Tujina

Mladića bo zagovarjal ruski strokovnjak

Beograd, 24. 06. 2011 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega poveljnika vojske Republike srbske Ratka Mladića, ki se bo moral v Haagu braniti pred obtožbami o genocidu v Srebrenici, bo zastopala odvetniška ekipa, ki jo bo vodil ruski pravnik Mezjajev.

Ratko Mladić bo naslednjič stopil pred sodnike v Haagu 4. julija.
Ratko Mladić bo naslednjič stopil pred sodnike v Haagu 4. julija. FOTO: Reuters

Srbski časopis Blic je danes zapisal, da bo odvetniško ekipo Ratka Mladića vodil ruski mednarodnopravni strokovnjak Aleksander Mezjajev, ki je pred leti v Haagu že sodeloval kot pravni svetovalec nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića. Profesor mednarodnega prava na državni fakulteti v Moskvi naj bi sodeloval tudi v ekipi srbskega radikalca Vojislava Šešlja, ki se pred haaškim sodiščem brani sam, tako kot se je tudi Milošević.

V Mladićevi odvetniški ekipi naj bi bil tudi njegov beograjski odvetnik in družinski prijatelj Miloš Šaljić, ki bo vodil ekipo odvetnikov v Beogradu. Mladić naj bi angažiral še 92-letno srbsko profesorico mednarodnega prava Smiljo Avramov, ki je bila dolga leta Miloševićeva svetovalka in je nastopila tudi kot prva priča obrambe v procesu proti Miloševiću.

Mladić naj bi se o svoji odvetniški ekipi izjasnil 4. julija, ko naj bi se pred sodiščem izrekel tudi glede obtožnice, ki ga v enajstih točkah bremeni genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

V dveh točkah je obtožen genocida nad Bošnjaki v Srebrenici in še osmih občinah – Bratuncu, Foči, Ključu, Kotor Varošu, Prijedorju, Sanskemu Mostu, Vlasenici in Zvorniku. V drugih točkah pa je obtožen pregona, ubijanja, deportacij, nečloveške obravnave in teroriziranja civilnega prebivalstva med obstreljevanjem Sarajeva, ki je trajalo kar 44 mesecev. Obtožen pa je tudi ugrabitve 200 pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov maja 1995.

Zaenkrat so stroški Mladićeve obrambe odprti. Mezjajev naj bi za svojo uro dela računal 90 evrov, še 80 evrov pa za uro svojih pomočnikov, navaja Blic. Kot je dejal Šaljić, naj bi del stroškov obrambe krilo sodišče, za drugi del pa bodo zaprosili Srbijo.

Tovrstna pomoč bi Mladiću glede na srbsko zakonodajo pripadala, če bi se haaškemu sodišču predal sam, kar pa se ni zgodilo. Po 16 letih bega so ga namreč 26. maja letos prijeli v vasi Lazarevo, zaradi česar so v Beogradu že napovedali, da tovrstnih Mladićevih zamisli ne bodo podprli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
24. 06. 2011 15.52
makiles poanta vsakega pravičnega sojenja je v tem,da se ima obtoženec pravico braniti... to kar pa ti praviš,pa spada v nek drugi cajt,kjer se je slišala samo ena resnica,nihče pa tej resnici ni smel ugovarjati...
binmister
24. 06. 2011 14.55
Še za časa Jugoslavije ko so pripeljali Andrijo Artukoviča so mu tudi tako dolgo sodili da je prej umrl a vedeli so 40 let kje se je skrival in tudi tukaj bo tako to je 100 %.Mladič bo prej dobil leseni kaput kot pa bo obsojen .
cucjetina
24. 06. 2011 14.23
ti makiles bomo videli čez par let ko bodo tisti tvoji balkanci večina v slo in bodo mogoč zahtevali svojo drzavo ali pokrajino v slo kako se boš takrat počutil
makiles
24. 06. 2011 14.14
NE VEM SPLOH KA SE TULK KOMPLICIRA,V TAKIH PRIMERIH SE OBTOŽENCU PREBERE OBTOŽNICA,ZAGOVARJAT SE NEBI SMEL GLEDE NA OBTOŽNICO TAKOJ GA OBSODIT NE PA ZAVLAČEVAT IN PORABLJAT DENAR DAVKOPLAČEVALCEV ZA TAKŠNE ZLOČINCE
trjavplunk
24. 06. 2011 14.12
nladič je car
makiles
24. 06. 2011 14.11
RUSKI STROKOVNJAK ZA IZTREBLJANJE,SAJ RUSI NISO NIČ BOLJŠI OD BALKANA