Tujina

Mohamed spet na naslovnicah

Koebenhavn, 13. 02. 2008 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Po aretaciji treh oseb, ki so načrtovale umor karikaturista, so trije največji danski časniki spet objavili sporne karikature.

Potem ko je danska policija v torek aretirala tri moške, ki naj bi pripravljali umor enega od 12 karikaturistov, ki so pred dvema letoma s karikaturo preroka Mohameda sprožili jezo muslimanov po vsem svetu, so trije največji danski časniki v današnjih izdajah znova objavili sporne karikature.

Zaradi Mohamedovih karikatur so protestirali muslimani po vsem svetu.
Zaradi Mohamedovih karikatur so protestirali muslimani po vsem svetu. FOTO: Reuters

Odgovorna urednica časnika Berlingske Tidende Lisbeth Knudsen je povedala, da bi morali vsi mediji "stopiti skupaj proti fanatizmu in v bran svobode mnenja".

Danska policija je v torek sporočila, da je v mestu Aarhus na zahodu države aretirala tri moške, osumljene, da so pripravljali umor enega od 12 karikaturistov. Aretirali so dva Tunizijca in danskega državljana maroškega rodu. 40-letnega danskega državljana bodo ovadili zaradi kršenja protiterorističnega zakona, vendar bo po zaslišanju najverjetneje izpuščen iz pripora, Tunizijca pa bosta izgnana iz države, ker predstavljata grožnjo nacionalni varnosti.

Časnik Jyllands Posten, ki je 30. septembra 2005 prvi objavil sporne karikature Mohameda, trdi, da so danes prijeti osumljenci načrtovali umor njihovega karikaturista, 73-letnega Kurta Westergaarda. Policija tega ni potrdila.

Karikature preroka Mohameda iz časnika Jyllands Posten je leta 2005 ponatisnila vrsta zahodnih medijev, kar je sprožilo proteste muslimanov po vsem svetu. Islamsko pravo namreč prepoveduje upodabljanje preroka.

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sances007@yahoo.co.uk
14. 02. 2008 13.51
kasne bedarije vi pisete!!! sm zihr ta nimate pameti v glavi.sploh se ne zavedate kaksna je situacija v svetu razn tega kar preberete v novicah.OVCE ste vsi k tko pisete. nintendo64 si pa res zaostal da primerjas sneguljcico s prerokom.upodobitev boga ni sprejemljiva v takih oblikah. glede obrezanih muvimen ti pa povem da je veliko bolj higienicno.sploh pa zenske obozujejo.
append
14. 02. 2008 00.37
pa kdo je ta mohamed..zakaj nebi smel bit objavlen v časpopisu...kpa misl da je...takga folka pa res ne razumem, kwa se ga sploh gre nekej
Snip84
13. 02. 2008 22.23
ja hecali so se in kaj zaj? muslimani itak samo čakajo da jim nekdo prst pokaže pa popenijo dokonca pa bojo že morili pa nevemkaj, kaka vera miru, lepo vas prosim. mislim...smešni so že ne, naj neke druge finte začnejo izvajat tele so že tečne stem nasiljem in klanjem in bombami in nevem čim, te jih pa itak dobijo vsepovsod prej.
JFF
13. 02. 2008 16.41
intergrumservis: torej moramo zdaj vsi na svetu nehat jest govedino zaradi spostovanja do hindujcev, ker ce ne bodo le ti tudi zaceli razstreljevati letala in vlake? ... muslimani pretiravajo big time in si zasluzijo vsaj ostro kritiko... zanima jih zgolj lastna rit! Enkrat bodo pac morali spoznati, da niso sami na svetu in priznati pravico do svobode tudi ostalim, drugace verujocim ali neverujocim ljudem... prej ko se to zgodi, boljse za njih vendar do tega ne bo prislo, ce bo vsaka tema tabu!
nintendo64@email.si
13. 02. 2008 16.29
Tisti, ki pravite, da tega ne bi smeli objavljat. Kolikor vem, so v Evropi sekularne države in je religija stvar vsakega posameznika. Čisto pravilno imajo, da objavijo. Sicer pa, če lahko objavljamo slike sneguljčice, zakaj ne bi smeli slika mohameda ali pa boga? Razlike ne vidim...
hot-shot69
13. 02. 2008 15.19
alkimist, devic je zaradi Američanov že zmankal :). Bi blo pa zanimivo, da ta raj res obstaja, samo da je 72 "devic" v resnici 72 130 kilskih črncev :)
muvimen
13. 02. 2008 14.53
Ja, in kakšni so odzivi ta obrezanih na ponovno objavo fotk. A je že kakšna panika kje ?
A1ex
13. 02. 2008 14.38
Kakšna svoboda govora, saj ne smeš preklinjat ;)) Drugače pa a ni čudno, da nekatere živali skrbijo za svoje mladiče. Poznajo deset božjih zapovedi? So moralne? Dajmo jih žrtvovat za kakšnega boga...
neznosje@email.si
13. 02. 2008 14.33
hehehhe...........izpustili na prostost / izgnali........ ni druge, ne? Upam, da razumete kje se bodo tile clovekovih pravic polni EU "medkulturni dialogi" konec koncev koncali............ In res upam, da je vsaj komu se tle okoli jasno, kdo bo tule, okol vseh teh problemov, konec koncev spet profitiral....
eastpa123@gmail.com
13. 02. 2008 14.19
Zakaj bi se omejevali le na svobodo GOVORA, to dejansko NI PRAVA svoboda, je le pesek v oči v umu počasnejšim ljudem ter zastavljena z umetno bariero brez prave podlage.
A1ex
13. 02. 2008 13.28
Če je edina varovalka vernih za ne ubijanje strah pred bogom se nam slabo piše. Ko se bo tekst v Bibliji spet še enkrat popravil in noter ne bo te varovalke pol bo ... ahem ... hudič
A1ex
13. 02. 2008 13.22
Heh, najbolj hecno je, da nekateri odgovarjajo na strah pred bogom (10 zapovedi) kot zagotovilo o morali. Hvala Pozejdonu, da Ateisti se ne rabimo bat nobenega superheroja, da bi lahko ravnali etično in moralno. Imamo razum, pravilno vzgojo in gene za tako početje - bog nam ne pomaga res je.
eiffel
13. 02. 2008 13.12
@alkimist, irelevantno je, kaj počnejo ljudje v svojem prostem času. Zaradi mene so lahko muslimani, katoliki, komunisti ali pa filatelisti, če jih to veseli, dokler se držijo zakonodaje svoje države in ne kršijo človekovih pravic, kot jih je definirala OZN. Omenjeni fanatiki lahko torej kulturno pišejo v pisma bralcev, ali pa naj bodo tiho, vsekakor pa ne smejo pozivati k umorom.
Ramzess
13. 02. 2008 13.07
"stopiti skupaj proti fanatizmu in v bran svobode mnenja" Se kar strinjam, fanatizem ne pozna meja. "Islamsko pravo namreč prepoveduje upodabljanje preroka." No ja, potem takem bi morali muslimani oz. islamisti, zahtevati uničenje vseh vrst knjig, publikacij, revij, časopisov, spletnih strani, ipd., kjer je upodobljen prerok. To žal, če sledimo tako splošno logiki, velja tudi za njihove tovrstne izdelke, celo tiste, ki se namenjene otrokom. Temu pol sledijo filmi (tudi tu se je zatikalo), kipi in ostalo, saj se niso omejili. Pol ni čudno, da Koran sploh ne vsebuje podob (slik), pa saj jih Biblija tudi ne. Potem se lahko mirnodušno vprašamo kako potem sploh vedo kako 'izgleda' njihov prerok, če se ga ne sme upodabljati. Kako si predstavljajo njihov izgled. Saj pravim, fanatizem nima meja, žal mi je pa otrok, ki morajo, (proti lastni volji), živeti pod njenim plaščem.
alkimist@email.si
13. 02. 2008 13.00
Pa še tole..Kdo pri fotonu jih je pa vabil na dansko??? Pa naj ostanejo v iranu al kjerkoli že.Kaj pa se vtikajo v zahodno kulturo???.Zarad mene se lahko v Iranu al pa v ostalih fanatičnih državah vsi naenkrat razstrelijo..Sam pol se bojim da jim bo devic zmanjkalo v nebesih....
SBP
13. 02. 2008 13.00
To je protiudarec, kajti ne pozabit da so aretirali na Danskem ljudi, ki so bili tik pred tem da umorijo novinarja... v centru EU... to bi lahko v EU vzeli kot vojno dejanje.
alkimist@email.si
13. 02. 2008 12.57
Dragi moji.Vse lepo in prav toda če bi se muslimani res tako sveto držali korana potem ne bi smeli nikoli ubiti nobenega človeka.Seveda prav tako to velja za kristjane in ostale.V kolikor vem danci niso muslimani oz jih je na Danskem Zelooooooooooooooooooo malo.Po moje imajo muslimami prav da v svojih deželah ne pustijo žalit Mohameda.Toda za božjo voljo prav tako imajo Danci vso pravico objavit kar želijo.Kolikokrat so se že delali norca iz krščanstva pa se zato ni še nihče blagohotno rastrelil v extazi. Jaz vsekakor ne želim da se mi z mošeje nekdo dere vsako uro.V arabiji pa se zaradi mene lahko razpočijo,to preprosto ni moja stvar.Prav tako ne bi želel da bi se morala moja draga zavijat v kilometre črnih rjuh.Čisti odklop.Vendar pa nimam nič proti če se nekatere zavijajo.Problem je v nasilništvu teh prepotentnih fanatikov,ki mislijo,da jih je bog zaukazal da morajo tako ravnat.
integrumservis@gmail.com
13. 02. 2008 12.35
Stvar je v tem, da je upodabljanje Preroka v Islamski veri prepovedano. Gre se o spostovanju do vere. Lahko imamo razlicno mislenje, spostovanje pa mora biti. Ne mores naprimer Marijo upodabljati kot kurbo ali ali duhovnike kako obcujejo. Z mnogi pogledi institucije se tudi jast ne strinjam a z izivanjem ne bodo nikamor prisli. Le povecali so sebi moznost napada. Clovek je kakor vse drugo unicil tudi vero. Biblija, Koran, Talmud.... niti v eni ni nikakrsnih tezenj po nasilju. Vsaka vera uci dobro. Toda tudi tu smo nasli orodje za izgovore za krizarske pohode, teroristicne napade oz. dzihad...
HandOfSteel
13. 02. 2008 12.31
chudak: mogoce si pa ti nestrpen, ub1ca pac verjame v to, da je treba versko golazen zapret, da bo mir ... tko k ti verujes v jezusa al kakorkoli pac ze ... ceprov se strinjam z ub1co
chudak@planet.si
13. 02. 2008 12.14
uv1ca, ne bodi tako nestrpen. Vsak človek naj živi tako kot mu paše in naj veruje tisto kar hoče. Mi katoliki imamo vsaj 10 božjih zapovedi, ne ubijaj, ne kradi itd., me zanima ateisti lahko potem kaj ubijejo brez problemov, se nimajo česa bati...