta način ne gre več,seveda pod vodstvom novega eu diktatorja barosa
stomater
12. 02. 2010 16.13
grki so dobili nogo..tut mi jo bomo ko bo čas za to...
p0mijek
12. 02. 2010 10.11
javne finance in dolg niso nič na boljšem v baltskih državah in v portugalski ter španiji. najboljše še sledi
bnam 2707
12. 02. 2010 08.48
Tudi jaz moralno podpiram Grčijo,denarja pa ne dam,ker bo zopet šel v meglo.Ne razumem,kaj Pahor govori take nesmisle.Slovenija je daleč od realnosti in to bi Pahor kot premier moral vedeti.Prihodnost ne more biti odvisna od dveh naslednjih let.Slovenska prihodnost je plačevanje dolgov,ki jih ima.To je slovenska prihodnost generacij za nami.to je realnost,pa če naredimo še tako velike strukturne in sistemske spremenbe.Verjamem,da je Pahor v roke,ko je prevzel odgovornost za državo,dobil tudi polno košaro zgrešenih odločitev od leta 91 dalje,kar pa ne pomeni,da jo lahko odloži.Žal nas bo ta košara še dolgo spremljala,neto plačniki pa bodo davkoplačevalci,ki za to niso krivi.Čas je,da se vsi streznijo skupaj z Pahorjem in svojemu ljudstvu,ki jim je zaupalo državo,povejo pravo resnico!Morda bomo skupaj zmogli,a vendar ne brez kaznovanja tistih,ki so državo pripeljali tako daleč,da se sprašujemo kaj bo,ko bo.Nesposobni morajo oditi,kradljivci pa morajo denar vrniti.Vse kar je bilo na nepošten način pridobljeno se mora vrniti nazaj.Če se bo to zgodilo,bo tudi ljudstvo lažje prevzelo breme,ki so nam ga pustili politični in gospodarski oligarhi.
GSG-9
12. 02. 2010 06.57
Moralna podpora, haha, ne se hecat no. Moralno podporo dam jaz prijateljici pred izpitom. Ne pa klele državi ki je zapufana do amena. Sramota.
k8rc
11. 02. 2010 23.48
kmalu sledijo ostale države