Tujina

FOTO: Zeleno mejo s Hrvaško med Sečovljami in Dragonjo prestopila skupina prebežnikov

Atene, 27. 03. 2016 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na stotine migrantov in beguncev se je znova zbralo na grško-makedonski meji v Idomeniju. Zahtevajo odprtje meje in prost prehod. Skupina šestih prebežnikov pa je prestopila mejo s Hrvaško med Sečovljami in Dragonjo, kjer ni postavljena žična ograja.

Mejo s Hrvaško med Sečovljami in Dragonjo, kjer ni postavljena žična ograja, je okoli 15. ure prestopila skupina šestih prebežnikov, je za STA potrdila tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec. Prebežniki so trenutno še vedno v postopku policijskega preverjanja identitete, so pa vsi zaprosili za azil.

Skupino prebežnikov sestavljajo štirje odrasli in dva otroka, je poročala TV Slovenija, kjer so navedli še, da gre za prvi poskus prečkanja zelene meje na slovenski Obali.

Na stotine migrantov v Idomeniju zahteva odprtje meje 

Ob ograji na grško-makedonski meji v Idomeniju se je danes zbralo na stotine migrantov, ki zahtevajo odprtje meje in prost prehod. Grčija je v soboto sicer začela evakuacijo prebežnikov iz glavnega tabora v Idomeniju, potem ko se je prihodov migrantov na otoke v Egejskem morju znatno zmanjšal.

Eden od sirskih beguncev je za grški radio dejal, da so slišali, da bodo mejo danes odprli. Nekateri migranti naj bi v rokah držali kose belih oblačil, s čimer želijo pokazati, da prihajajo v miru.

Po navedbah očividcev so se med migranti in begunci v taboru v soboto razširile govorice, da namerava Nemčija sprejeti več tisoč beguncev iz Idomenija. Policija jih je nato prek zvočnikov obvestila, da govorice ne držijo.

Nemški politik Bodo Ramelow je konec tedna za Der Spiegel sicer dejal, da je zvezna dežela Turingija pripravljena sprejeti do 2000 beguncev iz Idomenija, ni pa jasno, ali je njegova izjava vplivala na nastanek govoric. 

V Grčiji čaka okoli 50 tisoč migrantov in beguncev

V Idomeniju in drugod po Grčiji je ostalo ujetih več kot 50.000 migrantov in beguncev, potem ko je Makedonija v začetku meseca zaprla meje za vse, ki nimajo veljavnega potnega lista ali vizuma. Po navedbah agencije za koordinacijo migracijske politike je v begunskem taboru v Idomeniju, predvidenim za namestitev 2000 ljudi, še vedno 11.500 migrantov in beguncev.

Humanitarne organizacije sicer že nekaj časa opozarjajo na humanitarno katastrofo, ki je zaradi slabih bivalnih razmer nastala v taboru.

Danes dopoldne so grške oblasti na otoku Kos aretirale šest domnevnih tihotapcev ljudi. Varnostne sile so zasegle tudi ponarejene dokumente in naprave za njihovo ponarejanje.

V petek je osem avtobusov iz Idomenija v bližnje begunske tabore prepeljalo okoli 400 beguncev. Več kot deset avtobusov pa je tiste prebežnike, ki so pristali na to, da zapustijo obmejno območje, čakalo v soboto. Med tistimi, ki so jih prepričali, da so med prvimi vstopili na avtobuse, so bili večinoma starši z otroki, ki ne morejo več prenašati težkih razmer. V ponedeljek naj bi po navedbah agencije za koordinacijo migracijske politike evakuacijo iz Idomenija okrepili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja