Tujina

'Mladič uspešno prestal operacijo, počuti se dobro'

Haag, 18. 08. 2011 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladić, ki so ga operirali zaradi kile, se počuti dobro, je potrdil njegov beograjski odvetnik. Haaško sodišče je medtem sporočilo, da Mladić ni zapustil zapora v Scheveningnu. Pred tem so mediji poročali, da so ga operirali v bolnišnici v Haagu.

Ratko Mladić bi pred sodnike moral stopiti spet 25. avgusta.
Ratko Mladić bi pred sodnike moral stopiti spet 25. avgusta. FOTO: Reuters

Nekdanji poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić, ki so ga v sredo operirali zaradi kile, se počuti dobro, je danes potrdil njegov beograjski odvetnik Branko Lukić. Haaško sodišče je medtem sporočilo, da Mladić ni zapustil zapora v Scheveningnu. Pred tem so mediji poročali, da so ga operirali v bolnišnici v Haagu.

Operacija je potekala dobro, Mladić pa bo bolnišnico zapustil v petek, je še dejal Lukić, ki podrobnosti o poteku operacije ni želel razkriti.

Za zdaj pa ostaja nejasno, kje je bil Mladić, ki je zaprt v zaporu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, operiran. Odvetnik Lukić je dejal, da so 69-letnega generala operirali v bolnišnici Bronovo v Haagu, kamor naj bi ga prepeljali v torek zvečer, o čemer so poročali tudi nekateri mediji.

Vendar pa tiskovna predstavnica haaškega sodišča Norma Jelačić tega danes ni potrdila. "Lahko potrdim, da Mladić ni zapustil zapora v Scheveningnu," je dejala. To bi lahko pomenilo, da so Mladića operirali na bolniškem oddelku zapora, kar so povedali tudi v diplomatskih krogih. Predstavnica haaškega sodišča Mladićevega zdravstvenega stanja v skladu s pravili sodišča sicer ni želela komentirati. Za zdaj tako tudi ni znano, ali bo operacija vplivala na potek sojenja Mladiću, ki naj bi pred sodnika znova stopil 25. avgusta.

Potem ko je bil Mladić po 16 letih na begu konec maja vendarle aretiran, so se pojavila ugibanja o njegovem domnevno slabem zdravstvenem stanju. Nekdanji general, ki je med drugim obtožen genocida v Srebrenici, naj bi namreč v minulih letih med drugim preživel več kapi. Kljub temu so zdravniki tako v Beogradu kot v Haagu, kamor so ga teden dni po aretaciji izročile srbske oblasti, ocenili, da je sposoben za sojenje.

Kot smo poročali včeraj, je tožilec Serge Brammertz tribunalu predlagal delitev procesa proti Mladiću, kar naj bi pospešilo postopek. Po predlogu tožilstva bi en postopek zadeval le genocid v Srebrenici, drugi pa bi obsegal vse druge zločine, s katerimi Mladića bremeni obtožnica, se pravi pregona muslimanov in Hrvatov iz BiH, teroriziranja prebivalcev Sarajeva ter zajetja pripadnikov misije ZN. Delitev procesa bi bila po prepričanju Brammertza nujna tudi zaradi slabega zdravstvenega stanja obtoženca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cucjetina
18. 08. 2011 21.20
VURDERINGER seveda ima dobro oskrbo kajti če ne bi bilo mladića in podobnih hag ne bi danes obstajal
JezekModaFoka03
18. 08. 2011 19.37
Hitro okrevanje mu želim in da bo čimprej spet med nami ...
Dobskibelozapornik
18. 08. 2011 19.34
crnigavran18.08.2011, 15:42-2 Žalostno je to da crnimladič, crnigavran in ostala klika vdihujejo zrak, ki je namenjen za ljudji na tem svetu. Po končanju druge sv. vojne Njemčija se je opravičila vsem svojcem, ki so ostali brez svoih staršev ali sorodnikov, izplačala im ustrezno oškodnino ter javno obsodila nacistična dejanja in prepovedala gibanje za vse čase. Crnigavran po tolikih letih se zgodi genocid v osrčju Evrope pred očmi celega sveta, se javno pobijajo otroci, vezani dečki in obnemogli starčki. Namreč problem tega dejanja je predvsem to da srbi kolektivno zagovarjajo in ne obsojajo genocidna dejanja, poskušajo na vse možne načine izenačiti žrtev in zločince, zanikajo dogodke in skušajo na vse načine bošnjake prikazati kod največje islamiste, kar je gnusna laž. Tebi crnigavran svetujem da pojdi če imaš jajca v Srebrenico v vas Potočare, mogoče da ti se bodo oči odprle in da boš končno videl stvari, ki ih do sedaj nisi.
Ceda
18. 08. 2011 19.03
crnigavran: popolnoma se strinjam !
rko
18. 08. 2011 18.43
sramota. samo to lahko napišem, vse ostalo zbrišejo 24ur poštenjakarji
Dobskibelozapornik
18. 08. 2011 17.51
SuperBATman.318.08.2011, 13:22-5 Nedaj se Generale moj ! Tvoj đeneral je revček staknil kilo pri številčnih pobegih.
crnigavran
18. 08. 2011 15.42
Da bo vaša ogorčenost še bolj grenka vam povem naslednje;resnico o vojni v bivši SR BiH nemorejo pisati nobeni mediji ,še manj pa tisti pristranski kot so recimo to Slovenski mediji,da ne govorim o Hrvaških in ostalih.Tukajšnje udejanjanje polresnic in laži ,vas navdihuje z lažnim upanjem v boljši jutri .Dejanski tragični dogodki in ljudje ki so jih doživeli ,preživeli ali umrli so edini pravi vir informacij o resnici in vojni v BiH.Mladič ni nič več kriv kot so krivi recimo preostalih 1823 muslimanskih pripadnikov politične in vojaške garniture . Medijsko propangistična gonja zoper Srbov vam zagotovo ne bo prinesla boljšga jutri,pa če se na trepalnice mečete in islamizirate po mili volji.Srebrenica je v takšni obliki kot se plasira izmišljena zgodba ter je kot takšna enako zločinska kot zločin ki se načrtno promovira.
VURDERINGER
18. 08. 2011 13.29
Bravo Haag, tako dobro kot skrbite za tega Mladiča, ne skrbijo v nobenem slovenskem Domu za starejše. Dajte mu pogledat še malo v zobe, morda bi mu bilo potrebo še kakšen zob zaplombirati, seveda z evropsko- nadstandardno keramično plombo!! Ha, ha, ta čovek ima oskrbo, da te kap. !!!
SuperBATman.3
18. 08. 2011 13.22
Nedaj se Generale moj !
Janezova Andreja
18. 08. 2011 13.07
so pa res pojave! ali mislijo novega nardit al kaj?!
Staropramen
18. 08. 2011 11.56
Nič čudnega, da je dobil kilo, ko se je tako drl na sodnike.
svegel
18. 08. 2011 11.07
To je krinka, po moje bo med operacijo umru, pol ga bodo pa v rusijo poslal pd drugim imenom.
Brus123
18. 08. 2011 11.03
Se splača pobijat poštene ljudi, imaš zagotovljeno oskrbo dokler dihaš. Dol padeš!