Tujina

FOTO in VIDEO: 'Monterossa ni več'

La Spezia, 26. 10. 2011 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.Z./Ni.J./STA
Komentarji
40

Župan italijanskega kraja Monterosso je dejal, da njihovega kraja sploh ni več, popolnoma je poplavljen in zasut s plazovi. Umrlo naj bi najmanj devet oseb. V Ligurijo so morali zaradi izrednih razmer napotiti več sto vojakov.

V kraju Ardea v pokrajini Roma (Lacij) je zaradi dežja nek avtobus, na katerem sicer ni bilo potnikov, zaneslo v ograjo mosta za pešce. Na mostu, ki prečka kanal, na srečo ni bilo pešcev. Posredovali so karabinjerji, ki so pomagali lažje poškodovanemu vozniku in poskrbeli, da je ostali promet ponovno stekel.

Močno neurje, ki je povzročilo poplave in plazove, se je najhuje zneslo nad Ligurijo, kjer se je v bližini kraja La Spezia, v osrčju prelepe turistične Cinque Terre, zrušila hiša in pod seboj pokopala tri ljudi. Umrlo naj bi sicer najmanj devet oseb.

Po prvih podatkih so reševalci našli že šest trupel. Še tri osebe naj bi umrle, a trupel še niso našli. Več deset oseb pogrešajo, kar pomeni, da bi se število žrtev lahko še povečalo. "To je boleča cena, ki jo moramo na žalost plačati zaradi podnebnih sprememb," je v izjavi dejal predsednik države Giorgio Napolitano.

Kraji Vernazza, Monterosso in Levanto so dostopni samo z morja, zato morajo ljudi evakuirati s plovili. Do zdaj je obalna straža evakuirala okoli 600 ljudi. Medtem še vedno iščejo pogrešane, pri čemer sodelujejo tri ladje, trije helikopterji in letalo.

Samo iz Vernazza so do zdaj uspeli evakuirati 150 oseb. Obalna straža jih je odpeljala s čolni, nekatere so morali odpeljati v bolnišnico na preglede. Kot so sporočili, sta bili lažje poškodovani le dve osebi. V samem kraju so razmere dramatične, v pristanišču je pravo razdejanje, plovila so pod vodo. Iz doline Val di Vara so z vojaškim helikopterjem evakuirali deset otrok.

Vodja italijanske civilne zaščite Franco Gabrielli je povedal, da je sedaj njihova prednostna naloga ta, da bi še pred nočjo prišli do ljudi.

Razdejanje je veliko tudi v Monterossu. Po besedah župana kraja ni več.

V Rimu je zaradi močnega deževja poplavilo nekatere postaje podzemne železnice, kar je povzročilo velike neprijetnosti številnim potnikom.

Iz Vernazze pa poročajo tudi o sreči, ki jo je imela 60-letna profesorica književnosti. Ko je bila v pristanišču, jo je odnesel val. Ta je bil tako močan, da je s profesorico odnesel tudi dva avtomobila, pravijo priče. Profesorica se je precej časa borila z valovi, priplavala je na površje, nato pa jo je tok ponovno potegnil pod gladino. Borila se je, dokler je ni eden od prisotnih uspel prijeti za roko in jo potegnil na varno.

Ministrstvo za okolje že ocenjuje situacijo in preučuje možnosti, kako bi ukrepali. Kot so sporočili, je zdaj prednostna naloga rešiti in pomagati ljudem, zaščiti življenja. Z ministrstva so sporočili še, da bo država naredila vse kar je v njenih močeh, da pomagajo prizadetim ljudem, hkrati pa so izrazili sožalje družinam in prijateljem umrlih.

Kljub obljubam pomoči pa je podžupan Vernazze skeptičen. Gerolamo Leonardini je dejal, da bo trajalo več let preden se bo stanje ponovno normaliziralo. Župan Arcole Livio Giorgio pa je dejal, da so v tokratni naravni katastrofi prebivalci "izgubili res vse".

Na poti v Ligurijo pa je medtem več sto vojakov z različnimi vojaškimi vozili, ki bodo sodelovali pri reševanju in čiščenju območja. Ministrstvo za obrambo, ki že sodeluje pri akcijah v Toskani, se je tako odzvalo na prošnjo za pomoč, ki je prišla iz območja La Spezie. Tam so sicer že na delu policisti, gasilci in številni prostovoljci.

Škoda, ki je bila ocenjena do zdaj, presega 30 milijonov evrov. Na 25 milijonov evrov je ocenjena škoda na lokalnih cestah, k temu pa je prištetih še osem milijonov evrov zaradi uničenega mosta Colombiera, poroča La Repubblica. V pokrajini Genova je škoda ocenjena na 190.000 evrov.

Opustošenje v Brugnatu
Opustošenje v Brugnatu FOTO: Reuters

Po podatkih vremenoslovcev je v le nekaj urah padlo od 200 do 500 milimetrov dežja, zaradi česar so številne reke, med njimi Magra in Vara, prestopile bregove in porušile več mostov. "Vse se je zgodilo v trenutku," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal reševalec v kraju Aulla, kjer se je 300 prebivalcev zateklo v telovadnico.

Ponekod je prekinjen cestni in železniški promet, med drugim sta zaprti železniška proga med Genovo in La Spezio ter avtocesti med La Spezio in Parmo ter Genovo in Livornom.

Prebivalci vasi Borgetto Vara in Brugnato, ki sta brez telefonskih zvez in elektrike, so se zatekli v samostan, kjer so jih menihi oskrbeli s suhimi oblačili.

neurje v Italiji
neurje v Italiji FOTO: Reuters

A napovedi so črne. Neurja se pomikajo proti jugu Italije. V naslednjih urah bo deževje zajelo Sicilijo. Državna civilna zaščita je že izdala alarm, župan Palerma Diego Cammarata pa se je že sestal s tehničnimi ekipami, s katerimi so pripravili načrt ukrepanja v primeru izrednih razmer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albrecht
04. 05. 2012 13.46
+1
Sem bil pred parimi dnevi v Vernazzi in Monterossu. ŠE DANES OBNAVLJAJO KRAJE, tam so tudi spominske tabe na katerih so grozovite slike ... ://
Caterpillar
26. 10. 2011 21.25
Ja, in 2013 tudi. Upam, da bo z ljudmi vse v redu.
vettel
26. 10. 2011 21.09
2012 prihaja....
Milivoje Hajdukovi?
26. 10. 2011 21.04
Vaše sodbe se izrekajo: V imenu ljudstva. Do kod je to ljudstvo pravično, ve samo Bog. Vse to kar vidite po svetu, vas bo doletelo. Obsoditi in preganjati nedolžneg človaka je za vas krivičniki popolnoma normalno. Sodba kriminacu se zapleta. Saj se lahko zapleta, nimate, ne vesti in ne razsodka. Bog vse vidi in Njegova šiba vas je udarila.
justff991
26. 10. 2011 20.57
joooj :S bogi narod ... :(
Daniela Šraj
26. 10. 2011 20.06
Zelo me je prizadela vest o uničenem mestecu Vernazza v Liguriji, to je eno najbolj očarljivih mest, kar sem jih videla. Res škoda, sočustvujem s prebivalci.
Parkodlak
26. 10. 2011 19.57
sloncek_rije Nevem kako si lahko upal da boš na takšen komentar neboš dobil minusov. Mar so ubogi delovni ljudje krivi da je njihovo vodstvo zanič? Pa tudi če bi bili sami krivi nevem kaj ima veze z naravnim nesrečami Berlusconi. Če se že išče krivca bi to bil župan mesta ki si je očitno zatiskal oči pred slabo urejenimi vodotoki.
tetica
26. 10. 2011 19.50
Ojoj! Mi pa naj bi šli v soboto na tisti konec!? Teška bo! Pa ubogi ljudje, seveda!
majorb
26. 10. 2011 19.32
V vsaki katastrofi pa naj bo naravna ali umetno narejena so žrtve nevedni, mali ljudje, katerih je največ. Tako kot drugod po svetu se bodo po ujmi začela obnovitvena dela in družba bo imela povečano zaposlenost, ljudje pa denar. Vedno nekaj slabega prinese družbi nekaj dobrega.
hint
26. 10. 2011 19.19
Žalostno je koliko škodoželnih * imamo v državi. Takšnih naravnih katastrof normalen človek ne privošči nikomur
JEZKE-BLOKIRAT
26. 10. 2011 18.55
142 Ne vem kaj bi rekel na novice in komentarje. Italijana lahko ne maraš, kot tudi ne črnca, žabarja ,cigle ali kitajca. Ampak take nesreče ne moreš privoščit nikomur. ko ze omenjas zabarja si pozabu napisat dzesenice in tote stajarce
Dark Knight
26. 10. 2011 18.49
a danes pa ste prekopirali celotno napoved iz ARSO? :)
messitheking
26. 10. 2011 18.45
lih smo hotli it v cinqoe terre ta vikend pa ne bo nič ;//
bruselj3
26. 10. 2011 18.25
zato ker so politki tudi sokrivi za naravne katastrofe! pa lep pozdrav če mislite drugače
sloncek_rije
26. 10. 2011 18.17
glede na število meni potalanih minusov sklepam,da so portal napadli Berluskonijevi plačanci - sram vas bodi, *!
rosenbauer
26. 10. 2011 18.16
NAROD!!! dogajajo se naravne katastrofe vi ap to mešate s politko...pa kaj je z vami ???! Če so * naravne katastrofe..ka ma to veze z najbol gnilo zadevo ki jo je človek kdaj izumil? namesto da bi po svojih močeh pomagali se zaj tu kregate kak so politiki krivi za vse (saj so, samo za poplave pa take stvari pa res niso), kam smo prišli mi....
bruselj3
26. 10. 2011 17.56
jst mam francoskega
bruselj3
26. 10. 2011 17.56
tud pahorčka ni več...
yamahar1
26. 10. 2011 17.56
Še nebo nad Italijo joka zaradi smrti Marca Simoncellija:(
yokerxdinterfan
26. 10. 2011 17.51
če ste proti italjanom zaradi druge vojne....hm pomoje večini kle gor pride ob omembi da majo nemški avto doma