Tujina

Montija prepričljivo podprl tudi spodnji dom parlamenta

Rim, 18. 11. 2011 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijanski premier Mario Monti je dan po potrditvi v senatu prejel tudi prepričljivo podporo v spodnjem domu italijanskega parlamenta. Z zaupnico je bil potrjen tudi njegov obsežen program vladnih reform.

Poslanci spodnjega doma italijanskega parlamenta so s 556 glasovi za in 61 proti prepričljivo podprli kandidaturo Maria Montija za novega predsednika tehnične italijanske vlade. Poslanci so tako podprli tudi obsežni paket vladnih reform in program Montijeve vlade, ki ga je Monti predstavil že pred uradno sredino prisego.

Premier Monti se je po potrditvi v parlamentu sestal tudi s papežem Benediktom XVI.
Premier Monti se je po potrditvi v parlamentu sestal tudi s papežem Benediktom XVI. FOTO: Reuters

Prvi uradni obisk namerava novi premier opraviti naslednji teden, ko se bo sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Kot je pojasnil, je namen pogovorov z Merklovo in Sarkozyjem zagotoviti, da bo Italija odslej dajala "stalen prispevek" k reševanju dolžniške krize v območju z evrom. Glavna obljuba, ki jo je podal parlamentu, je odločen boj proti davčnim utajam, glavna teža reform pa bo na plečih upokojencev.

Mednarodna javnost pritiska na Italijo v želji, da se italijansko gospodarsko čim hitreje izvije iz krempljev zadolževanja, saj je to vnovič doseglo raven finančne nevzdržnosti. Kot je Monti povedal med nedeljskim prevzemom kandidature, je tehnična vlada, ki jo sestavljajo strokovnjaki – tako univerzitetni predavatelji, bankirji in poslovneži – prevzela krmilo iz rok veterana politike Silvija Berlusconija v času najhujše finančne krize.

"Stojimo pred skoraj nemogočo nalogo, a jo bomo opravili," je zatrdil ter ob tem obljubil "ponižnost in odločnost". Poslancem je še zagotovil, da ni odposlanec velikih korporacij ali finančnih interesov.

Montiju in njegovi administraciji so podporo izrekle domala vse politične stranke, ostre pogoje pri podpori vladnemu kabinetu pa je postavil dosedanji premier Silvio Berlusconi. Kot je povedal v izjavi za medije, je pripravljen na takojšnje rušenje tehnične vlade, če se ta ne bo držala zarisanih smernic na poti reform.
Montiju in njegovi administraciji so podporo izrekle domala vse politične stranke, ostre pogoje pri podpori vladnemu kabinetu pa je postavil dosedanji premier Silvio Berlusconi. Kot je povedal v izjavi za medije, je pripravljen na takojšnje rušenje tehnične vlade, če se ta ne bo držala zarisanih smernic na poti reform. FOTO: Reuters

Premier se je v petek dopoldne sestal tudi s papežem pred njegovim odhodom na obisk v Benin na rimskem letališču Fiumicino. Montiju in njegovi administraciji so podporo izrekle domala vse politične stranke, ostre pogoje pri podpori vladnemu kabinetu pa je postavil dosedanji premier Silvio Berlusconi. Kot je povedal v izjavi za medije, je pripravljen na takojšnje rušenje tehnične vlade, če se ta ne bo držala zarisanih smernic na poti reform.

Montijevi vladi je podporo z 281 glasovi za in 25 proti izrekel italijanski senat. Podporo mu je odrekla le ena stranka – desničarsko usmerjena Severna liga, ki je bila nekdanja Berlusconijeva koalicijska partnerica.

Navkljub skromnosti je Monti predstavil ambiciozni vladni program

Med nagovorom senatu je Monti povedal, da se bo Italija držala začrtanih rokov pri uravnoteženju proračunskega primanjkljaja do leta 2013 in da bo vladi do tedaj uspelo primanjkljaj oklestiti. Vsemu navkljub pa napoveduje vlada za dosego cilja poostritev varčevalnih ukrepov, z zategovanjem pasu pa bodo dosegli tako gospodarsko rast kot socialno enakopravnost.

Analitiki označujejo Montijev vladni program reform kot ambicioznega in velikopoteznega.
Analitiki označujejo Montijev vladni program reform kot ambicioznega in velikopoteznega. FOTO: Reuters

"Usoda evra je odvisna od tega, kaj bomo Italijani storili v naslednjih nekaj tednih,“ je pred glasovanjem o zaupnici poudaril Monti. Med glavnimi javnofinančnimi bremeni države je slab in za nove čase popolnoma neustrezen sistem pokojnin, ki ga namerava vlada temeljito prevetriti in reformirati. Druga velika rana v italijanskem finančnem sistemu je izogibanje plačevanju davkov, ki ga bo vlada poskušala najhitreje zajeziti.

Obdavčiti nameravajo tako nepremičnine, ki so bile doslej po njegovem "italijanska davčna anomalija“. Davek, ki ga v Italiji poznajo kot ICI davek, je bil odpravljen že v času Berlusconijeve vladavine. Vlada bo z davčnimi spodbudami spodbujala podjetja, da bodo intenzivneje zaposlovala mlade in ženske.

V govoru je poudaril tudi, da bo vnovična gospodarska rast bistveno oklestila dobičke mafije, navkljub pozitivnim prizadevanjem pa je novi premier že deležen ostrih protestov ljudi, ki jih jezi visoka raven brezposelnosti in vnovične napovedi še ostrejšega varčevanja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaca15
18. 11. 2011 22.52
NWO v polnem zamahu. O protestih pa ne duha ne sluha, no ja na koncu s polovico stavka... Katar in NATO pa še kar napadajo Libijo. Rusi so parkirali mornarico pri Siriji. Ron Paul v medijih sploh ne obstaja.... Mi se pa prerekamo o neki vladi, ki ta moment sploh ni pomembna. Rabimo nekoga na oblasti, ki nas bo potegnil iz vsega tega s..... in žal takega človeka nimamo. Važno da se prerekamo kaj bomo jedli za večerjo, medtem ko gori hiša!! Po moje je tudi kitajcem zdaj že jasno da kreditov ne bojo videli vrnjenih od amerikancev nikdar. Kitajci z zlatom že trgujejo v Juanih, kmalu sledi nafta - dolar gre za vedno dol. Američani živijo precej slabše kot Libija pred vojno. Dejansko se pripravlja spopad Amerika, Evropa proti ostalemu svetu (Kitajska, Rusija..)...
chadmaster1
18. 11. 2011 21.45
jajo jajo kaj se nam pred očmi dogaja NWO in večina ljudi nas ima še vedno za norce ampak čas bo pokazal svoje
plutto
18. 11. 2011 18.25
"stalen prispevek": adijo demokracija, adijo suverenost !
sled
18. 11. 2011 17.45
cel svet se bori proti bilderbergovcem Italijani ga majo pa za premierja Italija - odpri oči!!!
stepi_me
18. 11. 2011 16.55
Hehe Monti clan bilderberg ,coca cola,g.sach,trilateral commission in se in se...A pravi da ni odposlanec velikih korporacij hehehe... bogi revcek