Tujina

Mladić v dnevniku o orožju in sestankih

New York/Beograd, 04. 06. 2009 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Srbski mediji so objavili dele Mladićevega dnevnika iz vojnih dni. Glavni haaški tožilec bo medtem predstavil polletno poročilo o delu sodišča, kar bo zelo pomembno za Hrvaško in Srbijo.

Haaško tožilstvo bo predstavilo svoje polletno poročilo.
Haaško tožilstvo bo predstavilo svoje polletno poročilo. FOTO:
Glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Serge Brammertz bo na zasedanju Varnostnega sveta ZN v New Yorku predstavil redno polletno poročilo o delu sodišča, v katerem bo ocenil sodelovanje držav s sodiščem. Poročilo je pomembno tudi za napredek Hrvaške in Srbije na poti v EU.

Hrvaški premier Ivo Sanader ob tem pričakuje, da bo Brammertz ocenil, da Hrvaška na splošno zelo dobro sodeluje s sodiščem, da pa bo vztrajal, da mora Zagreb predati sporne dokumente oz. topniške dnevnike iz operacije Nevihta leta 1995. Z dnevniki, ki jih glavni haaški tožilec skuša od Zagreba dobiti od lani, naj bi tožilstvo dokazovalo odgovornost haaških obtožencev, hrvaških generalov Anteja Gotovine, Ivana Čermaka in Mladena Markača pri bombardiranju Knina v času operacije Nevihta.

Brammertzovo poročilo bo po pričakovanjih pomembno vplivalo na pot Hrvaške v EU. Po njegovem zadnjem poročilu, ko je sodelovanje Hrvaške s haaškim sodiščem ocenil negativno, so namreč Nizozemska, Velika Britanija, Finska, Danska in Belgija "zamrznile" odpiranje hrvaškega pogajalskega poglavja o pravosodju. Prav tako bo dokument najverjetneje pomembno krojil evropsko perspektivo Srbije.

Države članice EU sicer mnenja Brammertza niso dolžne upoštevati, vendar Nizozemska vztraja, da bo z napredkom Srbije na poti v EU soglašala le, če bo Brammertz ocenil, da je sodelovanje popolno, oziroma če bo nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić priveden v Haag.

Srbska tiskovna agencija Beta, ki je imela vpogled v poročilo, poroča, da Brammertz ocenjuje, da je Srbija naredila napredek v sodelovanju s haaškim tožilstvom, da pa še vedno ostaja najbolj kritično prijetje glavnih obtožencev sodišča, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, ki sta še vedno na begu. Dodaja še, da imajo srbske oblasti po razpoložljivih podatkih tožilstva dostop do obeh ubežnikov.

Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

Objavili dele Mladićevega dnevnika

Srbski spletni portal Blic pa se je dokopal dnevnikov Ratka Mladića, v katerih ta podrobno opisuje sestanke s Slobodanom Miloševićem, nekdanjim načelnikom srbske službe državne varnosti Jovico Stanišićem in mnogimi drugimi visokimi vojaškimi uradniki. Podrobno opisuje tudi orožje, ki ga je naročil, in navaja cene, po katerih ga je kupil.
Eden od zapisov govori tudi o tem, koliko denarja je potrebnega za "nakup senatorjev v ZDA", pri čemer omenja Billa Clintona in potovanje Franja Tuđmana čez ocean.

Haaško tožilstvo zdaj zahteva, naj se omenjeni dnevnik uvrsti med bremenilne dokaze proti Stanišiću, saj te beležke "ilustrirajo tesno sodelovanje med udeleženci v skupnem zločinskem naklepu, v katerem se kaže vloga Stanišića kot koordinatorja med njimi".

Dnevnik, ki so ga sicer že konec februarja predali haaškim preiskovalcem, so zaplenili med hišno preiskavo stanovanja Mladićeve soproge Bosiljke Mladić.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

otob
08. 06. 2009 19.23
mladić je bil 1990,danas je već starić in još na slobodi
mahaus
07. 06. 2009 02.56
ti psiho pa se raje mal vpraši kaj pišeš, da ravno tvoj otrok ne bo od kakega 'srba' posiljen ali umorjen.. Dvomim da imaš sploh kaj pojma o srbskem narodu.
Bolivar
06. 06. 2009 14.48
tu ni nobenih dokazil,pač nekdo širi neresnice,ker se ne more sprijazniti z resnico!
dr.psiho
05. 06. 2009 20.09
dej še to zbriši srbijanček!!! mladič je srbski junak in vsi ti junaki so na koncu le fantki z otroško inteligenco...kaj je že rekel ZDA podpresednik-srbi so morilci in posiljevalci otrok...no nekaj takega...in zdaj se je treba prašati če je to res. Vsak pa ve resnico!!
Srbenda
05. 06. 2009 17.54
to pisejo tudi muslimanske novice in ne samo Srpske, poguglej malo mogoce tudi najdes v angleskem....
Abacus
05. 06. 2009 15.42
Srbenda Veliko bolj bi ti verjel,če bi te tekste prekopiral v angleškem jeziku in navedel kakšne vire ,k to dokazujejo! Tako pa ostane le pri "un rekel, ta rekel"
Srbenda
05. 06. 2009 13.12
Dr Bandau, spoljnopolitički analitičar elitnog Kejto instituta u Vašingtonu, smatra BiH paradigmatskim primjerom bezuspješne države, vještačku tvorevinu stvorenu spoljnim diktatom, bez unutrašnje političke ili ekonomske dinamike opstanka. Bandau zamjera potpredsjedniku SAD, Džozefu Bajdenu, što tu realnost nije spoznao ili, ako i jeste, što je prilikom nedavne posjete nije otvoreno prihvatio kao osnovu buduće politike SAD, jer njegove izjave uperene protiv srpskih lidera samo odvraćaju pažnju od strukturnih problema BiH, probleme koji su odavno izvan američke kontrole. - Insistiranje Vašingtona na dubinskoj intervenciji u jednom dalekom regionu, nebitnom za američke interese, od samog je početka bilo besmisleno. Raspad Jugoslavije bio je tragičan zbog nasilja, a ne zbog raspada kao takvog. SAD je trebalo da ostanu po strani. Trebalo je problem prepustiti EU, a taj stav zagovaram i danas - navodi Bandau. Bandau, koji je autor niza knjiga i desetina članaka o američkoj spoljnoj politici u vodećim publikacijama širom Sjeverne Amerike, ističe da SAD ne mogu više sebi da dopuste luksuz nepotrebnog intervencionizma u regionima koji treba da su u nadležnosti drugih. - Nije Amerika pozvana da propisuje ustrojstvo, identitet, ustavne odredbe, zakone, ili ma koje druge političke aranžmane dalekim narodima, pa ni stanovnicima BiH - zaključuje on. Krajnje je vreme, kaže Bandau, da se balkanska pitanja prepuste na rješavanje samim narodima Balkana, koji su daleko kvalifikovaniji od nas da nađu pravi model mirnog opstanka. (enovosti)
Srbenda
05. 06. 2009 13.10
04.06.2009. Američka administracija je inicirala rat u Bosni i Hercegovini i potom pokrenula bezočnu agresiju protiv Srbije, da bi se mapa Balkana prekrojila u skladu sa hirovitim željama donosilaca odluka u Vašingtonu, a ne shodno stvarnim interesima SAD, kaže dr Daglas Bandau, savjetnik bivšeg predsjednika SAD Ronalda Regana. - Poslije milijardi dolara američkih poreskih obveznika koje su straćene za taj cilj, američki interesi na Balkanu ostaju beznačajni - kaže on. Prema njegovim riječima, stvarni američki interesi na Balkanu u najboljem slučaju su minimalni. - Bez geopolitičke dimenzije Hladnog rata oni su u suštini zanemarljivi. Međutim, Vašington, uz podršku jednog broja zemalja EU koje SAD drže na uzdi milom ili silom, u tom regionu uporno sprovodi neokolonijalnu politiku, s tobože humanitarnom oblandom. Ta oblanda je plasirana pod firmom multikulturne demokratije, koja se nameće stanovnicima tog regiona nezavisno od njihovih želja, interesa ili viđenja situacije kakva stvarno jeste. Taj se model uvijek i svugdje nameće, osim kada su Srbi ti koji taj model prihvate. U tom slučaju, opcija za koju se zalaže zapadni svijet, pod budnim okom Vašingtona, nije multikulturalizam, već secesija - ističe on.
qxyz
05. 06. 2009 12.31
vsi tisti, ki tko fuuuuuul opevate tega mladiča...en nasvet: postavte mu oltar in k njemu molte ... pol ne boste več pravoslavci nego MLADIĆSLAVCI hahahah
Bolivar
05. 06. 2009 04.28
ankosir Ah daj no,to so spet negacije Miloševičeve politike in njegovih podpornikov,kako ovreči krivdo! ZDA so do leta 1995 podpirale Srbijo,prav tako VB in Rusija ter Kitajska,Francija ter mnoge druge države! Zavračali pa so vse države ,ki so se odcepile in jim grozili kako še vsaj 50 let nebodo samostojni! Srbi bi samo morali prenehati z nasiljem leta 1995 in danes bi bili v EU ter imeli bi Kosovo ,Črno Goro ,edino Bih(RS) nebi imeli ampak bi imeli zelo močan vpliv nanjo! Pa niso! Praviš "zakaj pa so ZDA prepozno reagirale" ,jah povej zakaj pa Rusija ni reagirala,prav tako bi lahko uredila stvari! Dejstvo je da sta tako Rusija kot ZDA bili preveč obremenjeni s razpadom SZ in bodočo ureditvijo v vseh državah,ki so odšle od SZ in Waršav.pakta! Da ne omenjam morebitnega trikotnika skorajšnje vojne Slovaška-Mađarska-Romunija,pa vpetosti ZDA v 1.Zalivsko vojno in po končani železni zavesi je bilo treba poleg na Evropo gledati tudi na Pacifik in morebitna zaostrovanja v Aziji! Torej kup enih preglavic! Pozabili so pa na notranje težave Jugoslavije,kajti 5 narodov in 3 religije ni mačji kašelj,obdržati se jih je dalo le z TITO-vo trdo roko,vsa čast mu!!! Kar poglej tudi v Belgiji in Moldaviji imajo težave ,ker gre za več nacionalne države,konec koncev tudi pri Estoniji in Latviji! In to samo v Evropi! Tako da Jugoslavija je čisto sama razpadla,saj je bil interes EU kot ZDA ter Rusije celotna Jugoslavija,s katero bi lahko sodelovali,kaj pa imajo sedaj,ruševine in zelo oteženo gospodarsko sodelovanje z njenimi naslednjicami! Večino poslov na Balkanu pa obvladujejo Rusi ,še plinovod južni tok,pa si zagarantirajo večno dovisnost Balkana od Rusije,torej kaj imajo od tega ZDA!??? Da ne omenim ,da so Slovenijo kot prve priznale sprva le Hrvaška sledile so Litva ,Gruzija, Latvija in Estonija nato dolgo nič in šele čez nekaj časa Vatikan,Nemčija ter Avstrija ,torej to so bili naši edini podporniki! Tudi Italija je bila oster kritik osamosvojitve Slovenije tako kot Francija ,najglasnejši pa VB ,ki nikakor ni hotela odreči podpore Beogradu! Kasneje so se šele kasneje poenotili,baje zaradi vstrajanja Nemčije(razloga nebom komentiral ker je obširen ,če pa koga zanima,pa bom! Ampak šele jutri,če kdo želi?) Ampak razpad je bil "postlan" ,že s temelji pred 2.SV,ker se razlike med narodi niso nikoli uredile in ker je bilo še preveč grenkih spominov ustaštva,aktero je pobilo veliko Srbov in logčno je ,da se ljudje ne morejo kar tako odmakniti od teh tem,če pa še vedno na Turke gledajo kot sovražine izpred več kot 100 let! Malo je tudi znano,da so prvi oboroženi konflikti vzklili na Hrvaškem in sicer kakšne 3 mesece pred osamosvojitvijo Slovenije,sicer je šlo za napade sosedskega tipa ,kjer so Hrvati napadali Srbe in obratno! Zanimivo je to ,da nas je še Rusija prej priznala kot ZDA ,kakšne pol leta prej!
g_draza
05. 06. 2009 03.24
živ je mladić umro nije dok je srpstva i srbije ...i srpske bosne
ankosir
04. 06. 2009 22.59
Razpad bivše JUGOSLAVIJE je bil koordiniran iz zahoda, od koder so prihajale denarne pomoči "demokratičnemu" gibanju. Od tam smo dobili tudi instruktorje, kako se zadeva spelje. Za vsem tem sranjem so stale banke, katere so videle velik potencialni trg, ter kasnejšo vojno ki je bila za nekatere izredno dobičkonosna. Po vojni so razpadlim državam ostali veliki krediti, ki se bojo plačevali še leta in leta, ostale so razrušene domovine in nekaj 100.000 mrtvih. Slovenija je pri tem imela vlogo tamponske tranzitne države za šverc z orožjem.Pri tem je nekaj ljudi blazno obogatelo na račun nas neumnih državljanov. Vojno so začele in končale banke, ki so pahnile ljudi v bedo in brezup..........V hagu sedijo samo male ribice.
zakretene
04. 06. 2009 13.44
Radodajka Mljohavići se na dunajski železniški postaji ukvarja z bioenergetiko-smer lizing.
bre11
04. 06. 2009 12.40
zivio ratko mladic
kekec.kekec
04. 06. 2009 12.12
@frako še en primitivc sam da ma pasata pa golfa pa misl da je car drugih znamk sploh verjeten ne pozna!!!! hahahahahahahah
frako
04. 06. 2009 11.50
kekec.kekec 04.06.2009, 11:40 teb ful dogaja ne naj uganem ko te je mama povijala te je sz glavo naprej vrgla ob tla, ko te je pa oče hotel pobrat te je pa še ponesreč v glavo brcnu.
kekec.kekec
04. 06. 2009 11.40
@frako še en primitivc sam da ma pasata pa golfa pa misl da je car drugih znamk sploh verjeten ne pozna!
kekec.kekec
04. 06. 2009 11.39
bostjan04.06.2009, 10:20-4 bravo ratko! cela slovenija te podpira! ne daj se đenerale! BRAVO MMAJMMUNNEE...........
kekec.kekec
04. 06. 2009 11.37
braindestroyer04.06.2009, 10:440 Hrvati ne najdejo topniških dnevnikov,ker sta si Mesič in Sanader z njimi obrisala rit in se poserjeta na celo Evropo in svet. Hrvaška naj nikoli ne vstopi v EU,ker si ne zasluži ! TI SI ZASLUŽIL DEČKA SI NAĆI....... TO PRIZNAM.........
gepl
04. 06. 2009 10.45
Ne vem kaj čakajo če imajo vse podatke o ubežnikih :) a misli sodišče,da se bodo sami predal hahah