Tujina

Množično sežiganje trupel žrtev potresa

Peking, 17. 04. 2010 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi strahu pred izbruhom bolezni so na Kitajskem začeli trupla žrtev, ki so umrle v uničujočem potresu, sežigati. Pred sežigom so ob njih molili menihi. Dalajlama razmišlja, da bi prizadeto območje obiskal.

Kitajska
Kitajska FOTO: Reuters

V provinci Činghaj na severozahodu Kitajske, natančneje pri mestu Jiegu, ki ga je v sredo najhuje prizadel potres z magnitudo 6,9, se je začel množičen sežig posmrtnih ostankov žrtev te naravne katastrofe. Za sežig so se oblasti odločile, saj se bojijo izbruha bolezni.

Preden so trupla zažgali na ogromni grmadi, so ob njih zmolili budistični menihi. Tibetanci, ki so večinsko prebivalstvo na v potresu prizadetem območju, trupla umrlih sicer tradicionalno razkosajo in jih nato prepustijo jastrebom, a zaradi velikega števila trupel to tokrat ni mogoče.

Tibetanski voditelj dalajlama je zaradi naravne katastrofe tako močno pretresen, da želi obiskati prizadeto področje. Od leta 1959 je dalajlama v izgnanstvu, kitajska vlada pa njegove izjave ni komentirala.

Potres je sicer po zadnjih podatkih terjal 1339 življenj. Ranjenih je bilo skoraj 12.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo. Med mrtvimi je tudi več kot sto učencev, ki so jih pod seboj pokopale zrušene šole. Upanja, da bodo pod ruševinami še našli preživele, več kot tri dni po potresu praktično ni več.

V odročno okrožje Jushu na kar 4000 metrov nadmorske višine, kjer je bil epicenter potresa in kjer živi okoli 100.000 ljudi, je sicer prispelo kakih 13.000 reševalcev, ki pa zaradi nizkih temperatur in pomanjkanja kisika stežka opravljajo svoje delo. Popotresni sunki se še naprej vrstijo, danes je imel najmočnejši magnitudo 5,1.

Kitajska
Kitajska FOTO: Reuters

Kitajski premier Wen Jiabao je v petek zaključil dvodnevni obisk na območju. Operacijo reševanja in pomoči je ob tem označil kot priložnost za krepitev enotnosti v regiji, kjer večinske budistične Tibetance jezi kitajska nadvlada.

Tibetanski verski vodja dalajlama pa je Peking pozval, naj mu dovolijo obiskati prizadeto območje. "V skladu z željami mnogih ljudi na območju sem pripravljen iti tja in jih tolažiti," je dejal dalajlama. Tibetanski verski vodja je bil rojen v pokrajini Činghaj, ki jo je v sredo prizadel potres, vendar že od leta 1959 živi v Indiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
18. 04. 2010 11.02
Ja...ta potres je solidno pomagal Kitajcem pri etničnem čiščenju Tibeta....
MIZANTROP
17. 04. 2010 20.51
Dalajlama se je odločil da obišče prizadete kraje, se pravi da se vrne v Tibet v naročje Kitajcev. Ja, kdo ve, možak je že star in kaj veliko ne moreč več narediti, lahko pa se žrtvuje kot mučenik. Karkoli že naredijo Kitajci z njim, njegova svetost verjame da se bo po smrti ponovno rodil.
SLOVENIASTAN
17. 04. 2010 18.22
Kitajci se verjetno ne sekirajo ,prevec za tibetance baje da je to rojstno mesto dalajlame al je tu mladost prezivel Ja men jezau ceprav so tak dauc ,se bi dau kak evro ce bi mobitel zbiro s tistimi SMS
SejVešKakiSo
17. 04. 2010 16.54
Mislm da sežiganje je po en strani najbolš nakonc bi to use skup zakopal pa postavli gor spominski kamen za vse žrtve tega. Sm pa debel pogledu k sm prebrau da žrtve razkosajo pa pustijo jastrebem. >hmm nekateri se res visok cenijo