Tujina

Mlajšim od 25 let bi ukinili socialno podporo

London, 24. 06. 2012 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po velikih spremembah v britanskem sistemu socialnih pomoči in obsežnem preverjanju prejemnikov, ki je razkrilo številne nepravilnosti pri izplačevanju pomoči, so zdaj na udaru še mladi, ki jim grozi, da se bodo morali vrniti k staršem.

Britanski premier opozarja na prakso mladih, ki se, ko najdejo partnerja, odločijo za otroka, se preselijo v socialno stanovanje, ne iščejo službe in pričakujejo, da bo zanje skrbela država.
Britanski premier opozarja na prakso mladih, ki se, ko najdejo partnerja, odločijo za otroka, se preselijo v socialno stanovanje, ne iščejo službe in pričakujejo, da bo zanje skrbela država. FOTO: Reuters

Bogataši z vilami in bazeni, namišljeni bolniki in invalidi, priseljenci, ki so zamolčali svoje bogastvo, tisti, ki za nič na svetu ne bi poprijeli za delo … Skupno jim je, da so prejemniki socialne denarne pomoči v Veliki Britaniji. Potem ko so veliko naštetih že ujeli pri izkoriščanju socialnih transferjev, so zdaj prišli na vrsto še mladi, piše Daily Mail, ki se sklicuje na vlado.

Dodatna preureditev socialne zakonodaje naj bi bila osredotočena na mlade pare, ki imajo otroke, a ne delajo. Po ukinitvi pravice do socialnega denarja bi lahko v domači otroški sobi pri starših končalo približno 380.000 mlajših od 25 let.

Država, ki za socialno podporo mladim na leto nameni približno 2 milijardi funtov, naj bi s tem mlade prisilila k razmišljanju, trdi premier David Cameron, ki meni, da nekateri mladi vnaprej načrtujejo pot v samostojnost, nekateri pa pričakujejo, da jih bo preživljala država, njim pa ne bo treba delati.

Kaznovali naj bi tudi brezposelne, ki dela ne iščejo dovolj vztrajno. Če bi po dveh letih še vedno prejemali socialno podporo, naj bi bila ta ukinjena, če ne bi sprejeli dela v okviru javnih del.

''Ko se ljudje ujamejo v sistem socialnih transferjev, ga težko zapustijo. Veliko je mladih, ki imajo otroka, gredo v socialno stanovanje in pričakujejo, da bo za njih poskrbela država,'' meni Cameron.

Bolj občutljiva tema za Camerona je poseganje v socialne prejemke velikih družin. A naj bi bilo tudi to mogoče, saj po njegovem sistem ljudem trenutno sporoča, da se najbolj splača imeti veliko otrok in nič delati.

Cameronovi načrti bi sicer utegnili povzročiti napetost v britanski vladi, saj krčenju socialnih transferjev močno nasprotuje koalicijski partner Nick Clegg, splošna javnost mu ne nasprotuje, saj so številni prepričani, da so izdatki za socialo preveliki, preveč pa je tudi izkoriščevalcev sistema in tistih, ki poleg pomoči dobro služijo še z delom na črno.

Nasprotniki takšne ureditve pa Cameronu očitajo, da nima pojma, kako težko je živeti v majhnem stanovanju ali hiši, ko je tvoja hčerka mati samohranilka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mimic
25. 06. 2012 14.07
+5
ukinijo naj socialo, vendar tudi politikom ukiniti njihove plače! in naj delajo zastonj!
Ramzess
25. 06. 2012 13.56
+2
Očitno je da mahajo malo s prevelikim mahalom, kot je to običajno, zato se v istem košu najdejo tudi tisti, ki jim ne bilo treba, ...vsekakor pa je vprašanje, kakšne so lahko posledice, ...vprašanje kako lahko država proti ljudem izkorišča obstoječe zadeve, ...vpletanje socialnega skrbstva zna biti problem, ...starši tako ostanejo brez vsega država pa jim kaj lahko vzame še otroka, ki po njenem 'ni preskrbljen'. Že res da obstajajo težave, a se ne rešujejo na tak način, saj ni moč vedeti za kaj in kako se nastale posledice lahko izkoristijo, s strani sistema.
hothead
25. 06. 2012 13.42
+3
Pred mojim blokom, imam priliko videt delomrzneže kje imajo zbirno mesto. Pred kakšnim letom sam imel priliko vrašat kaj ti je, da ne hodiš v službo. Bole jako bole leđa, na balin placo pa krogle meče kot za šalo, tam ga ne bolijo leđa. Od vsega tega mene zaboli, kakšna smo milosrdna država, za crknit...
Mirhollio
25. 06. 2012 14.30
-3
To je slovenski forum. Take kot ti pa bi jaz dal na obvezni tečaj slovenskega jezika, šele nato bi sploh lahko začeli delat.
nekdo...
25. 06. 2012 11.22
+3
kolko je v sloveniji delomrznežev se vidi po tem kakšno je razmerje med ocenjevanjem komentarjev. 50% folka v slo je DELOMRZNEŽEV
lnterReflections
25. 06. 2012 11.08
+9
Država naj uvede javna dela: občinam pomagat pri komunalnih storitvah! Socialno prejemaš samo do takrat, dokler ti občina tega ne ponudi. torej le nekaj mesecev!
lnterReflections
25. 06. 2012 11.07
+0
Hoče vrniti srednjeveško razširjeno družino, kjer otroci živijo pri starših o smrti!
Ramzess
25. 06. 2012 13.59
+3
S tem ni nič narobe, če so odnosi v družini OK, če niso je to druga pesem.
mario7
25. 06. 2012 11.03
+4
socijalno podporo bi dal samo invalidom,za delo nesposobnim ljudem in starejšim...nikakor pa ne 20 letnikom itd.Dela je ogromno,samo če hočeš DELAT! Tako bi pa vsi samo po kavarnah sedeli in tuhtali kako priti do denarja brez napora-DELA!
matejcika58
25. 06. 2012 11.07
+13
...zato pa odpuščajo vsepovsod ker je tlko dela?
nekdo...
25. 06. 2012 11.24
+1
matejcika58 škoda ne da se nobene firme na novo ne odpirajo. Da ne govorim o delu čez mejo. Ali delo pri lokalnem kmetu. Aja to ni delo ane. Delo je samo na občini vse ostalo je pa DELO in to vam ne diši.
FU.EU
25. 06. 2012 13.11
FU.EU
25. 06. 2012 13.13
+3
a dej kake mate, ajde pejt delat v tujino pust za sabo vse kar ti je ljubo,kako kmetijo? se kmeti se komaj prezivijo, sanjate nekateri, v savinjski dolini imamo najvec hmelja v sloveniji in najvecje kmete, pa ne dobis dela nikjer
Mirhollio
25. 06. 2012 14.32
+0
to so ljudje iz javnega sektorja ki si jaj.a čohajo celi dan pa pametujejo o delomrznežih. Jaz sem brez dela pa ga iščem-iskreno. A v tujino na teren pa ne grem in pika! Če grem se za vedno odselim. kaka tujina...
Important notice
25. 06. 2012 10.44
+17
Pravilno! Če ne najdeš zaposlitve in ne sprejmeš javnega dela, ki ti ga ponudi država, potem ne zaslužiš socialne pomoči. Zakaj bi imela samo država obveznosti do državljanov? Naj tudi državljani kaj naredijo za državo. Vedno je in vedno bo veljalo tisto: ROKA ROKO UMIJE. Sedaj pa štepajte minuse - verjetno jih štepate samo tisti, ki se na socialnih podporah (po možnosti neupravičeno) Tudi jaz se ne valjam v denarju, še manj v premoženju. Vendar DELAM! Čeprav za minimalca, ampak DELAM. Ne delam v poklicu za katerega sem pridobila izobrazbo, ker nisem mogla dobiti zaposlitve. Zato sem sprejela delo, ki je bilo pač na voljo. Toda DELAM in zaslužim. Ne čakam na podporo države. Če ne bi dobila te zaposlitve, bi opravljala javna dela. Zato, ker mi ni težko DELATI! Kdor išče delo, ga bo našel. Takšno ali drugačno. Vendar bo delo in denar bo pošteno zaslužen. Nihče ne bo mogel očitati, da se živi na račun države in nikomur ne bo treba vračati dobljenih socialnih pomoči. Dedičem ne bom zapustila veliko premoženja. Vendar jim tudi kreditov ne mislim zapustiti.
FU.EU
25. 06. 2012 13.23
+2
Kot kaže se začenja. Pred uvedbo nove delovnopravne (ter socialnopravne?) zakonodaje bo sledila poplava takšnihle in podobnih člankov, ki bodo demonizirali brezposelne in prejemnike socialnih transferjev...vse zato, da se bo lahko uvedla zakonodaja, ki bo zmanjšala pravice vsem - tako zaposlenim kot brezposelnim. Ta trenutek je v Sloveniji 881 prosih delovnih mest, brezposelnih pa nekje 110.000. Res briljanten podatek, za katerega so po mnenju nekaterih gotovo krivi (dalj časa) brezposelni - oz.j prejemnik socialne pomoči. Če ljudem vzamemo delovnopravne ali socianopravne pravice bodo brezposelni čudežno našli delo...čeravno je cca 110 iskalcev na eno prosto delovno mesto...saj je za njihovo dolgotrajno brezposelnost, po mnenju nekaterih genijev, v prvi vrsti kriva lenoba in visoka socialna pomoč, ki se že približuje minimalni plači (če se upošteva spremembe delovnopravne zakonodaje, ki se obetajo in o katerih je nekako največ govora, torej: ukinitev malice, potnih stroškov, dodatka na del. dobo, bo gotovo pri kakem delodajalcu socialna celo višja od realne plače, ki jo bo delavec na minimalni plai prejel - saj si bo sam moral kriti stroške, ki bodo delodajalcu ukinjeni). EU namesto, da bi sankcionirala finančne trge oziroma špekulante na njih, se je "za rešitev krize" kot kaže žal spravila predvsem na tistih 95%, oziroma spodnji sloj prebivalstva.
Mirhollio
25. 06. 2012 14.36
+0
Important notice poglej si na plačilno listo koliko ti narediš za državo. V srednjem veku so bile dajatve 1/10, ti pa imaš 40% vsak mesec, tak da se prepričaj o čem govoriš. naš državni aparat je disfunkcionalen do kraja, ti pa kar lepo pridno delaj za minimalca
Important notice
25. 06. 2012 17.18
+1
A zato, da mi ne bo treba dati državi, naj neham delati???? Naj preneham živeti zato, da mi ne bo treba dati državi? Naj se delam socialnega reveža, zato, da mi ne bo treba dati državi? Kakorkoli, še vedno dobim več plače, kot bi dobila socialnih transferjev. Pa še vračati mi ne bo treba nič. Mirko Svenšek, ti se pa kar lepo švercaj na sociali. Da ti ne bo treba nič dati državi. Samo potem ne pričakuj od države, da boš dobil kaj penzije ali kakšne druge ugodnosti. Tudi socialke ne bo ......
Mirhollio
25. 06. 2012 23.13
Vsak ima svoj sistem. vsak se znajde po svoje, denar pa kroži. Manj kot plačam državi, bolj sem zadovoljen,kar se pa penzije tiče, pa mi niti na kraj pameti ne pride da bi sploh pomislil na to. Mlad sem pa nevem kakšen bo jutrišnji dan, kaj šele 35 let vnaprej. Želel sem samo povedat da smo zelo obdavčeni, tako delodajalci, kot delavci,pa kljub temu stvari pri nas ne funkcionirajo.LP
leon1309
26. 06. 2012 09.21
FU.EU: nek internetni bonton veleva, da če uporabiš copypaste tujega teksta, tudi če le zato ker se strinjaš z nim, to tudi navedeš, ker recimo v konkretnem primeru bi tole lahko zgledalo, kot da uporabljam dva nicka na forumu. Lp
CtrlDelete
25. 06. 2012 10.30
+3
Kmalu bomo na tem, da če bom želel imeti kilo češenj, bom moral dati 12 jajc....
Tone 12345
25. 06. 2012 10.07
+13
V sloveniji je socialna p. 230 eur!!KI JIH MORAŠ VRNIT!!Pa živi s tem!!Tolk o velikem bogastvu socialni podpori
nekdo...
25. 06. 2012 11.26
-2
kripel še tega si 90% ljudi ne zasluži! In če nebi delomrzneži pobirali tega denarja bi tisti ki res to rabijo lahko dobili več! Aja pa ne pozabimo seveda na neupravičene invalidske penzije. Ko so ljudje pri 25 in 30 letih se v slo upokojevali zaradi psihičnih težav. Ja ja to je še iz časa Juge pa takoj po osamosvojitvi in ogromno je tega
krenpaneki
25. 06. 2012 11.42
+3
90% tistih,ki so se privlekli crez nase meje,nasekali 5 in vec otrok,zdaj pa lupijo nase socialne za taksne denarne pomoci,ki jih ti ne bos nikoli upravicen.
Tone 12345
25. 06. 2012 10.03
+8
Pakolk je tiste boge socialne podpore!Glih tko se govori kot bi si s to bogo revščino lahko mercedesa kupil!!Ma dejte no isto je tle pri nas!Noben si ne želi tiste bedne soc.podpore ki jo moraš tako al tako vrnt ampak službe!!
leon1309
25. 06. 2012 10.02
+13
Kot kaže se začenja. Pred uvedbo nove delovnopravne (ter socialnopravne?) zakonodaje bo sledila poplava takšnihle in podobnih člankov, ki bodo demonizirali brezposelne in prejemnike socialnih transferjev...vse zato, da se bo lahko uvedla zakonodaja, ki bo zmanjšala pravice vsem - tako zaposlenim kot brezposelnim. Ta trenutek je v Sloveniji 881 prosih delovnih mest, brezposelnih pa nekje 110.000. Res briljanten podatek, za katerega so po mnenju nekaterih gotovo krivi (dalj časa) brezposelni - oz.j prejemnik socialne pomoči. Če ljudem vzamemo delovnopravne ali socianopravne pravice bodo brezposelni čudežno našli delo...čeravno je cca 110 iskalcev na eno prosto delovno mesto...saj je za njihovo dolgotrajno brezposelnost, po mnenju nekaterih genijev, v prvi vrsti kriva lenoba in visoka socialna pomoč, ki se že približuje minimalni plači (če se upošteva spremembe delovnopravne zakonodaje, ki se obetajo in o katerih je nekako največ govora, torej: ukinitev malice, potnih stroškov, dodatka na del. dobo, bo gotovo pri kakem delodajalcu socialna celo višja od realne plače, ki jo bo delavec na minimalni plai prejel - saj si bo sam moral kriti stroške, ki bodo delodajalcu ukinjeni). EU namesto, da bi sankcionirala finančne trge oziroma špekulante na njih, se je "za rešitev krize" kot kaže žal spravila predvsem na tistih 95%, oziroma spodnji sloj prebivalstva. LP
Klavdija Lah
25. 06. 2012 09.39
-3
edino pravilno :)) delat pa si denar za kruh prislužit ne pa sam doma čakat, kdaj bo "priletela" socialna pomoč na TRR :) kej podobnega bi bilo treba še pri nas realizirat :)
nekdo...
25. 06. 2012 08.51
+0
BRAVO! KDOR MA DVE ZDRAVI ROKI NIMA KAJ S SOCIALO DELA JE DOVOLJ LE POPRIJET JE TREBA PRI NAS JE ISTO
FU.EU
25. 06. 2012 13.19
Kot kaže se začenja. Pred uvedbo nove delovnopravne (ter socialnopravne?) zakonodaje bo sledila poplava takšnihle in podobnih člankov, ki bodo demonizirali brezposelne in prejemnike socialnih transferjev...vse zato, da se bo lahko uvedla zakonodaja, ki bo zmanjšala pravice vsem - tako zaposlenim kot brezposelnim. Ta trenutek je v Sloveniji 881 prosih delovnih mest, brezposelnih pa nekje 110.000. Res briljanten podatek, za katerega so po mnenju nekaterih gotovo krivi (dalj časa) brezposelni - oz.j prejemnik socialne pomoči. Če ljudem vzamemo delovnopravne ali socianopravne pravice bodo brezposelni čudežno našli delo...čeravno je cca 110 iskalcev na eno prosto delovno mesto...saj je za njihovo dolgotrajno brezposelnost, po mnenju nekaterih genijev, v prvi vrsti kriva lenoba in visoka socialna pomoč, ki se že približuje minimalni plači (če se upošteva spremembe delovnopravne zakonodaje, ki se obetajo in o katerih je nekako največ govora, torej: ukinitev malice, potnih stroškov, dodatka na del. dobo, bo gotovo pri kakem delodajalcu socialna celo višja od realne plače, ki jo bo delavec na minimalni plai prejel - saj si bo sam moral kriti stroške, ki bodo delodajalcu ukinjeni). EU namesto, da bi sankcionirala finančne trge oziroma špekulante na njih, se je "za rešitev krize" kot kaže žal spravila predvsem na tistih 95%, oziroma spodnji sloj prebivalstva.
WikiX
25. 06. 2012 08.09
+0
Združeno kraljestvo ima 63 milijonov prebivalcev in letno 2.5 trilijona dolarjev BDPja, kaj jim pomenijo tisti dve milijardi, ne ve nihče. Zadolženi so pa res za 80% tega BDPja in imajo 10% primanjkljaja v predvidenem državnem proračunu, kar bi zneslo 2.500 milijard letno. Cameronova vlada se odziva na krizo v Evropi, pimanjkljaj milijo zmanjšati iz 10 na 1%, do leta 2017, enako velja za mestno občino London, z dobrimi 8 milijoni prebivalci, kjer mislijo podoben primanjklaj zmanjšati na1 % do leta 2015. Njihov varčevalni program predvideva številne ukrepe in vlaganja v stabilizacijo in razvoj ekonomije ter trgov, nacionalizirali bodo del bančnega sistema, da bodo lahko financirali lastne razvojne projekte, začasno bodo znižali davke, javni upravi bodo ukinili možnosti sposojanja denarja, javno porabo pa usmerjali v kapitalne projekte. Zanimivo se mi zdi, da lahko elektriko celo izvažajo, pojma nimam, kako jo pridobivajo, morda si gradijo ogromne termoelektrarne in ležijo na kolnu. Britanija je vodilna finančna in trgovska sila, tretja ekonomija na svetu, z najmanj prebivalci, zaenkrat imajo normalno statistiko rasti prebivalstva, po zadnjih nemirih dvomim, da bodo družinam denar kar vzeli in jih pustili same. Si bodo že kaj novega izmislili, škoda, da se delitve na leve in desne še vlečejo in Britanci nimajo evro, ko se bo to zgodilo, bo svet z eno nogo že v globalizmu, saj bi Evropa obvladovala več kot polovico sveta, že sedaj pa je tudi vodilna in najbolj razvita velesila na številnih področjih, menda ne bo zdaj vse to naenkrat propadlo. Prej ali kasneje bomo vsi sedeli na Britansko - Francosko - Nemškem vlaku, upam ne v živinskem vagonu.
STELA_
25. 06. 2012 07.28
+1
Ne se preveč vneto kregat.... Ta prispevek opisuje razmere v angliji....?!?!??
Ramzess
25. 06. 2012 14.00
+1
gospakatja
25. 06. 2012 06.15
+2
pri 25h iskalec prve zaposlitve, pri 45h pa že prestar za zaposlitev?? zraven pa štepaš otroke za otroške dodatke!! o ne,ne iskat službe, služb ni! delo se pa da dobit, a kaj ko je lepše doma počivat in zraven kaj zaslužit z delcem na črno!!!!!! če nadomestilu dodaš babičin penzijo, otroške doklade, vse "popuste", karitas in ostalo, znese kar kaj več od minimalne plače. ok, še vedno je to mizerija, a vseeno si doma, vstajaš, ko se ti zljubi, kaj postoriš po hiši, posedaš po lokalih s prijatelji iste baže in postajaš iz dneva v dan bolj len! a naj te država futra v nedogled? vse države, bodo, prej ali slej nehale vzdrževat pijavke. sploh pa, v kaj bodo zrastli otroci, ki imajo take starše za vzgled, v nove pijavke, brez bodočnosti, brez perspektive??
Darko32
25. 06. 2012 07.11
+8
Še eden, ki ocenjuje nekaj kar čez palec. TAkšne informacije so namenjene za prikrivanje pravih problemov. ZApomni si to, da tudi če bo delavec, ki je mlad zelo priden in dela kvalitetno nebo dobil službe za nedoločen čas, ker je nesme. ZAkaj pa jo nesme pa je krivda države, ker podjetjem, ki manipulirajo z subvencijami potem izgubijo neupravičene dohodke. ZAto jaz nebi kar obtoževal ljudi, da so lenuhi ampak bi udaril po takšnih podjetjih, ker z manipulacijami vlečejo denar neupravičeno. TAkšpno početje je pripeljalo do verižnega sesedanja sistema in nič drugega.
Sa Ša 1
24. 06. 2012 22.42
+20
Js pa že 3leta iščem službo pa še kar ni nikjer niičč.. in kaj naj naredim če vsepousod kamor dam prošnjo mi isto napišejo da imajo že izbranega... haloooo
Ibrahimović_Ibra
24. 06. 2012 23.16
+3
swz112
24. 06. 2012 23.51
-20
če v 3 letih nisi dobila službe je s tabo neki narobej
I_LL_BE_BACK
25. 06. 2012 00.44
kurja logika naroben je sistem ki vse službe ne obravnava enako
swz112
25. 06. 2012 02.00
-1
markojaklic
25. 06. 2012 12.46
kaj če bi poiskusila kaj drugega delat, bodi malo fleksibilna. Jaz tudi, ko ni bilo dela za mojo izobrazbo, sem se zaposlil na žagi in prebrodil težave. Vmes pa sem dobil službo v perspektivni firmi
Ramzess
25. 06. 2012 14.05
+1
Saskaaa se strinjam s tabo, ni tako lahko kot si nekateri in tudi oni na vrhu predstavljajo, ni lahko dobiti službe za svojo izobrazbo. Problem je tudi v tem, da preveč ljudi dela na napačnih mestih, enako velja za gimnazijce, ki zasedajo delovna mesta poklicnemu kadru, ...
soldek
24. 06. 2012 22.30
-3
Tako bi morali narediti še pri nas. Kar je pod 40 in dolgo časa ležijo doma in ne delajo nič, pa so zdravstveno sposobni, takoj ukinit vse socialne dodatke in ugodnosti. Saj to so večinoma sami lenuharji. Samo ne mi govorit, da nekdo pri teh letih, ki že vrsto let ne hodi na šiht, ne najde dela. Delo je ampak le, če hočeš delat in si zdrav.
Igor__Zmaj
24. 06. 2012 22.45
+5
Kaj si nor ??? Kako misliš delat ??? Kdo bo pa pol cele dneve po forumih tipkov ??? A to ni delo ??? :D
Ibrahimović_Ibra
24. 06. 2012 23.17
+0
Darko32
25. 06. 2012 07.10
+0
soldek Še eden, ki ocenjuje nekaj kar čez palec. TAkšne informacije so namenjene za prikrivanje pravih problemov. ZApomni si to, da tudi če bo delavec, ki je mlad zelo priden in dela kvalitetno nebo dobil službe za nedoločen čas, ker je nesme. ZAkaj pa jo nesme pa je krivda države, ker podjetjem, ki manipulirajo z subvencijami potem izgubijo neupravičene dohodke. ZAto jaz nebi kar obtoževal ljudi, da so lenuhi ampak bi udaril po takšnih podjetjih, ker z manipulacijami vlečejo denar neupravičeno. TAkšpno početje je pripeljalo do verižnega sesedanja sistema in nič drugega.
Ante Bilobrk
24. 06. 2012 22.21
-1
Ja delat treba delat dokler se le da