Tujina

Senat potrdil varčevalni paket; Monti dobil zaupnico

Rim, 22. 12. 2011 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./STA/U.Z.
Komentarji
6

Italijanski senat je potrdil 30 milijard evrov vreden varčevalni paket, s tem pa tudi izglasoval zaupnico vladi premierja Maria Montija. Ta je namreč zaupnico vladi vezal na potrditev varčevalnega paketa.

Italijanski premier Mario Monti je, podobno kot minuli teden v poslansko zbornico, šel po zaupnico tudi v senat. Potrditev 30 milijard evrov vrednega varčevalnega paketa je namreč vezal na zaupnico vladi. Senat je varčevalni paket potrdil, s tem pa tudi izglasoval zaupnico Montijevi vladi.

Monti je znova dobil zaupnico.
Monti je znova dobil zaupnico. FOTO: Reuters

Za paket je glasovalo 257 senatorjev, 41, večinoma iz Severne lige in Italije vrednot, ki nasprotujeta Montijevi tehnični vladi, pa jih je bilo proti. Poslanska zbornica je varčevalni paket potrdila že 16. decembra, tako da je postopek zdaj zaključen v obeh domovih parlamenta.

Monti je v svojem nagovoru pred glasovanjem o zaupnici poudaril, da ni razvoja in rasti brez finančne discipline. Dejal je, da so nujni ukrepi, ki bodo Italijo postavili v položaj, da se bo lahko soočala z evropsko krizo z dvignjeno glavo. "Nujno je, da Italija ponovno pridobi kredibilnost na mednarodnih trgih," je opozoril. "Močno se bomo trudili, da bi spremenili stvari v Evropski uniji," je dodal in poudaril, "da italijanski javni dolg v ravnovesje postavljata javna lastnina in italijansko zasebno varčevanje. A to ni dovolj, da bi se spopadli s krizo".

Felice Belisario iz stranke Italia Dei Valori je Montiju dejal, da on "ni zamenjava za Božička in ljudje so takoj razumeli, da bodo potrebne žrtve" in da so "ti ukrepi neuravnoteženi in depresivni."

Da bi prestali krizo, je nujno, da vsi gledajo z zaupanjem na politiko in italijansko gospodarstvo. "Moramo zaupati sami vase," je še dejal Monti. Ob tem je povedal, da se zaveda, da bo to zahtevalo določene žrtve. "Žrtve so velike, a manjše kot tiste, ki bi jih morali trpeti, če ne sprejmemo teh ukrepov," je opozoril. Dodal je, da je za rešitev krize nujno, da ekonomija spet začne rasti.

Monti, nekdanji evropski komisar, ki je novembra prevzel premierski stolček od Silvia Berlusconija, je Italijane po paniki, ki je zajela finančne trge in povzročila strah pred hitrim povečanjem italijanskega dolga, pozval tudi h kupovanju državnih obveznic.

Razmere so po njegovih besedah kritične, zato je – le dan po objavi zadnjih statističnih podatkov, v skladu s katerimi se je Italija v tretjem četrtletju z rastjo 0,2 odstotka nevarno približala recesiji – posebej izpostavil potrebo po sprejetju ukrepov za višjo gospodarsko rast. "Še vedno moramo storiti zelo veliko, da osvobodimo Italijo spon, ki že predolgo preprečujejo gospodarsko rast," je še dejal Monti.

Kaj prinaša varčevalni paket?

Montijeva vlada načrtuje tudi natančen pregled trga dela in reformo za liberalizacijo protekcionističnih lobijev, na primer taksistov in lekarnarjev, a njenim predlogom ostro nasprotujejo opozicijske levosredinske stranke in močni sindikati.

Glavni cilj varčevalnega paketa je doseči uravnotežen proračun do leta 2013 in prepričati mednarodne finančne trge v stabilnost javnih financ. Italija je namreč s 120 odstotki dolga v bruto domačem proizvodu (BDP) za Grčijo druga najbolj zadolžena država evrskega območja.

Spremembe, ki jih prinašajo varčevalni ukrepi, so podaljšanje delovne dobe za dve leti, zvišanje upokojitvene starosti na 66 let z letom 2018, obdavčitev prve nepremičnine, zvišanje davka na dodano vrednost z 21 na 23 odstotnih točk, obdavčitev luksuznih dobrin in nepremičnin v tujini ter odprava nekaterih privilegijev parlamentarcev.

Vendar vsi z načrtom niso zadovoljni. Kot opozarjajo sindikati, gre varčevanje v preveliki meri na račun delavcev in upokojencev, namesto bogatih.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oseba89
22. 12. 2011 23.17
+2
monti je puppet barosa ashton wan rumpuja in ostalih neizvoljenih diktatorjov ki vladajo evropi monti je puppet isto kot sedanji premier vlade grcije, upam da bomo mi v sloveniji v naslednih letih se lahko volil svojo vlado mislim pa da je nebomo zive naj vsi narodi
vzhod
22. 12. 2011 15.22
+5
ali veste iz katere skupine prihaja monti ? ali veste da so masoni ? ali veste da hocejo prevzeti vse finance in ustvariti svetovno vlado da bi vladali svetu ?
janez6bb
22. 12. 2011 15.26
+2
nikhrast
22. 12. 2011 16.48
-3
Primitivci vedno vidijo kje zaroto, nekateri še verjamejo v boga.
janez6bb
23. 12. 2011 08.42
hehe nik:) Bilderberg group je daleč od teorije zarote, ta skupina je dejstvo že dolgo časa, samo nevedneži pač ne veste, drugače si pa poglej BBc-jev intervju iz leta 2005, kjer njihov predsedujoči jasno in glasno pove za kaj so zaslužni bilderbergi:)
janez6bb
22. 12. 2011 14.15
+1
Za elitneže VELIK božiček.