Tujina

Mladi zažigali avtobuse

Pariz, 26. 10. 2006 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Med nočnimi neredi ob obletnici nemirov v Franciji so v predmestjih Pariza in Lyona vandali zažgali tri avtobuse.

Protesti v Parizu
Protesti v Parizu FOTO: Reuters

Zamaskirani napadalci so v noči na četrtek zažgali dva avtobusa v pariških predmestjih Nanterre in Bagnolet, kjer je večina prebivalcev priseljencev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Neznanci so napadli avtobusa, na katerih so bili tudi potniki, ki pa se jim je uspelo rešiti še preden so ognjeni zublji zajeli avtobusa. V Bagnoletu je imel eden od požigalcev s seboj tudi pištolo, s katero je grozil šoferju in potnikom

Ne moremo sprejeti nesprejemljivega. Storilce bomo aretirali in bili bodo vzor za to, kaj se zgodi tistim, ki se ne držijo zakonov. Francoski premier Dominique de Villepin

Trije mladeniči so na jugu Pariza skušali zažgati še en avtobus, a so bili neuspešni. Kakih 50 mladih pa je v predmestju Grigny s kamenjem obmetavalo avtomobile. Ranjenih ali aretiranih ni bilo. Neznanci pa so napadli tudi v predmestju Lyona. Tam so se lotili praznega parkiranega avtobusa.

V Parizu se je v sredo pred prvo obletnico nemirov, ki so bili odraz slabega socialnega položaja mladih v revnih predmestjih, predvsem priseljencev, na mirnem pohodu zbralo več sto mladih.

Njihovi predstavniki so v francoskem parlamentu predali 20.000 pritožb, ki so jih zbrali v 120 mestih po vsej Franciji. S tem so opozorili, da se razmere v Franciji, ki so botrovale lanskemu nasilju, kljub obljubam politikom, niso bistveno izboljšale.

V petek bo minilo leto dni, odkar se je v Franciji začel tritedenski val nasilja mladih, ki so v predmestjih kakih 300 mest zažgali skupno več kot 10.000 vozil in poškodovali 300 šol, knjižnic in drugih javnih poslopij.

Francoska policija je pred obletnico že okrepila varnostne ukrepe v predmestjih, da bi preprečila nove nemire.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.