Tujina

Prva priča na sojenju Mladiću: Spominjam se smradu požgane vasi

Haag, 09. 07. 2012 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Živeli smo v harmoniji. Nato so nas napadli naši sosedje. Padati so začele granate, tresla se je zemlja. Šest družin se nas je skrilo v klet," je napad na svojo vas Hrvačani in izgon muslimanov iz nje opisal Elvedin Pašić, prva priča tožilstva na sojenju Mladiću.

Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću.

Kot prva priča tožilstva je nastopil Elvedin Pašić, ki je novembra 1992 kot 14-letnik preživel pokol 150 ljudi v vasi Grabovica. Uvodoma je dejal, da so pred vojno muslimani, Srbi in Hrvati v BiH skupaj živeli v harmoniji. "Nato so nas napadli naši sosedje," je dodal s strtim glasom. Pašiću, danes odraslemu moškemu, se je med pričanjem večkrat zlomil glas.

Opisal je napad na svojo vas Hrvačani ter izgon muslimanov iz nje, ki so ga leta 1992 izvedle srbske sile. "Padati so začele granate, tresla se je zemlja. Šest družin se nas je skrilo v klet," je povedal v angleščini. Iz njegovega pričanja je bilo razbrati, da danes živi v ZDA.

Ratko Mladić v Haagu - 2
Ratko Mladić v Haagu - 2 FOTO: Reuters

Pašić je vas zapustil z materjo, s katero sta hodila od vasi do vasi in iskala zatočišče. Po nekaj mesecih sta se vrnila v domačo vas, kjer sta našla požgane hiše in trupla petih vaščanov, ki niso zbežali. "Spominjam se smradu požgane vasi," je dejal.

Tožilstvo naj bi predložilo izjave 413 prič, 148 naj bi jih pričalo v sodni dvorani. Za predstavitev dokazov imajo sicer na voljo 200 delovnih ur. Predstavitev dokazov naj bi trajala do 20. julija, nato bodo sledile tritedenske sodne počitnice.

Obramba uvodnega nagovora ni imela, saj ga je Mladić zavrnil. Je pa njegova obramba le nekaj ur pred nadaljevanjem sojenja zahtevala, da sodišče sojenje preloži za šest mesecev, češ da bi lahko nedavne spremembe pravil o podaji dokazov tožilstva ogrozile Mladićevo pravico do poštenega sojenja. "Gospod Mladič, nadaljevali bomo," pa je dejal predsedujoči sodišču Alphons Orie.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, tudi za genocid najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in obleganje Sarajeva.

26. maja lani so ga po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji, sojenje v Haagu pa se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. Tožilstvo naj bi 29. maja začelo predstavitev dokazov, a je predsedujoči sodnemu senatu to, tudi zaradi napak tožilstva pri predstavljanju dokazov obrambi, preložil na danes.

Mladić pravi, da za zločine, za katere je obtožen, ni kriv.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bita3
10. 07. 2012 23.10
-1
Pop tv bi prosil naj preveri kje je vas Hrvačani,tam ni nikoli padla niti ena granata.
BlaBlaGluposti
10. 07. 2012 21.36
+1
Ma me prav zanima koliko vas ima dejanski razlog za take sovražne govore. Nismo bili tam, ne vem kaj je bilo. Vemo to kar nam mediji pokažejo. Vsi ki so klali so krivi in to je to.
skydreamer
10. 07. 2012 13.36
-3
V plinsko celico z njim kot tudi vse njegove sonarodnjake
acim
10. 07. 2012 15.11
+4
Tebe bi dal za kurjača.Si frajer ki bi nas zažgal,če bi pa mi tebi vžigalnik pokazali bi jokal in stokal in Nato klicaril na pomoč.Če se odločiš za vojno,se pač bojuj in stokaj.
pleschyteroristkoroška
10. 07. 2012 13.14
+1
Ne podpiram dogodkov,ki so se zgodili,ampak zakaj se nikoli ne predstavi druga plat zgodbe ki je pripeljala do srebreniških pokolov. Mudžahedini so v okolici srebrenice pobili 4000 srbskih otrok,žensk in moških.Vedelo se je da bodo srbi vrnili udarec.Srbi so obkolili kraj ter dali ženskam in otrokom možnost,da se umaknejo pobili pa so samo moške sposobne za boj.Pozanimajte se malo da ne bote svet videli samo enobarvno.
hanibal20
12. 07. 2012 07.45
+1
zj ti iščes vzroke za pokol v srebrenici..in eden dogodek povezujes z drugim in tako naprej..potem zavrti cas na leto 92 ko se je vojna sploh zacela..ko so Srbi zaceli to nesmiselno vojno..lej stevilke ne lazejo..70.000 mrtvih muslimanov in 25.000 mrtvih srbov.. a bos spet isku razloge za 70.000 mrtvih muslimanov v turskih casih? vojno so zaceli srpski politiki..in tako je en dogodek vodil h drugemu.. ce pravis da so srbi imeli razlog za poboj 8.000 muslimanov, so ga verjetno imeli tudi muslimani ko so umorili 4.000 srbov.. ce si ze tako se pridno pozanimu, se pozanimi do konca in sprejem resnico taksno kakrsna je..lp
dejzi123
16. 11. 2012 19.42
+1
UBOGI NAROD JE TRPEL,,POLITIKI PA KURILI OGENJ....
HooplaToopla
10. 07. 2012 00.35
+7
Ni problem to, da bodo Mladića obsodili na dosmrtno. Problem je to, da jih na stotine krivih z vseh treh oziroma štirih ali celo petih strani ne bodo.
WikiX
09. 07. 2012 16.35
+3
Obstajajo torej dve zgodbi pokola v Srebrenici, ena od Haškega tožilstva,ki jo je na veliko razširila globalna propaganda in druga od Srbske vojske, ki ji zaenkrat ni dovoljeno izvajati povsem nasprotnih dokazov, saj hoče sodišče omejiti obseg zločinov. Bo pa zanimivo videti soočenje obeh protagonistov, Mladića in njegove domnevne žrtve, ki naj bi ubežala gotovi smrti, upam da bo posnetek pogleda iz oči v oči dostopen javnosti.