Tujina

'Molim, da bi predsednika Sarkozyja zadela kap!'

Pariz, 24. 08. 2010 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoska vlada po pregonu Romov v septembru prireja srečanje ministrov članic EU, na katero pa romunski ter bolgarski ministri niso povabljeni. Kritike so vse bolj ostre, oglasil pa se je tudi Vatikan.

Francija - 2
Francija - 2 FOTO: Reuters

Francoska vlada je povabila ministre za priseljevanje nekaterih članic EU na srečanje v začetku septembra, na katerem naj bi govorili o problemu priseljevanja v Uniji, danes poroča bruseljski spletni bilten. Medtem je Pariz deležen čedalje ostrejših kritik zaradi odločitve o izgonu večinoma romunskih Romov.

Pozabili na romunske ter bolgarske ministre

Javnost je v zadnjih dneh s svojo izjavo šokiral duhovnik iz mesta Lille na severu Francije, ki je dejal, da "moli za to, da bi predsednika Sarkozyja zadela kap". Po burnem odzivu se je za izjavo kasneje opravičil.
Na seznamu povabljenih na ministrsko srečanje 6. septembra so notranji ministri Nemčije, Italije, Španije, Velike Britanije in Grčije, poleg njih pa še predstavnik Kanade in belgijsko predsedstvo EU. Slednje naj bi bilo sicer na seznam vneseno šele naknadno. Kot poročaju tuji mediji, je bolj zanimivo, dejstvo, da na seznamu povabljenih ni ministrov Romunije in Bolgarije, držav, v kateri Francija trenutno vrača Rome. "Vabila nismo prejeli," je zatrdil tiskovni predstavnik romunskega notranjega ministrstva.

V Parizu sicer že v sredo pričakujejo dva visoka predstavnika romunske vlade, ki se bosta sestala s francoskim notranjim ministrom Briceom Hortefeuxjem in ministrom za priseljevanje Ericom Bessonom. Hortefeux je napovedal, da bo romunsko stran zaprosil za pomoč pri sprejemanju Romov. "Pričakujemo boljše sodelovanje, saj gre za romunske državljane," je dejal.

Kot je znano, je Francija prejšnji teden začela deportacijo Romov v njihovo državo izvora in do konca avgusta naj bi tako izgnala okoli 800 Romov. Francoska vlada vztraja, da Romi odhajajo iz Francije prostovoljno, potem ko vsaki odrasli osebi izplačajo 300 evrov plus dodatnih 100 evrov za vsakega otroka.

Na romunskem notranjem ministrstvu so prejšnji teden potrdili, da se Romi v Romunijo vračajo v okviru postopka t. i. prostovoljne vrnitve po francoskem upravnem pravu, doslej pa je vlada v Bukarešti v pomoč ponudila samo deset policistov.

Papež Benedikt XVI. je v nedeljo pozval k sprejemanju različnosti.
Papež Benedikt XVI. je v nedeljo pozval k sprejemanju različnosti. FOTO: Reuters

Francoski duhovnik pravi, da moli, da bi Sarkozyja zadela kap

Odločitev francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za rušenje nelegalnih romskih naselij in izgon tujih Romov je sprožila številne kritike tako v Romuniji kot tudi v vrstah francoske opozicije in različnih civilnih gibanj ter tudi Cerkve.

Papež Benedikt XVI. je v nedeljo pozval k sprejemanju različnosti, pri čemer sicer Romov in Francije ni izrecno omenil. Zelo kritičen pa je bil duhovnik iz mesta Lille na severu Francije Arthur Hervet, ki je dejal, da "moli za to, da bi predsednika Sarkozyja zadela kap". Hervet se je za izjavo kasneje opravičil.

Kritičen pa je bil tudi nadškof iz mesta Aix-en-Provence na jugu države Christophe Dufour, ki je dejal, da so razprave, ki dajejo vtis, da obstajajo manj vredni narodi, nesprejemljive. Francosko vlado je pozval, naj spoštuje ljudi, ki večinoma mirno živijo v Franciji že dlje časa.

Opozicijo je sram svoje države

Francoska opozicija pa poudarja, da želi Sarkozy, ki se sooča z zelo nizko priljubljenostjo v javnosti, s preusmeritvijo pozornosti na Rome, privabiti volivce skrajne desnice ter odvrniti pozornost od resničnih problemov, kot je gospodarska kriza. "Sram me je zaradi svoje države," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal francoski poslanec v Evropskem parlamentu Vincent Peillon.

Tudi v Bruslju so glede francoskih ukrepov zadržani. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Matthew Newman pa je v ponedeljek zavrnil francosko idejo, da bi morali Romuniji zaradi neuspešne integracije Romov onemogočiti vstop v schengensko območje. "V schengenskem sporazumu ni nobenih določil v zvezi z integracijo prebivalstva," je pojasnil.

Francoski minister za evropske zadeve Pierre Lelouche je namreč v članku za francoski časnik zapisal, da Romunije in Bolgarije marca prihodnje leto ne bi smeli sprejeti v schengensko območje, "če ne bosta prevzeli odgovornosti glede Romov".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asf
30. 08. 2010 09.29
Snagec24.08.2010, 18:51-7 SAJ SLOVENCI NISMO NIČ BOLJŠI SPOMNITE SE STROJANOV -------------------- Normalno, da si nihče ne želi imeti takšne kriminalne romske družine v svoji bližini...
mjolnir
26. 08. 2010 18.27
Zanimivo da adminček ni zbrisal komentarja od roky, ki predstavlja podpornike sns in nsi z kot primer ljudi nizlke intelihence, medtem ko moj odgovor njemu da kaj šele poreče na volilce Barbike, pa zgine.... to pa je res tako jasen primer pro-vladne cenzure, da je že zrelo za tožbo Pa ne da bi slučajno bil za nsi ali sns, Bog ne daj, sam glede na zadnje čase kaj daje g. roky povod da razglasi pripadnike teh strank za neumne, medtem ko so očitno po njegovem volilci sd sila bistri ne glede na to kam so nas odpeljali!
desklan
26. 08. 2010 16.06
+1
.....ma. če nočejo delat pa plačavat davkov naj grejo kamor čejo....
jezabel_
26. 08. 2010 14.57
+1
Sarkozy ima vsaj jajca! Ta duhovnih pa....krasen dušni pastir!
zahod.west
25. 08. 2010 15.35
+1
zakaj pa jih nisi ti sprejel ob tvoje ognjišče......, a ja, ti si le salonski levičar...bla, bla, bla man...
JozaFric
25. 08. 2010 15.32
-1
Po komentarjih sodeč je tu veliko Janšistov, ki bi radi spet preganjali razne Strojane iz svojih ognjišč.
xczyx12
25. 08. 2010 10.46
Še dobro da tile Romi ne vedo za Slovenijo; pri nas (na Dolenjskem) bi bili privilegiran sloj, imeli bi 100% imuniteto tudi za 250 in več kriminalnih dejanj in z Audiji bi se vozili po socialno pomoč. Državljanstva RS ni treba imet, tudi slovenščine ni treba znat, pri nas so oni carji, ostali državljani pa živimo iz dneva v dan v hujši revščini.
Martian
25. 08. 2010 10.44
in???kako je z zdravjem Sarkota??
MERDE-AVE-MERDE
25. 08. 2010 10.43
Sarkozy zdaj v Romih išče izgovor za svojo neuspešnost.
kripo5
25. 08. 2010 08.22
+1
Bravo Francija! In bravo Italija! .. Kako dolgo bom moral čakati, da bom pohvalil lastno državo??
picajzel
25. 08. 2010 07.03
Rada bi vedela, kdo je molil, da je mene zadela kap...???
picajzel
25. 08. 2010 07.00
Če bi bili delavni in kultivirani, kot so naši Romi v Prekmurju, jih tudi Francozi ne bi izganjali. Tako pa žal, jim dam prav, saj pridni in delavni niso dolžni skrbeti za lenuhe, ki jih lahko na vsakem vogalu okradejo ali pa še kaj več... Med človekove pravice sodi tudi pravica do dela...Romi pa se imajo za božje ljudstvo in se naselijo tam, kjer je dovolj tudi za njih...Že kot otroku se mi ni zdelo prav, da sem prišla iz šole, sadila, okopavala, zalivala, jeseni pa so del pridelka pobrali Romi...Kmetje pa so bili tiho, ker so se bali maščevanja...Lahko tudi zbrišete, ampak to je resnica...tista resnica, ki stoji z vago in zavezanimi očmi v sodstvu...
jurimuri1
25. 08. 2010 06.25
naša varuhinja človekovih pravic pa nič
Snip84
25. 08. 2010 05.38
zaj so bogi pa nimajo kaj za jest. prej pa so se vozli z mercedesi pa orožjem okoli pa izsiljevali, pretepali itd. toto bando bi poslal v sibirijo ne v romunijo. ko si živel na račun drugih, zaj pa več nemoraš boš jasno da jezen. banda lopovska.
loden
25. 08. 2010 01.21
Očitno je po vsej Evropi isto sra....je samo, kot lepo rečejo naši sosedi, "drugo pakovanje".
letalooo
25. 08. 2010 01.11
vsak človek je vreden...kriminal pa je za obsodot in izgnat in to pri vseh narodih ... ne glede na versko ali drugo izpoved, barvo !!!
loden
25. 08. 2010 00.11
MOSAD 24.08.2010, 23:51 0 loden Sem agent MOSAD ;)) te išcem okol pa te ne najdem! Kje ga Še piseš?? .... Za New York Times.... ma kako me nisi najdu?....
MOSAD
24. 08. 2010 23.51
loden Sem agent MOSAD ;)) te išcem okol pa te ne najdem! Kje ga Še piseš??
loden
24. 08. 2010 23.48
Hočem reči, da prehitro sodimo in obsojamo.
zahod.west
24. 08. 2010 23.34
ampak tudi podpiranje kraje in lenobe , ni nekaj zelo vrlega......