Tujina

Mladičke mečejo v reko, ob steno, v krop ...

Bugojno/Ljubljana, 07. 09. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
124

Dekle, ki naj bi zmetalo pet kužkov v deročo reko v BiH, posnetke pa objavilo na spletu, je "zaradi velikega pritiska javnosti" pristalo na psihiatriji. Medtem se je javila 75-letna domačinka, ki naj bi rešila premražene in premočene psičke.

Posnetek dekleta, ki je zmetalo šest živih in komaj skotenih psičkov v reko, je po objavi na spletu sprožil val ogorčenj in obsodb. Najstnica, ki naj bi bila stara 12 let, stoji na bregu in z nasmehom na ustih jemlje nemočne mladičke iz košare ter jih meče v deročo reko. Vmes se pogovarja s snemalcem. Sliši se milo cviljenje kužkov, smeh in vprašanje: ''Ali plava?''

Sledilo je opravičilo

Metanje kužkov v reko
Metanje kužkov v reko FOTO:
Cene sterilizacije ali kastracije se v Sloveniji gibljejo okoli 200 evrov.

Na številnih forumih in drugih spletnih razpravah so mrzlično ugotavljali, kdo je plavolaska v rdeči jopici s kapuco. Storilka je zato posnela nov video z opravičilom, ki ga je objavila na Youtubeu. ''Ime mi je Katja Puschnik in rada bi se opravičila zaradi mojega obnašanja. Psički so bili babičini. Naročila mi je, naj se jih znebim, ker so stari komaj tri dni in bolni. Vzeli smo jih materi. Nisem vedela, kako naj jih ubijem, zato sem jih vrgla v reko. Želela sem jih hitro smrt, nisem hotela, da bi trpeli. Resnično mi je žal :-(''

Domnevni brat: Vesel sem, ker psičkov ni več

Uporabnik, ki se je predstavil kot njen brat, je pred javnim opravičilom na enem od hrvaških forumov pojasnil, da je na njegovem dvorišču skotila psička ''z milijon boleznimi. Zaradi zdravstvenih razlogov'' so se odločili, da bodo mladičke vrgli v reko.

''Za zapuščene pse v BiH nihče ne skrbi.'' Priznava, da je ''morda malo neumno, ker sva se smejala ob metanju psičkov v reko, vendar sem vesel, ker jih ni več, saj bomo zdaj končno lahko mirno spali. Najbolj me veseli, ker ne bodo več cvilili pred hišo. Nekateri pač tega ne razumejo,'' piše domnevni avtor videa.

Dekle je pristalo na psihiatriji

Pozneje se je izkazalo, da so psičke zmetali v reko Vrbas blizu mesta Bugojno v BiH. Policisti so odkrili identiteto dekleta, vendar niso objavili njenega imena. Izjavo jim je dal njen oče, dekle pa je trenutno na psihiatriji. V bolnišnici je po besedah njene matere pristala zaradi velikega pritiska javnosti. Nekateri psihologi menijo, da nujno potrebuje pomoč, ker naj bi bilo s posnetka razvidno njeno nagnjenje za mučenje. Opozarjajo, da je danes govora o psičkih, v prihodnje bi lahko bili na njihovem mestu ljudje.

Psički niso poginili?

Mladički so pristali v deroči reki.
Mladički so pristali v deroči reki. FOTO:

Po poročanju Večernjega lista je psičke rešila 75-letna domačinka, ki je med delom na polju zaslišala cviljenje v bližnjem potoku. Sledila je zvokom in v grmovju našla pet premraženih in mokrih kužkov. Odnesla jih je domov, kjer jih je nahranila, zdaj pa išče nove lastnike za njih.

Nezaželeni mladički so tudi v Sloveniji

Mučenje živali je v Sloveniji kaznivo dejanje. Če žival pogine, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.

Maja Kos iz Društva za zaščito živali Ljubljana je opozorila, da so nezaželeni mladiči v Sloveniji prepovedani. Zakon o zaščiti živali skrbniku hišnih živali nalaga, "da mora z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali".

Nezaželenih mladičkov se tudi v Sloveniji skušajo rešiti na različne načine: mečejo jih ob steno, v krop, še žive jih zakopljejo in podobno. Pred tremi leti so na primer v vrečki v smetnjaku v Domžalah našli pretepenih devet psičkov, od tega so bili trije še živi, vendar v izredno slabem stanju.

Če ste priča mučenju ali zlorabi živali, ukrepajte. Obrnite se na veterinarsko inšpekcijo, ob morebitnih vprašanjih tudi na društva za zaščito živali, ki sicer nimajo pristojnosti preganjati storilca. Če je ogroženo življenje, pa pokličite na 113, kjer vas bodo preusmerili na dežurnega veterinarskega inšpektorja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ggdded
10. 10. 2010 00.25
-1
ali kdo ve kje si lahko pogledaš posnetek
BikiBiki
11. 07. 2012 10.26
+1
a bi rad gledu posnetek al kaj??? a ti je to zanimiv??
korosec_SLO
09. 10. 2010 00.04
>>>Po poročanju Večernjega lista je psičke rešila 75-letna domačinka, ki je med delom na polju zaslišala cviljenje v bližnjem potoku. Sledila je zvokom in v grmovju našla pet premraženih in mokrih kužkov. Odnesla jih je domov, kjer jih je nahranila, zdaj pa išče nove lastnike za njih.<<< no ce ta informacija drzi,so zivi in v dobrih rokah,,!!
Osvald
08. 10. 2010 17.48
dobro da smo se jih rešili
Bolivar
10. 09. 2010 01.36
Bolana rasa ljudi!
NiVec
08. 09. 2010 10.32
sigurno so se zbrali mladički skupaj v nekem grmu, to bo ja.
Boris Vrhovec
07. 09. 2010 20.27
potiskiDjilkos ne bluzi....jaka3jaka...ne bluzi, da nam jest tebe v reku vrgu ...jaz ne bom nobene veterinarske inšpekcije klicu, ker če jih, nisi s tem nič naredu..jaz bom rajš mučil tistga k živali muči
Iceman27
07. 09. 2010 18.55
-3
saj so samo eni cucki...delate neko paniko za te zivali, najprej naj drzava poskrbi za ljudi, ki se borijo za prezivetje iz dneva v dan...pol pa z zivali z raznimi policaji za njih k itak ne cutijo nc
Carmy007
07. 09. 2010 17.41
+0
daksa! ti govoriš macketin-u da je njegova ljubezen do živali hinavstvo....:) mislm....HINAVSTVO je TVOJA ljubezen, ker jim poješ vso hrano!!!!!!!!!!!! tudi rastline so žive!!!!!! ljudje smo VSEJEDI, in tko bo tud ostal
Carmy007
07. 09. 2010 17.26
vi, 24 ur pa še brišite komentarje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Carmy007
07. 09. 2010 17.24
in še neki, Tlachenka..... ti veš katera zelenjava je najbolj gensko spremenjena??????? po moje veš, pa za tiste ki ne vedo...SOJA!!!!!!!!
satan_SLO
07. 09. 2010 16.52
kako ste lahko prisli z te teme na vegetarijanstvo???? GEOGLE;na kmetiji se ne dogaja to tam jih samo jejo kot kitajci !!!
Alexeton Podalpski
07. 09. 2010 16.29
A bo EU Ratka Mladića prejela le takrat ko bo vrgel kakšne psiče v reko?
geogle
07. 09. 2010 15.31
to se dogaja vsak dan tut v sloveniji..sam pač ne objavjo tega na youtubu tko da to se dogaja na vsaki kmetiji v sloveniji ... pač jih je vrgla sam posnet ne bi mogla...psihiater haha:D
Ostra ..taca
07. 09. 2010 15.27
Njo vrčti v reko pa naj se vidi kak bo zaplavala! Psi so zakon!!!
Amasakul
07. 09. 2010 15.19
jaz bi jo vrgel pri minus 20 v vodo ženska nemarna , če nimaš rad živali dokazuješ da nimaš rad ljudi.........škoda besed za take in podobne nesposobneže...
Zdenka Pe?nik
07. 09. 2010 14.54
Saj ni res....!!!!
jaka
07. 09. 2010 14.41
+1
Ne vem, kaj se tako repenčite vsi po vrsti. Saj so samo živali, PSI. Če komu ne paše, naj si naredi kar doma en privat azil za takšne pse, potem pa spet sosedom ne bo prav. Spomnite se samo Milene Močilnik, kakšne probleme je imela živaloljubka, ker je kopičila takšne vrste nezaželjenih psov, VSI, tudi ti, ki sedaj jokate, kako je krut svet ste bili proti temu, da bi bila ona VAŠA soseda. Pse je bilo treba odstraniti, pa se je to pač v tem bosanskem primeru tudi naredilo. Ali bi po vašem morali še prirediti sedmino morda????
Neža Vižintin
07. 09. 2010 14.34
Kar se pa dekleta tiče, naj kar ostane na psihiatričnem oddelku čim dlje. Če uživa v mučenju je očitno sadist, takšni pa ne sodijo v družbo. Pridružiti bi se ji moral pa še brat, ker deluje še hujši.
Neža Vižintin
07. 09. 2010 14.32
Aja pa še to ni objavilo: Ne prepričujem nikogar, želim samo povedati dejstva, ki pač so takšna kot so, lahko jih še naprej zanikate ali pa sprejmete ampak spremeniti jih ne morete, niso pa lepa. Vegeterjantvo in veganstvo pa sta čisto osebni odločitvi vsakega posameznika. Nikogar se naj v to ne sili in tisti, ki se za to odločijo naj se iz pravih razlogov, ne zato ker je moderno. Samo dejstev pač ne morate zanikat, pa se lahko postavite na trepalnice. Itak pa od tistih, ki racionalno ne znate razmišljati, ne pričakujem tega pri tej temi. Seveda se ne gre pričakovat, da bodo vsi nehali jesti meso. Ampak ne obstajata samo ta dva ekstrema. Že z zmanjšanjem količine mesa pripomorete veliko sebi in ostalim. In za tiste, ki uporabljate najstarejši in nesmiselen odgovor "Saj itak ne pripomorem nič!" se vprašajte: "Bi se poznalo, če bi čisto vsi vegeterjanci na svetu, začeli masovno jesti meso?" Seveda bi se, torej se pozna!
tadejstein@email.si
07. 09. 2010 14.06
+0
in vegiji...nehajte hodit k zdravniku..! veste, zdravila in mnoge medicinske tehnike so preizkušena na živalih, in ne samo na živalih, celo na ljudeh..! (nekoč na zapornikih, v nemških taboriščih, v japonskih taboriščih, itd...)...! eh, sam vam se človek prav nič ne smili...vam se smili tam neka miš... to je najbolj žalostno...
BikiBiki
11. 07. 2012 10.30
čudn da se nam en človk k pomeče mladiče v reko ne smil a ne. A bi se teb smilu človk če bi ti pometu novorojenega dojenča u reko. Verjetno ne!!!!