Tujina

Kriza bo dodatno prizadela tudi Slovenijo

London, 28. 11. 2011 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S.Š./M.R./STA
Komentarji
136

Krizi javnega zadolževanja bo težko ušla celo Nemčija, ugotavlja OECD, ki dodaja, da v Sloveniji prihodnje leto gospodarske rasti praktično ne bo, bolje naj bi bilo leta 2013.

Italija je trenutno bolj zadolžena kot Španija, Grčija, Irska in Portugalska skupaj. Grčija se po dveh letih še vedno bori za finančni obstanek in golo preživetje. Zadnji pretres je s padcem investicijske bonitetne ocene doživela vse bolj zadolžena Madžarska.
Italija je trenutno bolj zadolžena kot Španija, Grčija, Irska in Portugalska skupaj. Grčija se po dveh letih še vedno bori za finančni obstanek in golo preživetje. Zadnji pretres je s padcem investicijske bonitetne ocene doživela vse bolj zadolžena Madžarska. FOTO: Reuters

Že tako vroče razmere na kriznem polju evroobmočja podžiga ponedeljkovo poročilo bonitetne hiše Moody's, saj po njihovih ocenah dolžniška kriza na kontinentu "ogroža kreditno sposobnost vseh evropskih suverenih držav" ali z drugimi besedami: pred bankrotom ni varna nobena država evrske skupine. Izjema niso niti po lestvici Moody's z oceno Aaa najbolje ocenjena gospodarstva Nemčije, Francije, Avstrije in Nizozemske.

Če ne bodo države evrskega območja uvedle ukrepov za stabilizacijo gospodarskega zdrsa, se bo nadaljevala tudi negotovost visokega kreditnega tveganja v Evropski uniji. Obenem položaj slabša tudi dejstvo, da se evropski politiki namesto hitrega ukrepanja, ki bi povrnilo zaupanje v skupno evrsko valuto, soočajo z nizom omejitev.

Bonitetna hiša Moody's poudarja, da so zaradi vse hitrejšega slabšanja dolžniške krize v Evropi in zaradi krize bančnega sektorja ogrožene vse države evroobmočja, nižji pa bodo tudi ratingi konkurenčnosti.
Bonitetna hiša Moody's poudarja, da so zaradi vse hitrejšega slabšanja dolžniške krize v Evropi in zaradi krize bančnega sektorja ogrožene vse države evroobmočja, nižji pa bodo tudi ratingi konkurenčnosti. FOTO: Reuters

Črna slika se kaže tudi v dejstvu, da se vse manj investitorjev odloča za nakup dolgoročnih državnih obveznic, zaradi česar se zelo povečujejo obrestne mere na državnih trgih.

Kot poudarjajo v družbi, je osrednji načrt reševanja krize zastavljen tako, da bi se ohranilo evroobmočje in da ne bi delniški trg dosegel ravni nepopravljive škode. Nedotakljivost evroobmočja pa je mogoče doseči le po nizu pretresov, po katerih bodo številne države najverjetneje za določen čas ostale brez dostopa do tržnih vlaganj in bodo potrebovale rezervne načrte rešitve, dodajajo pri Moody's. To lahko povzroči izrazit padec konkurenčnosti gospodarstev.

Najnižjo oceno bonitetne hiše imajo grške, irske in portugalske delnice, saj so vse tri države v zadnjem letu in pol zaprosile za evropsko denarno pomoč. Vse glasnejši so strahovi, ki jih vzbuja verjetnost, da bosta po tej poti šla še italijansko in špansko gospodarstvo. Zato v Moody's ne izključujejo nobenega izmed mogočih razpletov – tudi tega ne, da bo na koncu morala katera izmed članic naposled zapustiti evroobmočje, pretresi pa bodo imeli negativne posledice, ki jih bo čutilo celotno območje.

- OECD je Sloveniji za letos napovedala enoodstotno gospodarsko rast, v letu 2012 naj bi ta dosegla 0,3 odstotka, v leta 2013 pa naj bi bila 1,8-odstotna.

- Območje evra naj bi letos imelo 1,6-odstotno rast, prihodnje leto 0,2-odstotno, v letu 2013 pa 1,4-odstotno.

- Razdolževanje slovenskega gospodarstva in slabe razmere v širšem območju, v katerega je vpeto slovensko gospodarstvo, bodo v celotnem prvem polletju prihodnjega leta šibili gospodarsko rast, potrošnja in investicije pa bodo stagnirale.

- Stopnja brezposelnosti v Sloveniji se je približala 8,5 odstotka, inflacija pa ostaja nizka. Gospodarska aktivnost Slovenije bo po napovedih OECD začela okrevati v drugi polovici prihodnjega leta; okrepljeno zaupanje in okrevanje svetovne trgovine bosta spodbudila tako zasebno potrošnjo kot investicije.

Namigovanja in špekulacije o zlomu evra in razpadu evrskega območja se v zadnjih dneh vse bolj krepijo, saj drznim novim ukrepom in povečanju sredstev za pomoč državam v krizi nasprotujeta tako Nemčija kot ECB. V Bruslju bo v torek potekal sestanek finančnih ministrov Evropske unije, ki bodo po tednih vztrajnega slabšanja kriznih razmer skušali z dogovorom povrniti zaupanje v evropsko gospodarstvo.

OECD: Evropska politika mora odločno ukrepati

Gospodarska napoved, ki jo je danes objavil OECD, je za letos, predvsem pa za prihodnje leto, bistveno nižja od vseh ostalih dosedanjih napovedi pristojnih institucij.

OECD je v svojem poročilu poudaril, da so za dokončanje dolžniške krize v Evropski uniji nujni hitri in jasni politični ukrepi, saj bo drugače nemogoče ponovno zagnati močno shirano gospodarstvo. Glavno breme gospodarske rasti v svetu je prav globoka kriza evroobmočja, a gredo lahko stvari, če se politiki ne bodo zganili, še na slabše.

Problem, ki ga OECD izpostavlja kot ključen, je dejstvo, da so bili do zdaj vsi ukrepi, s katerimi bi fiskalni krč lahko olajšali, sprejeti prepočasi. Po mnenju OECD-jevega ekonomista Piera Carla Padoana je edina rešitev za evroobmočje v tem, da se okrepi dotok sredstev v fond evropske finančne stabilnosti ter da lahko ECB hitreje z rebalansi uravnava stanje v skupni evropski malhi.

Po predvidevanjih se bo BDP v posameznih članicah zmanjšal z 1,9 na 1,6 odstotka v letu 2012, a bi se rast že leto zatem dvignila na 2,3 odstotka. OECD se namerava aktivneje spopasti tudi z brezposelnostjo, brezposelnost pa nameravajo v naslednjih dveh letih ohraniti na osemodstotni ravni.

Prihodnje leto v Sloveniji le 0,3 odstotna rast

Nižja rast v območju evra bo vplivala tudi na nižjo gospodarsko rast v Sloveniji, opozarjajo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Sloveniji OECD za letos napoveduje enoodstotno gospodarsko rast, prihodnje leto naj bi znašala 0,3 odstotka, leta 2013 pa 1,8 odstotka.

Direktor Umarja Boštjan Vasle
Direktor Umarja Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Na Umarju so sporočili, da je današnja napoved OECD skladna z ugotovitvami, da so se razmere v območju evra v zadnjih mesecih pomembno spremenile. Še septembra so bile namreč prevladujoče napovedi, da bo rast bruto domačega proizvoda v območju evra prihodnje leto znašala 1,5 odstotka, v danes objavljeni napovedi pa OECD predvideva le še 0,2-odstotno rast.

"To bo vplivalo tudi na občutno nižjo rast slovenskega izvoza, kar pomeni, da se uresničujejo tveganja, da bo gospodarska rast tudi v Sloveniji nižja, kot smo na Umarju pričakovali še jeseni," so zapisali. Umar bo v tem tednu po objavi podatkov o gospodarski rasti v Sloveniji v tretjem četrtletju začel s pripravo nove napovedi gospodarskih gibanj, ki bo upoštevala omenjene spremenjene razmere.

Banka Slovenije čaka sredo

Iz Banke Slovenije pa so sporočili, da podrobno spremljajo napovedi glede gospodarske rasti in drugih ključnih makroekonomskih agregatov, ki jih izdelujejo druge institucije. Ob tem so opozorili, da so gospodarska gibanja v prihodnjem letu precej negotova, kar kažejo tudi razhajanja med različnimi institucijami. "V zadnjih tednih so se razmere v mednarodnem okolju, ki izvirajo predvsem iz zaostrovanja težav posameznih držav območja evra pri zagotavljanju financiranja javnih financ, tudi Slovenije, izrazito poslabšale. To prispeva k neugodnim razmeram pri financiranju gospodarstva in zmanjšuje izvozno povpraševanje," so zapisali.

Banka Slovenija bo naslednjo osvežitev projekcij objavila aprila prihodnje leto, vendar spremlja tekoča gospodarska gibanja in tudi njihov vpliv na odstopanja od objavljenih projekcij. Ključni podatek glede tega bo znan v sredo, ko bo državni statistični urad objavil gospodarsko rast v letošnjem tretjem četrtletju. Večina kazalnikov trenutno še kaže na zmerno pozitivno rast v prihodnjem letu in na povečanje rasti gospodarstva v letu 2013, kar je skladno z napovedjo OECD, so še zapisali.

Odzvali so se tudi v kabinetu predsednika vlade. Kot poudarjajo, je Slovenija kot majhno in izvozno usmerjeno gospodarstvo močno vpeto in odvisno od dogajanja v mednarodnem okolju, še posebej v območju evra ter glavnih izvoznih partnericah, kot so Nemčija, Italija in Francija.

Napovedi se lahko še spremenijo

Tudi ekonomist Rasto Ovin pojasnjuje, da so ocene za naprej v današnjih razmerah zelo tvegane. "Vseeno pa je skupen imenovalnik za ocene različnih institucij za Slovenijo v zadnjem času, da se slabšajo. To ima seveda opraviti z razmerami v območju evra in širše, a tudi z našimi 'posebnostmi'," je zapisal.

Pri tem je opozoril na padec pokojninske reforme, kjer se opozorila in napovedi domačih ekonomistov, tako Ovin, na žalost uresničujejo. "Pri tako dragih posojilih v tujini, kot jih doživljamo in jih bomo doživljali še naprej, seveda ni moč ostati niti na prejšnjih napovedih niti pri napovedih za druge članice območja evra," je še dodal.

GZS: Ocene OECD so realne

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa so spomnili, da je analitska skupina GZS za leto 2011 že vse leto napovedovala gospodarsko rast med 0,5 in enim odstotkom, odvisno od oživitve domačega povpraševanja in investicij. Ta ocena je temeljila tudi na nadpovprečni rasti v največji izvozni partnerici Slovenije, Nemčiji. "Glede na to, da ukrepov za oživitev investicij še ni, da se globalna rast še ohlaja in da to vpliva tudi na Nemčijo, so ocene OECD tudi za 2012 realne. Na to je treba računati pri rebalansu proračuna za 2012 in 2013. Čim prej pa je treba sprejeti konkretne ukrepe, med drugim še letos intervencijski zakon," še dodajajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
29. 11. 2011 11.35
+1
saj ne morem verjeti...kriza na krizo...a ni janša in njegova vlada govorila, da v sloveniji ne bo krize????
LJUBLJANA.
29. 11. 2011 11.48
+3
pa ne samo to, sdsov minister za gospodarstvo je rekel 2007 v Sloveniji ni krize in je ne bo, pa Janša je rekel 90, cedila se bosta med in mleko, pa Slovenija bo svetilnik sveta pa še kakšna se najde.
Medo72
26. 02. 2012 13.36
Ja res se cedita med in mleko! Sam zanj in njemu podobne.Nikjir v nobeni državi se ne bi imel tako lepo kot v slo (gospod JJ)
Medo72
26. 02. 2012 13.37
Nekatirim se cedi pa znoj.Da lahko oni veselo kradejo.
tekavcminka56
29. 11. 2011 10.06
+3
glavne bomo še koliko 10, 20 let pustili pri miru? Se še vedno najdejo ljudje ki ne verjamejo da so rothschildi ter njihovi pajdaši odgovorni za vse slabo kar se dogaja zadnjih nekaj stoletij???
Danijel Fric
29. 11. 2011 10.02
+5
Stric Kučko že skače od Jankoviča do Kresalke, najbrž je našel recept kako rešiti Slovenijo Sram ga je lahko da podpira takšne, ki so Sloveniji naredili največ škode, predvsem LDS. Začelo se je z Ropovo vlado in vsi so te lepe navade nadaljevali, a danes ko je vse v razsulu pametujejo in iščejo zunanje krivce. Največji krivec za nastalo situacijo je nesposobna kradljiva slovenska politika.
tekavcminka56
29. 11. 2011 13.07
+1
kako prav si pa to napisal, moral bi ti dat kakšno nagrado. Bravo!!
zalijanc
29. 11. 2011 09.20
+3
Tisti, ki živimo skromno, racionalno in brez dolgov...nam ne bo hudega !
472683
29. 11. 2011 08.35
-3
Slovenija bi bila v ugodnejšem položaju v EU, če bi bile sprejete ukrepi vlade, ki pa jih je SDS z Janezom Janšo na čelo veselo rušila in podpihovala referendume, šlo jim je pa samo zato "čim slabše, tem bolje za nas". Sedaj pa naj se jim izstavi račun.
Medo72
26. 02. 2012 13.39
472683 Tako je in nič drugače! Se stinjam s tabo!
cirenij
29. 11. 2011 08.21
+13
V teh 20.letih je vse poteptano, tudi človeške vrednote, ko sosed ne pozna več soseda. Vsi lezemo navzdol, na vrhu ostaja le nekaj izbrancev, ki so si prilastili vse od tistih polzečih, za katere ni pomoči, če ne pride do korenitih sprememb. Vse pokradeno vrnit, tudi iz davčnih oaz, tatove za rešetke, ukinit nadzornike in nadzorne svete v drž. podjetjih in naj odgovarjajo trije vodilni, menanžerje, ki so zafurali podjetja tudi za nazaj onemogočit ( ne da se prestavljajo iz fotelja na fotelj in odpirajo vzpredne firme) in jim naprtit odškodninsko odgovornost. Ukinit induvidualne pogodbe v Javnih zavodih in Javni upravi ipd. , zdesetkah njihove podšefe, zmanjšat število občin, EU naj uvede skupna veleposlaništva, Javno zdravstvo in zobozdravstvo - zdesetkat koncesije, ki mimo tega požirajo javna sredstva, .... Toliko je rezerve, da Slovenci ob vseh pravih ukrepih krize sploh ne bi občutili.
Brabus
29. 11. 2011 08.21
+1
Zadnje čase nisem slišal ene vzpodbudne, pozitivne besede, kaj šele razmišljanja.Če grem pa v trgovine, živilske in neživilske, sem pa prijetno presenečen, kako ljudje z veseljem nakupujejo-mo in se vprašam, kje je ta kriza, zakaj je toliko novih, dragih avtomobilov na cesti, kupujejo drago tehnično robo, po drugi strani se pa pritožujejo , če se kaj hrane malenkost podraži, ali , če morajo slučajno malo več plačati za izobrazbo SVOJIH otrok.Morali bi se malo bolj odgovorno obnašat do svojega premoženja in tudi do otrok, ne pa da svojo dolžnost valimo na državo, po drugi strani pa razmetavamo denar, tudi tistega , ki ga nimamo, kot v Ameriki,na primer.
zalijanc
29. 11. 2011 09.30
tudi sam sem vedno znova presenečen, ko se vrnem domov in vidim v koga se spreminjajo sodržavljani, ko grabijo domišljavo po stvareh...na kredit.Slovenci so zamenjali skromnost za napuh.Zato bo kriza dobrodošla streznitev.
piton91
29. 11. 2011 08.15
+1
kako bo bolje 2013,če bo 2012 konec sveta?
janez6b
29. 11. 2011 08.24
sej so tut leta 2007 govorild a bomo okrevali v 2010 ali 2011, to je vse konstrukt mednarodnih bankirjev.
vzhod
29. 11. 2011 01.41
+4
Evro ne bo padel ker za njim stoji rimska cerkev,najmocnejsa organizacija na svetu ki ima svojo vvaluto..euro,svojo vojsko jezuite svojo mafijo svojo banko :)
LAcaliente
29. 11. 2011 06.31
+0
:) cerkev se ukvarja z "reševanjem duš" in ne valute.... :) ne obetaj si preveč, da ne bomo potem razočarani! tudi cerkev je podjetje!
Smallville2011
28. 11. 2011 23.56
+5
Nesposobna vlada je razlog za to pa še denarja pokradejo verjetno ogromno.
Aljosa Skrabelj
28. 11. 2011 23.25
+7
Tale kriza je samo izgovor za nadaljne zajebavanje ljudi. Raje poskrbite za to, da se bodo plačevali uradno izdani računi. Posledično bo gospodarstvo zagnalo, vam pa bo letel denar v mošnjičke od davkov. Ampak glede na kandidaturo novih junakov, kjer so vsi iz istega foha. Tako Janša, kot Jankovič (edina resna kandidata) se to ne bo zgodilo. Tako da očitno bomo tole morali poslušat še dolgo časa.
Trust35
28. 11. 2011 21.54
+20
Bolje,v Sloveniji,NE BO NIKOLI.Slovenija NIMA gospodarstva in NI konkurencna. Konec.
morjejeslano
28. 11. 2011 22.02
+12
Slovenija NIMA gospodarstva in na tem področju NIMA konkurence, hahahaha
zalijanc
29. 11. 2011 09.33
+1
Sloveniji je zmanjkalo poštenih državljanov, to je ključni problem.
Slo.pogreb
28. 11. 2011 21.28
+0
Propad evra ter s tem Eu-ja , bi mi prisli kot prelepo darilo za prihajajoce praznike :) Z narascanjem stevila kriticnih drzav se veca tudi pricakovanje in veselje v meni ki kot majhen otrok nestrpno cakam kaj mu prinesel dedek mraz :)
yarrick
28. 11. 2011 21.59
+10
pa naj počakajo vsaj tja od koncec januarja.Jaz bi rad imel še kolkrktolk mirne praznike in ne da bom moral tekati naokol z samokolnico evrov, da bom kupil hrane za božično večerjo :(.
uporabnik2010
28. 11. 2011 21.18
+6
nazaj na tolarje!
wizeman
28. 11. 2011 22.51
+7
zalijanc
29. 11. 2011 09.37
morda ti nisi opazil, toda za časa evra je povprečna plača padla za 40% življenski stoški pa poskočili za 300%.
davor17
28. 11. 2011 21.09
+11
itq bomo spet pošteni delavci naj..ali
XmassivX
28. 11. 2011 21.02
+17
Joj joj nehate strašit in terorizirat folk, sej vam ne verjame nihče več. Toliko kriz, toliko grip in toliko koncev sveta smo dali skozu pa še zmeraj stojimo. Preprosto recite da tisti 1% hoče več denarja in to je to. Saj na takšen ali drugačen način ga boste pobrali od nas...
Dashing
28. 11. 2011 20.46
+13
bla bla bla...ta civilizacija propada
Nauders
28. 11. 2011 20.36
+19
koliko denarja se skriva v DAVČNIH OAZAH ?
Strelja?ko
28. 11. 2011 23.45
+3
Zakaj bi dajali iz davčnih oaz, ko pa država daje mlček. Ko bo veliko dala,bo tudi oaza ukinjena... prej ne.
Jimi1
28. 11. 2011 20.33
+16
Prav zaprav nam politiki skrivajo dejstvo, da so v zadnjih 20 letih skupaj z stagnirajočim gospodarstvom zavozili tako družbo, kot tudi celo državo. Glede na "izbiro" odgovornih za to stanje, po volitvah lahko dejansko pričakujemo zgolj nadaljevanje drsenja v brezno. Rešitev bi bila zgolj v koreniti prekinitvi z to napačno "prakso" in lustracijo lopovov od vzvodov oblasti in vodenja gospodarstva. Prej se žal ne bomo začeli pobirati. Sicer pa prej vse vzame vrag, prej bomo lahko na pogorišču vsega začeli ustvarjati novo družbo, z novimi vrednotami in novo kvaliteto življenja. Tako naprej pač več ne gre !
maliButalec
28. 11. 2011 20.02
+13
Zanimivo, da so še pred 4 leti eni navijali za desno, drugi za levo, danes pa že večina vidi, da nebo sprememb, dokler se ne zamenja celotna politična garnitura. Vsem isto mislečim želim eno veselo dobrodošlico. Že to, da nas večina tako razmišlja, bo slej kot prej prineslo spremembe, ker bo enemu slej kot prej počil film in drugi se mu bomo pridružili. Bližajo se Velike spremembe na Slovenski Politični sceni. Moj deda že brusi koso. On že ve - zakaj. Ker želi, da bodo njegovi vnuki in vnukice živeli - eno dostojno življenje.
matic cad
28. 11. 2011 20.07
+10
saj se bodo ljudje zbudili še zmeraj so se samo dober šok mora biti da si upajo priznati