Tujina

Molitev in žrtvovanje

Meka, 08. 01. 2006 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimanski romarji se zgrinjajo pod vznožjem gore Arafat, kjer molijo, žrtvujejo koze in kamenjajo hudiča.

Romarji se zgrinjajo v Meko
Romarji se zgrinjajo v Meko FOTO: Reuters
Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Islamska sveta knjiga Koran predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Romarji, ki so se zbrali v savdski Meki, so v najsvetejšem islamskem mestu obiskali Veliko mošejo, nato pa so se odpravili v dolino Mina in tako začeli vsakoletno romanje, hadž. Letos naj bi se ga udeležilo 2,5 milijona vernikov. Savdske oblasti so po zrušenju hotela v Meki, ki je letos že pred začetkom hadža zahtevalo 76 smrtnih žrtev, poostrile varnostne ukrepe, da bi preprečile morebitne nove tragedije, ki so ob romanju sicer precej pogoste.

Moški in ženske vseh starosti in različnih narodnosti, oblečeni v bele halje in sandale, so se po jutranji molitvi peš ali z avtobusi odpravili v kakih deset kilometrov oddaljeno dolino Mina. Tam bodo prenočili, v ponedeljek zjutraj pa bo romanje doseglo vrhunec, ko bodo verniki molili ob vznožju gore Arafat, kjer je imel po islamskem verovanju prerok Mohamed svojo zadnjo pridigo. Sledilo bo več obredov, med katerimi bodo žrtvovali kozo, kravo ali kamelo, nato pa se bodo vrnili v Mino, kjer bo v torek potekalo simbolično kamenjanje hudiča, ki zaznamuje začetek muslimanskega praznika Eid Al Adha (kurban bajram).

Pri organizaciji romanja letos sodeluje skoraj 60.000 pripadnikov varnostnih sil ter zdravstvenega in drugega osebja, ki naj bi med drugim poskrbeli, da se ne bi ponovile tragedije, ki so romanje zaznamovale v minulih letih. Letos se je nesreča zgodila že nekaj dni pred dejanskim začetkom romanja, ko se je v četrtek zrušila streha starejšega hotela v Meki, pri čemer je umrlo najmanj 76 ljudi, 62 je bilo ranjenih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou