Tujina

Mursi uradno zmagovalec predsedniških volitev v Egiptu

Kairo, 24. 06. 2012 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./STA/Reuters
Komentarji
4

Zmagovalec predsedniških volitev v Egiptu je kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki je v drugem krogu premagal Ahmeda Šafika, je razglasila egiptovska volilna komisija. Mursijevo zmago je že pozdravila množica, zbrana na kairskem trgu Tahrir.

Bela hiša je čestitala Mursiju ob izvolitvi. V sporočilu so poudarili, da je to nov korak na poti Egipta proti demokraciji. Novega predsednika pa so opozorili, naj pri svojem delu spoštuje pravice vseh državljanov, hkrati pa mora poskrbeti, da Egipt še naprej izpolnjuje vlogo, ki jo ima pri gradnji miru v regiji.

Zmagovalec predsedniških volitev v Egiptu je kandidat Muslimanske bratovščine Mohamed Mursi, ki je v drugem krogu premagal protikandidata Ahmeda Šafika, je danes razglasila egiptovska volilna komisija. Mursijevo zmago je že pozdravila navdušena večtisočglava množica, zbrana na strogo varovanem osrednjem kairskem trgu Tahrir.

Mursi je prejel nekaj več kot 13 milijonov ali 51,7 odstotka glasov, Šafik, egiptovski premier v času vladavine strmoglavljenega predsednika Hosnija Mubaraka, pa milijon manj ali 48,3 odstotka glasov.

Volitev se je udeležilo 51,86 odstotka volilnih upravičencev, je sporočil predsednik egiptovske volilne komisije Faruk Sultan.

Številni Egipčani, zbrani na Tahrirju, Mursijevo zmago pozdravljajo z vzkliki "Alah je velik" in s pokanjem petard. Dogajanje na Tahrirju pa z budnim očesom spremljajo tudi številni varnostniki in policisti, pripravljeni na posredovanje v primeru izgredov. Navzoči so namreč tudi podporniki Šafika, ki so nad izidi volitev pričakovano razočarani.

Egipt je tako dobil prvega islamističnega predsednika v svoji zgodovini. 60-letni Mursi, po poklicu inženir, ki je v 80. letih kot profesor predaval tudi na univerzi v Južni Kaliforniji, je postal tudi prvi egiptovski predsednik, izvoljen po strmoglavljenju Mubaraka 11. februarja 2011.

Mursi je od leta 2011 vodil politično stranko Muslimanske bratovščine, Stranko za svobodo in pravičnost, predsedniški kandidat pa je postal, potem ko je volilna komisija pred prvim krogom volitev diskvalificirala prvo izbiro Muslimanske bratovščine Hairata al Šaterja.

Podporniki protikandidata Ahmeda Šafika so bili razočarani.
Podporniki protikandidata Ahmeda Šafika so bili razočarani. FOTO: Reuters

V predvolilni kampanji je Mursi, ki je v vlogi predsedniškega kandidata sprva deloval malo nespretno in nekarizmatično, sicer ves čas poudarjal, da bo Egipt vodil s posluhom za vse sile – predsedniške kandidate, ženske, salafiste in brate Kopte. Zavezal se je, da si bo prizadeval za konec diskriminacije med Egipčani na osnovi vere, etnične pripadnosti in spola.

Mursiju je po razglasitvi izidov volitev že čestital Husein Tantavi, vodja egiptovskega vrhovnega vojaškega sveta, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani.

Novemu egiptovskemu predsedniku so čestitali tudi Združeni arabski emirati. Ta država upa, da bo Egipt zdaj vse moči usmeril v razvoj na osnovi stabilnosti, harmonije in sodelovanja med vsemi strankami ter tako uresničil upe svojega ljudstva.

Zmago Muslimanske bratovščine na egiptovskih predsedniških volitvah z radostnimi vzkliki in streli v zrak proslavljajo tudi na območju Gaze, kjer vlada bratovščini sorodno islamistično gibanje Hamas.

Podporniki Muslimanske bratovščine so slavili.
Podporniki Muslimanske bratovščine so slavili. FOTO: Reuters

Izide egiptovskih predsedniških volitev bi komisija morala objaviti že v četrtek, a je to zaradi očitkov o kršitvah preložila za nedoločen čas. S tem je sprožila številne kritike in proteste v Egiptu, kjer sicer že nekaj časa vlada napeto vzdušje.

Vladajoči vrhovni vojaški svet, ki državo vodi od Mubarakovega strmoglavljenja februarja lani, je namreč pred dvema tednoma razpustil parlament, ker je ustavno sodišče odločilo, da so bile parlamentarne volitve konec lanskega leta v nasprotju z ustavo. Nato je 17. junija, tik po zaprtju volišč, sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika.

Zaradi tega sta se Muslimanska bratovščina in vrhovni svet javno ostro sporekla, a so začele krožiti govorice, da naj bi se skrivoma pogajala, tudi o izidu volitev. V zadnjem tednu je vzdušje v državi zato postajalo vse bolj napeto.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONGIORNO
24. 06. 2012 17.03
-6
Še dobro, da ni kandidiral Pritepeni Saraorški Opankar!! Glede na to, da je postal v za njega tujem mestu, župan, premjejski stolček mu ni uspelo dobiti, ker mu strici niso prej povedali, kako se je potrebno obnašati v parlamentu, bi imel velike šanse verjetno tudi v Egiptu, glede na to, da njegova "tamlada" baje ima egiptovske korenine.
on39
24. 06. 2012 18.13
+8
ejej ubogi ljudje sedaj bojo šele videli kako je Alah velik
Osvald
24. 06. 2012 22.09
+4
Naj imajo kar si zaslužijo, šeriatsko pravo itd... samo gor k nam naj ne hodijo.
Slo4theist
24. 06. 2012 23.43
+0
Kaj to sej imajo odprte cilje ustanovit arabsko unijo, in napasti izrael, ter nato vatikan, vsaj tako je vpil na televiziji. Dvomim da bodo dolgo na stolčkih!