Tujina

FOTO in VIDEO: Jug Japonske dosegel supertajfun, zaradi česar so evakuirali že 450.000 oseb

Tokio, 13. 10. 2014 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najmočnejši letošnji tajfun Vongfong, kar v kantonščini pomeni osa, je prešel južni japonski otok Kjušu in povzročil številne nevšečnosti. Oblasti so do sedaj evakuirale okoli 450.000 ljudi, 52 oseb pa je bilo v divjanju največjega tajfuna letos poškodovanih.

Veter je ruval drevesa in trgal električne kable, nastajali so večmetrski valovi.
Veter je ruval drevesa in trgal električne kable, nastajali so večmetrski valovi. FOTO: Reuters
Satelitski posnetek tajfuna Vongfonga.
Satelitski posnetek tajfuna Vongfonga. FOTO: NASA

Tajfun Vongfong je dosegel japonski otok Kjušu, kjer je povzročil številne nevšečnosti. Japonska televizija NHK poroča, da je bilo v divjanju tajfuna ranjenih 52 oseb, oblasti pa so evakuirale že 450.000 ljudi. Danes so odpovedali že več kot 100 letov, okrnjen pa je tudi trajektni in železniški promet.

Tajfun je v nedeljo povzročil številne težave tudi prebivalcem južne otoške pokrajine Okinava. Več tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike, veter v sunkih pa je odkrival strehe in ruval drevesa. Na Okinavi so v nedeljo evakuirali 210.000 ljudi, odpovedanih je bilo več kot 400 letov, obtičali pa so tudi hitri vlaki.

Najvišja izmerjena hitrost vetra v nedeljo je bila kar 234 kilometrov na uro, medtem ko je v noči na ponedeljek tajfun nekoliko oslabel. Japonski meteorologi so sporočili, da tajfun ni več supertajfun, pač pa tropska nevihta.

Središče tajfuna Vongfong, kar v kantonškini pomeni osa, je z vetrovi hitrosti nad 180 kilometrov na uro na obalo prihrumelo pri kraju Makurazaki danes zjutraj okoli 8.30 po krajevnem času (1.30 po srednjeevropskem času). S seboj tajfun nosi obilo padavin, ki se bodo v največjem obsegu zlile ob gorskih masivih otoka Kjušu, kjer pričakujejo poplave in zemeljske plazove.

Po napovedih meteorologov se bo tajfun počasi pomikal proti severovzhodu. V noči na torek bo dosegel pokrajino Kanto, v kateri leži prestolnica Tokio.

Tako je oko tajfuna Vongfong z vesolja posnel nemški astronavt Alexander Gerst, ki je del odprave na Mednarodni vesoljski postaji. Premer središča tajfuna je meril kar 80 kilometrov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bruhalnica24
13. 10. 2014 22.06
Seveda Fukušimi in tam nameščenim zbiralnikom vode ne more ta umeten tajfun popolnoma nič, strah je odveč... Če ne rata ta plan je še plan B. Ebola...
mate4
13. 10. 2014 15.05
+0
Napišite "Super tajfun Vongfong iz mednarodne vesoljske postaje" in si oglejte njegovo razsežnost iz mednarodne vesoljske postaje. Tale "stvar" je res velika!
jedupan?pil
13. 10. 2014 12.36
+2
Kva pa tajkun slovenceljnov? ta je šele pognal ljudi