Tujina

Napadi na davčne pisarne

Livorno, 12. 05. 2012 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijansko podjetje za izterjavo dolgov Equitalia je vse pogosteje tarča napadov. Pred njihove prostore v Livornu so neznanci vrgli molotovki, pred dnevi pa je v njihove pisarne vdrl zadolženi podjetnik in vzel za talce uslužbence.

Italijansko podjetje za izterjavo dolgov Equitalia je bilo zopet tarča napada. Danes sta molotovki prileteli pred podružnico Equitalie v Livornu. Na prizorišče so hitro prispeli gasilci in pogasili ogenj, ki je oblizoval vhodna vrata v stavbo.

Incidenti so se zgodili tudi v Milanu in Neaplju.
Incidenti so se zgodili tudi v Milanu in Neaplju. FOTO: Reuters

Že v petek so se pred sedežem Equitalie v Neaplju protestniki spopadli s policijo, pri čemer je bilo ranjenih 10 policistov. Shoda se je sicer udeležilo okoli 600 protestnikov, ki so med drugim proti vhodu v urad metali jajca, steklenice in kamenje.

V mestu Termini Imerese so prav tako v petek urad Equitalie zasedli začasni delavci Fiatove tovarne. Ti vztrajajo, da stavbe ne bodo zapustili, dokler ne bodo dobili garancije za zaposlitve.

V petek se je zgodil tudi incident v Milanu, v prostorih komercialista, ki sta ga obiskala davčna inšpektorja z namenom pregleda računovodskih dokumentov. Podjetnik je inšpektorja po poročanju italijanskih medijev fizično napadel

Prejšnji teden pa je obupani 54-letni podjetnik oborožen s pištolo vdrl v pisarno Equitalie in enega od uradnikov vzel za talca. Šele po sedmih urah pogajanj se je mirno predal policiji.

Brezupne razmere za vse več podjetnikov

Tako so v Bologni v spomin protestirale vdove.
Tako so v Bologni v spomin protestirale vdove. FOTO: Reuters

Po varčevalnih ukrepih tehnične vlade Maria Montija se je del gneva Italijanov obrnil proti davčnim uradom. Še posebej potem, ko so mediji objavili številke, ki kažejo, da se je od začetka krize v Italiji povečalo število samomorov. Leta 2011 so namreč zabeležili več kot tisoč samomorov, kar je bilo 24 odstotkov več kot leta 2008.

V začetku maja so zaradi brezupnih razmer v državi pred davčnim uradom v Bologni protestirale vdove, katerih možje so storili samomor. Že pred protestom pa se je pripetilo več incidentov. Nekaj dni pred protestom vdov je v Bergamu oborožen moški zaradi finančnih težav vdrl v finančni urad v mestu in za talce vzel 15 ljudi. Predal se je šele po petih urah pogajanj s policijo.

Decembra lani pa je v prostorih Equitalia v Rimu direktorju v roki eksplodirala pisemska bomba. Direktor si je pri tem poškodoval roko in oko. Pisemsko bombo je prejel tudi direktor Deutsche Bank Josef Ackermann. Bombo so v poštni službi banke pravočasno odkrili. Odgovornost za poslano pošiljko je prevzela skrajna levičarska italijanska organizacija Federazzione Anarchica Informale (FAI), ki ji pripisujejo tudi nedavni napad na šefa italijanske družbe za jedrsko energijo Ansaldo Nucleare.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

olyca
12. 05. 2012 19.46
+1
Pravilno, ker glupi politiki želijo da država ob propadu gospodarstva deluje kot da je vse v najlepšem redu, svoje svinjarije valijo na ubogo rajo in tako da, "kaj jim še preostane drugega". Sicer pa pri nas ni nič boljše, zaposleni na davkariji tudi pošiljajo samo izvršbe, nihče pa se ne upraša kako dolgo bomo še to zdržali. Vodenje države je absolutno predrago, prezakomplicirano, zaposlovanje ljudi, ki jih ob normalnem delu nebi potrebovali. Tu se vidi kako gospoda intelektualna skrbi za sebe, za rajo se pa nihče ne briga.