Tujina

Moderna Japonska tega še ni doživela: priljubljeni cesar Akihito namignil, da bi rad odstopil

Tokio, 08. 08. 2016 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
7

Po 27 letih na čelu Japonske se očitno poslavlja 82-letni cesar Akihito. Ta je v svojem televizijskem nagovoru javnosti dejal, da zaradi starosti in zdravstvenih težav težko nadaljuje z vladanjem in nakazal, da bi rad prestol predal svojemu sinu. Če želi to storiti, bo morala Japonska spremeniti zakonodajo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Cesar bi rad abdiciral
    02:16
    Iz SVETA: Cesar bi rad abdiciral
  • Iz 24UR: Odstop cesarja?
    00:59
    Iz 24UR: Odstop cesarja?

82-letni japonski cesar Akihito je nagovoril javnost in v svojem komaj drugem televizijskem nagovoru dejal, da zaradi poslabšanja zdravja in visoke starosti težko nadaljuje s svojim vladanjem. "Skrbi me, da bom morda težko opravljal vse dolžnosti, ki jih imam kot simbol države, tako kot sem to počel doslej," je dejal cesar v desetminutnem nagovoru, ki ga je predvajala japonska televizija.

To je sicer njegov šele drugi televizijski nagovor, v katerem pa sicer ni uporabil besede abdicirati, je pa jasno nakazal, da bi rad predal svojo vladavino nasledniku. V skladu z japonsko ustavo cesar nima politične moči temveč je "simbol države in enotnosti ljudstva", zato bi njegovo izjavo, da želi abdicirati, lahko razumeli kot vmešavanje v politiko.

Japonski cesar Akihito s svojo soprogo Michiko Shoda.
Japonski cesar Akihito s svojo soprogo Michiko Shoda. FOTO: AP

Cesar Akihito želi svoj prestol prepustil 56-letnemu sinu, princu Naruhitu, vendar bo potrebno najprej spremeniti japonsko zakonodajo, saj se še ni zgodilo, da bi japonski cesar abdiciral oziroma se predčasno odpovedal svoji vladarski funkciji, zato tega japonska zakonodaja niti ne omogoča.

Na njegove izjave se je že odzval japonski premier Shinzo Abe, ki je sporočil, da bo vlada cesarjeve besede "vzela resno". "Glede na cesarjeve dolžnosti, starost in breme, ki ga prinaša njegova služba, moramo preučiti, kaj lahko naredimo," je zapisal v sporočilu za javnost.

Abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere in velik šok za državo, kjer je cenjena cesarska družina simbol stabilnosti in kontinuitete.

Abejevi konservativci abdikaciji nasprotujejo in menijo, da bi se razprava o prihodnosti cesarske družine lahko razširila tudi na možnost, da bi prestol nasledile ženske, kar je za tradicionaliste popolnoma nesprejemljivo.

Številne zdravstvene težave

Cesar Akihito ima zadnja leta precejšnje zdravstvene težave. Leta 2003 so ga operirali zaradi raka na prostati, leta 2008 pa je imel s stresom povezane težave. Leta 2011 so ga zaradi bronhitisa hospitalizirali za več kot dva tedna, leta 2012 pa so mu vstavili srčni obvod.

Japonska cesarska družina. Bodoči japonski cesar - princ Naruhito je na fotografiji drugi z leve.
Japonska cesarska družina. Bodoči japonski cesar - princ Naruhito je na fotografiji drugi z leve. FOTO: AP

Na čelu Japonske je Akihito zadnjih 27 let. Njegova abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere. Nazadnje je kak živeči japonski monarh prestol prepustil nasledniku pred okoli 200 leti.

Zelo občudovan cesar

Cesar Akihito se je rodil leta 1933 in je leta 1989 nasledil cesarja Hirohita, v katerega imenu se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred letom dni je Akihito izrekel globoko kesanje.

Michiko Shoda s svojima staršema pred poroko s princem Akihito.
Michiko Shoda s svojima staršema pred poroko s princem Akihito. FOTO: AP

To je bilo prvič, da je japonski vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije in nekateri so v tem videli prizadevanje, da utrdi dediščino pacifizma, ki je pod uradom vladajočih japonskih nacionalistov. Zaradi njegovega distanciranja od agresivnega nacionalizma iz časa druge svetovne vojne so ga mnogi občudovali.

Leta 2011 je naredil izjemno neobičajen korak, ko je po uničujočem potresu in cunamiju v Fukushimi pred televizijskih ekranov nagovoril javnost.

Akihito, ljubiteljski znanstvenik, je bil tudi prvi japonski monarh, ki se je še v čakalnici na prestol poročil s plebejko. V skladu s povojno japonsko pacifistično ustavo je cesar simbol države in enotnosti ljudstva, formalnih pooblasti ima le malo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaa122121
10. 08. 2016 18.09
kao vlada, je pozabu dodat:) rotshildi so pravi lastniki, vecinoma svetovnih nacionalnih bank je v njihovi lasti.
Kollerik
08. 08. 2016 19.14
res hud šok......
Ramzess
08. 08. 2016 10.32
-11
Morajo spremeniti zakon, ... kaj pa naredijo v primeru smrti cesarja, ... če je zakon tako ozko zapisan, da ne previdi drugih situacij, okoliščin..
Janez_53
08. 08. 2016 12.48
+9
Oh, kako si zopet pameten! Očitno imajo v ustavi napisano, da cesar ostaja na prestolu do svoje smrti!!! Slovenci najbrž nismo v stanju pametovati Japoncem o zakonih! Kar poglej naše zakone!
Sputnik
08. 08. 2016 21.29
sej pri nas bi eni tudi vladali do smrti kljub letom in boleznim. pol imaš pa nekoga ko jecres pomemben ta pa tega noče. narobe svet?
pop greznica
08. 08. 2016 10.25
+5
Tudi naši domobranci bi se morali pokesati, potem bi prišlo do sprave. Ne moreš pričakovati od zmagovalcev ,da se kesajo
gongash
08. 08. 2016 09.34
-6
eeee cccc a na princeso či gu mi pa sploh ni pomislil