Tujina

Mladič preslaboten za sodno dvorano

Haag, 10. 11. 2011 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladić bi moral stopiti pred sodnike, a se zaradi zdravstvenih razlogov v sodni dvorani ni pojavil. Kakšne težave naj bi imel, ni znano, bi se pa po nekaterih napovedih moral danes izreči o krivdi.

Ratko Mladić
Ratko Mladić FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki bi moral danes znova stopiti pred sodnike Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je to danes obvestil, da se zaradi bolezni trenutno ni zmožen udeležiti zaslišanja. Sodišče je objavilo dokument, s katerim je Mladić sodišče obvestil, da "danes ni sposoben prisostvovati zaslišanju zaradi bolezni", da pa soglaša, da se to nadaljuje brez njega, vendar ob navzočnosti njegovega zagovornika Branka Lukića.

Zdravstvena služba v priporu sodišča v Scheveningnu pa je danes sporočila, da bo 69-letni Mladić potreboval "dlje časa za okrevanje". Podrobnosti niso sporočili.

Kot je za francosko tiskovno agencijo dejala tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić, se bo zaslišanje nadaljevalo brez Mladića.

Mladić bi se sicer moral na današnjem zaslišanju izreči o krivdi, ki mu jo tožilstvo očita v dopolnjeni obtožnici. Nanaša se na streljanje 30 muslimanov v selu Bišina pri Šekoviću leta 1995. Tožilstvo je tretjo dopolnjeno obtožnico vložilo konec oktobra.

Ostale točke v obtožnici proti Mladiću ostajajo iste. Mladič je v enajstih točkah obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH v letih 1992–1995.

Nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov in dolgoletnega haaškega ubežnika so srbske varnostne sile prijele maja letos po skoraj 16 letih skrivanja, nakar je bil premeščen v pripor v Scheveningen, kjer čaka na začetek sojenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hashim-thaqi
11. 11. 2011 20.34
kaj ga sploh dajo ga videti ni zaslužil niti ga omeniti
MilošObili?Srbin
11. 11. 2011 14.29
careeee:))) cccc
visoki
10. 11. 2011 19.17
kdo je ta mladić a ni on že zgodovina,
HellWolf
10. 11. 2011 19.15
pridejo v Haag, na hitro zbolijo (da se pridobi čas za iskanje alternativ in rešitev v ozadju) in umrejo (uradno)
modelx
10. 11. 2011 16.54
poglej si ga,poglej. ima enake težave, kot naši, ko jih postavijo zaradi lopovščin pred sodišče. Prej vsi nekaj športajo, potem pa kar naenkrat hudo zbolijo. In ko jih barabonski odvetniki rešijo, jih zadene kristusova roka in so zopet zdravi.