Tujina

Množičen silvestrski napad v Kölnu: že 800 prijav, število še raste

Atene/Köln, 19. 01. 2016 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Število prijav po silvestrskem napadu na ulicah Kölna je vsak dan večje. Policija je prejela že 809 prijav kaznivih dejanj, od tega je 521 oseb prijavilo spolna kazniva dejanja. Medtem javnost razburja posnetek grške obalne straže, ki je želela na lastno pest "kaznovati" 21-letnega tihotapca z ljudmi.

Köln
Köln FOTO: AP

Nemška policija tudi po skoraj treh tednih po množičnih napadih in nadlegovanjih žensk na silvestrovo v Kölnu beleži nove prijave kaznivih dejanj. Trenutno jih je že 809, je danes povedal vrhovni državni tožilec Ulrich Bremer. Še dan prej jih je bilo 766.

521 oseb je prijavilo spolna kazniva dejanja, poleg tega pa so še množično prijavljali tatvine in telesne poškodbe.

Nemški policisti v Kölnu
Nemški policisti v Kölnu FOTO: AP

Na silvestrovo so skupine moških obkolile ženske, jih spolno nadlegovale, napadle in tudi okradle. Tožilstvo pa trenutni preiskuje 21 osumljencev iz severne Afrike, od katerih se jih osem nahaja v preiskovalnem priporu. Tem moškim očitajo kraje, rope, prikrivanje in upiranje organom pregona, v enem primeru tudi spolni napad.

Žrtve napadov pred glavno železniško postajo v Kölnu so glede napadalcev dejale, da so bili severnoafriškega in bližnjevzhodnega videza. Med njimi so bili po navedbah lokalne policije tudi nedavno v Nemčijo prispeli prosilci za azil, kar je v Nemčiji sprožilo razgreto razpravo o sprejemanju visokih števil migrantov in njihovi integraciji.

Begunci
Begunci FOTO: AP

Grška obalna straža prisilila tihotapca z ljudmi, da pogleda trupla beguncev

Grški minister za pomorski promet Thodoris Dritsas je danes okrcal člane obalne straže, ki so turškega tihotapca z ljudmi prisilili, da je po nesreči v Egejskim morju pogledal v trupla treh otrok, ki so utonili. "To ni pravilno vedenje," je dejal in dodal, da bi morali člani obalne straže ne glede na vrsto zločina ohraniti mirne živce.

Čoln z begunci ni migranti je potonil prejšnji teden, v petek pa je televizijska postaja Sky News javno predvajala posnetek reševanja. Prav iz tega je razvidno, kako obalna straža aretiranega 21-letnega Turka, ki naj bi tihotapil ljudi, prisili, da gleda v trupla dveh komaj dvoletnih dečkov in v truplo štiri leta stare deklice, dokler se ni zgrudil in zajokal.

Dogodek je minister obsodil, ker da je potrebno v vsakem takem primeru upoštevati verjetnost, da je storilec morda nedolžen. O tem bi moralo odločati sodišče, pravijo.

Visoke kazni za tihotapce

Tihotapcem ljudi, ki množično zapuščajo vojna območja, so sicer v Grčiji zagrožene visoke kazni. V letu 2014 je sodišče na Kreti denimo v štirih primerih izreklo najvišjo možno zaporno kazen – 25 let zapora.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3