Tujina

Bes in žalost mladih Britancev: Stari ljudje so uničili prihodnost, ki si jo želimo mladi

London, 24. 06. 2016 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Če bi upoštevali le glasove mlajših od 45 let, bi Velika Britanija z ogromno večino glasovala za obstanek v EU, pravijo sicer še neuradni demografski podatki. "Svobodo gibanja so nam vzeli lastni starši in stari starši. V slovo so zadali udarec generaciji, ki se že zdaj utaplja v dolgovih svojih prednikov," se mladi oglašajo na spletu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
    01:33
    Iz SVETA: Kaj čaka Britance?
  • Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?
    02:13
    Iz 24UR: Kaj izid referenduma pomeni za Slovenijo?
Brexit
Brexit FOTO: AP
Po referendumu, s katerim je Velika Britanija začela svojo pot iz Evropske unije, v medijih in predvsem po družbenih omrežjih odmeva glas mladih: "Besni smo. Generacija, ki ji je bilo dano vse, od brezplačnega izobraževanja do zavidljivih pokojnin, je glasovala za negotovo prihodnost nove generacije."

Starejše generacije mlade oropale številnih priložnosti

Dejstvo je, da je na referendumu prevladal glas populacije starejših od 50 let. Med mladimi v starostni skupini od 18 do 24 let je za obstanek v EU volilo kar 73 odstotkov, od 25 do 34 let 62 odstotkov, od 35 do 44 let pa 56 odstotkov. Če bi torej upoštevali želje najbolj delovnih, perspektivnih, v razvoj in povezovanje usmerjenih generacij, bi Velika Britanija vsekakor ostala v EU. A glas mladih je bil maloštevilčen, menda zaradi slabe udeležbe mlajših generacij, ki jih političen parket malo zanima.

Kako so glasovale različne starostne skupine? (vir: BBC)

Mnogi so torej zelo razočarani nad "zapuščino" starejših. Menijo, da je to za mlade, ki stremijo k odprtemu povezovanju sveta, brez meja in omejitev, ki so plod zgodovine, velik korak nazaj. "Mlada generacija je izgubila pravico do bivanja in dela v 27 državah. Nikoli ne bomo zares spoznali, koliko priložnosti je s tem izgubljenih. Koliko manj bo sklenjenih prijateljstev, zvez in izkušenj. Svobodo gibanja so nam vzeli lastni starši in stari starši. V slovo so zadali udarec generaciji, ki se že zdaj utaplja v dolgovih svojih prednikov," se je na primer glasil komentar pod člankom na spletni strani Financial Times, ki so ga mladi tudi množično delili po spletu.

Mlad par
Mlad par FOTO: AP

Mladi: Jasno smo povedali, v kakšni državi želimo živeti, prišel bo naš čas

"Vseeno velika hvala vsem tistim starejšim, ki so lastne stare zamere in čustva postavili na stran in glasovali v korist svojim otrokom in vnukom. Cenimo, da ste vsaj poskusili," pravi Rhiannon Lucy Cosslett, mlada novinarka časnika The Guardian, in dodaja, da je bila to dobra lekcija mladi generaciji, da v prihodnje ne smejo več pustiti, da nekdo drug kroji njihovo usodo. Kakorkoli že, kljub porazu zaradi apatičnosti mladih volivcev so mladi Britanke in Britanci, ki so glasovali, pustili močno sporočilo. "Jasno smo povedali, v kakšni državi želimo živeti. Ne pustite, da ta težnja utihne; združujte se, organizirajte in predvem ohranite upanje. Zavedajte se, da ste optimističen del družbe, odprti in svobodnega mišljenja ter da vedno obstaja pot," v članku, ki ga številni delijo po spletu, poudarja avtorica in dodaja, da bo nastopil trenutek, ko bo njihov glas prevladal.

Negodovanje veliko, v teku že zbiranje podpisov za nov referendum o članstvu v Uniji

Kako veliko je negodovanje zaradi izida referenduma, dokazuje tudi informacija, da številni Britanci že zbirajo podpise za nov referendum. Uradno peticijo na spletu je do zgodnjega popoldneva podpisalo že več kot 115.000 ljudi. Več o tem.

Vzporedne ankete sicer kažejo nekoliko različne izide, a vse nosijo isto sporočilo:

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (252)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maske-so-padle
26. 06. 2016 08.56
Res čudno, da iste take razpredelnice in njihove posledice v Sloveniji nikogar ne razburjajo (Desus)
ROMELS
26. 06. 2016 08.30
+4
V Sloveniji so tudi stari upokojenci in sindikati uničili delavce, ki se na novo upokojujejo.
Kollerik
25. 06. 2016 20.51
+3
Mladi imajo na koncu vedno prav
EMINENT
25. 06. 2016 21.41
-2
Ja koker kje! Smo mladi zjebali Puterleta in si na grbo zvlekli Drnovška, ki se ga še danes ne moremo rešit.
Ace113
25. 06. 2016 18.36
+2
To je zato, ker večino mladih ne zanima prepiranje starčkov, kot je na primer v Sloveniji glede na tardeče in tabele, pa osamosvojitev pa kaj še ne vem kaj se prčkate tam okol.. me čist nič ne briga kdo je bil za osamosvojitev in kdo ne, me samo briga, kdo bo v naprej kej naredu.. dokler se pa pričkate o zadnjih 100 let zgodovine, pa ne bomo naprej pršli! vsak bi se s tujci samo kregal, namest da bi kej skup naredl, al pa vsaj nebi drug drugmu polena pod noge metal. EU ma probleme, zagotovo. ampak če se boste sam pričkal ne bomo nč naredl!
NapovedovalecPrihodnosti
25. 06. 2016 21.54
-2
Ja,če bi mladino v sloveniji tole zanimalo se kučan,cmerar,pahor ter skratka vsa sedanja elita več ne bi pojavljala od drugje kot pa iza rešetk kamor tudi spada.
Metulj?ica1304
25. 06. 2016 15.47
+4
Zanimivo. Od kod jim podatki o volji posameznih starostnih skupin? Glasovanje je bilo anonimno, udeležba pa ne. Rezultati anket pa še nikoli niso bili verodostojen podatek. Spet manipuliranje z množicami.
NapovedovalecPrihodnosti
25. 06. 2016 16.29
+3
Tako je.Navadna propaganda in zavajanje se ve z katere strani.Na tujih medijih v tujini predvsem pa Britanskih so članki namreč povsem drugače objavljeni in niti enega nisem našel v taki smeri kot je tale tukaj.
Morana7
25. 06. 2016 17.21
+3
Ja vsi pojejo hvalo izstopu, čeprav finančna slika kaže na popoln polom...kdo torej pere glave? Tale Nigel je pa vreden svojega denarja sedaj ko je kampanja mimo je namreč v intervjuju povedal, da ne more obljubiti, da bo ta denar, ki sicer roma v EU šel za dobro angležev in da je bila kampanja zgrešena za kar se opravičuje...HALO???
Ace113
25. 06. 2016 19.15
+2
verodostojnost ankete je odvisna od izvedbe. so odstopanja med temi, ki sem jih videl po spletu vendar ne ravno ogromna in kažejo isto sliko
NapovedovalecPrihodnosti
25. 06. 2016 21.51
-3
Kakšen polom kaže finančna služba se nauči razbrati,ker kaže polom tajkunov kateri so v trenutku ostali brez veliko na ilegalen način naloženega in nakradenega denarja.Sedaj jih je avtomatsko doletela roka pravice.
nitiniti
25. 06. 2016 15.25
+3
bogi mladi in begunci
BUONcaffee
25. 06. 2016 13.34
+9
VB ima krvavo kolonialno ZGODOVINO. Tudi sedaj vodi napačno svetovno politiko sodelovanju z ZDA-posledice so nam znane iz Sirije, Iraka itd. Ne pozabimo, da nam je vsilila Rapalsko pogodbo, kasneje podarila Trst in Gorico Italijanom. Blokirala EU glede sprejetja raznih reform, katere bi še bolj ojačale gospodarstvo v EU. PO ENI STRANI SEM VESEL, DA SMO SE JIH REŠILI.
BUONcaffee
25. 06. 2016 13.23
+7
Čudi me pa, da starejši pametnjakoviči iz VB nočejo iztopiti iz NATO pakta. Očitno jih ni razočaral v vseh teh letih sodelovanja. VB je bil največji problem v EU, zato naj čim prej oddidejo.
dannyer
25. 06. 2016 13.18
+3
Seveda so glasovali tisti ki imajo naj manj znanja o eu in so imeli + pri tem . eu je igrala umazano kampanjo saj že leta perejo možgane otrokom . ta propaganda pa drugim ni bila všeč . pa tudi veliko mladih je bilo proti eu . Ljudje so bili proti diktaturi skrajne elite . tudi mi bi morali oditi . ne pa da nas ovirajo pri trgovanju zaradi amerike saj imamo že 5 milijard evrov minusa zaradi ne trgovanja z drugimi državami kot so rusija, belorusija ,V eu proračun plačajo vse države članice in je davkoplačevalski denar in ne eujev . s zadnij 10 letih je eu imel zelo agresivno kampanjo v šolah sredinih šolah .Mediji so govorili kopica nepravilnosti in laži tudi zagovorniki so lagali . celo do goljufanja naj bi prišlo 17,5 milijonov je reklo ne diktaturi in ja svobodi . Eu je problem in se mora reformirati nazaj v unijo ne pa v federacije . ali kar koli drugega .
BUONcaffee
25. 06. 2016 13.11
+4
Ne vem zakaj so iztopili iz EU? Imeli so najboljši status v EU. Blokirali so večinoma vse dobre reforme še tesnejšega sodelovanja (skupna policija, enotna davčna, skupna gospodarska politika, vojska, itd) v EU brez težav, V Evro območju niso bili. Odprta trgovina istočasno strogo zaprte meje. Razen za njihove državljane pa ni bilo težav. V recesiji niso bili kaj posebej koristni za EU. Glede begunske krize je niso občutili razen v sklopu NATOa. Glede zaposlovanja tujih delavcev iz EU so imeli tak zakon, kot da sploh nebi bili v EU. Sedaj so še ogrozili obstoj samega EU. Kar se tiče odhoda iz EU bo za EU veliko bolje, ČE VB gre.. Samo naj to čim prej naredijo.
dannyer
25. 06. 2016 13.19
+5
80% zakonodaje ti vsiljujejo tuje elite ki niso bile demokratično izvoljene diktatura, omejujejo trgovanje , razne ne primerne reči ki so škodile tudi nam . tukaj govorimo o milijardah . oni pa plačajo skoraj 12 milijard .
BUONcaffee
25. 06. 2016 12.54
+2
Slovenija je odprta tudi za Angleške imigrante.
ONniON
25. 06. 2016 11.36
+8
ne podpiram povezovanja sveta, v tujini si vedno tujec ti je všeč ali ne ! domovina je pa vedno ena in edina
abcdef0la
25. 06. 2016 10.44
+8
Pri volitvah bi morali povsod uvesti tudi zgornjo starostno mejo! Nedopustno je, da starčki odločajo o prihodnosti mladine! Podobno kot pred 18 ali 21 letom nimaš volilne pravice, bi morali denimo enako obdobje upoštevati za odvzem volilne pravice pred predvideno smrtjo. Zavarovalnice precej dobro izračunajo čas, ko te ne bo več :) Pa ne misliti, da sem mlad. Sem že tam nekje, ko bi mi morali po mojem predlogu odvzeti volilno pravico :)
?rnogled
25. 06. 2016 14.33
+3
Se popolnoma strinjam,tudi sam sem že krepko čez petdeset in mislim,da nimam več pravice odločat o problemih,katerih rešitve bodo vplivale na življenje ljudi,ki bodo še po moji smrti preklinjali odločitve,katere smo sprejeli mi,njihovi starši.Resnica je pač taka,da o odločilnih problemih odločajo metuzalemi,ki mislijo,da so popili vso znanje na tem svetu,obenem,pa uničujejo prihodnost mladih.Mislim,da bi bilo priporočljivo odvzeti volilno pravico,vsem,ki so dopolnili recimo 60 let.
hle
25. 06. 2016 10.39
+12
Razlika med generacijami je posledica intenzivnega pranja možganov evropske mladine predvsem v šolah kjer se je dodobra zaredil kulturni marksizem tako da današnja mladina nima več praktično nobenega čuta do svojega naroda domovine kulture družine in še marsičesa kar ohranja neko družbo ta trend je do sedaj uspelo nekako ustaviti edino Putinu za to je tudi tak trn v peti elitam ki imajo drugačne načrte skrajni čas je bil da nekdo potegne ročno zavoro mi pa se sprašujemo povsem napačno kaj je narobe z Britanci namesto da bi se vprašali kaj je narobe z evropo
WAUKA
25. 06. 2016 13.18
-7
Nekdo te je udaril z mokro cunjo po glavi. Hitro na resonanco !
dannyer
25. 06. 2016 13.21
+4
Ne to je res razno agresivno pranje možganov v šolah z davkoplačevalskim denarjem . Eu širi propagando . tudi pri nas imajo pisarno celo nagrado so dobili za širjenje ideologije suženjstva in diktature .Če pa si ti toliko ne razgledan je to tvoj problem .
Ofca1A
25. 06. 2016 10.22
+4
Namesto da bi bli vsi pod eno zastavo cela Evropa... Pol pa tko? Razočaran sem
Robertinhox
25. 06. 2016 13.22
+0
ti ofca bodi po eno zastavo ki niti nasa ni, ves kak se mi j... za evropo, mi smo kao suvereni da bi mogli bit svoji ne pa v neki evropi klosara spilat, odkar sem v eu, imam bistveno manj denarja kot pred tem, pa mam razvade in ostale stvari iste nikol ne pretiravam, kvecejmu placujem več za manj
dannyer
25. 06. 2016 13.23
+0
sej bodo tudi druge normalne države šle ven . kot so madžarska , češka, slovaška ,poljska ,finska,nizozemska , danska,francija ,italija in velika britanija eu diktature je konec
Uporabnik113089
25. 06. 2016 10.19
+10
Ne se sekirat. Angelca je spodila Britance iz EU, ker je hotela narediti prostor za Erdogana in njegove. Ko sem pred časom napovedal da bo EU počasi postal Severni Kalifat ste se norčevali. Počasi začnite črtati svinjino iz jedilnika... Multikulti, pa to.....
kemuri
25. 06. 2016 10.14
+11
Mladi ste veliki zagovorniki EU ? No pa dajte mi na pladenj, kaj je tako dobrega za vas naredila EU ? A to da ste na socialni, pa da morete s trebuhom za kruhom v tujino ? Za to pa res ne potrebujemo EU ? Ali kaj vam je všeč ? Novi in novi davki ? So vam všeč migrantje ? Ti ki bodo še vaše starše, tistih nekaj ki imajo službe, spravili na kant in na ceste, ker prihaja neuka, skoraj zastonjska delovna sila ? Kaj vas tako fascinira ? na dan z besedo...
Morana7
25. 06. 2016 10.22
+6
Dejstvo je, da z izstopom potrebujemo nazaj uvest našo valuto in vzpostavit trg, trenutno smo le okoli 35%samopreskrbni torej nas čaka res ogromno dela...po dosedanjih izkušnjah na odločujočem političnem parketu, pa je ena ponavljajoča konstanta "to se ne da spremenit"...skratka nič kaj rožnato ne bi bilo pri nas ob izstopu, pa četudi ste eni mnenja,da bi se cedila mleko in med...Žal je to zgolj vaša iluzija, tako kot je bila to iluzija ljudi, ki so nasedli kampanji za izstop iz unije v VB.
Ofca1A
25. 06. 2016 10.32
+0
maske-so-padle
25. 06. 2016 11.51
+1
točno tako kemuri. tudi jaz čakam na to isto razlago že leta. Ves denar, ki ga iz EU dobimo, je potrebno tja tudi dati. In kdo mislite da ga tja da ? Palčki ? Tovarne so nam pa vse drugi prevzeli (večinoma iz drugih držav EU), okoli nas pa samo Lidli, Hofri, Špari. Wake up, res.
maske-so-padle
25. 06. 2016 11.52
+1
Najbolj pa boli to, da danes definitivno slabše živim kot pred npr. 10-15 leti in zadeva sovpada z vstopom v EU
WAUKA
25. 06. 2016 13.21
+6
dannyer
25. 06. 2016 13.25
+0
Prvič šviscarski ekonomisti so rekli enako kot ekonomisti iz zda francije,japonske - zakaj ne uvedemo 2 valutni sistem je povsem izvedljiv . tudi predviden v pogodbi . škodo ne bi utrpeli razen tega da eu fanatiki delajo paniko ki potem malo zamaje trge .
Ace113
25. 06. 2016 18.43
+2
kaj bo toliko bolje če gremo ven? mal boš pršparal na davkih, boš pa carino plačval. Če boš hotu kam it boš rabu razne papirje s seboj met. če bomo hotl trgovat, bo treba evropske direktive še vedno upoštevat. Slovenija pa sama itak ne bo imela nekega hitrega napredka, dokler so glavne teme pričkanje o dogodkih, ki so se zgodile 20 ali več let nazaj.
markorrr
26. 06. 2016 20.30
+2
kemuri In kaj bi bilo bolje, če bi šli ven?? Morali bi plačevati carino, za potovanja bi potrebovali razne papirje, menjavanje denarja....itd... Slovenija pa ima tako ali tako premajhen trg in ne bi morala uspeti sama. ŠE SLABŠE BI BILO! Vi stari norci pa že enkrat začnite razmišljati ali pa bodite tiho! Starci samo uničujete države!
bema1201
25. 06. 2016 09.59
+11
Tudi pri nas uničujejo državo starci, kolovodja je pa iz Murgel.Starinam nad 70let sploh ne bi dal volilne pravice in možnosti odločanja, sploh na vodilnih mestih. Starim prdcem je več ali manj vseeno in preden zapustijo ta svet bi radi še zagrenili svet mladim, veliko je takih. Vedno sem besen ko gledam starce ki o vsem odločajo, pa naj bo to šport, politika, gospodarstvo itd. pa sem tudi sam že v sedmem destletju življenja.
antiidiotik
25. 06. 2016 10.37
+3
Murgle so le priročen izgovor za nesposobne. Res slepi sledilci "velikega" skorumpianega vodje joh vlačite vedno znova na dan. Totalno tečno.
markorrr
26. 06. 2016 20.31
+1
mabe se strinjam! Ti stari norci samo uničujejo države!
macro
25. 06. 2016 09.40
+14
Nam se unicuje drzava 25 let pa ostalemu svetu dol visi.
Ace113
25. 06. 2016 18.44
+3
in že celih 25 let se kregamo o tematikah, ki so že 25 let zasterele
DonDonDan
25. 06. 2016 09.17
+25
Za vse tole je kriva Merklova: Migranti Willkommen! Baba butasta !!!!!!!!!!!
AceMcCloud
25. 06. 2016 09.37
+5
AceMcCloud
25. 06. 2016 09.38
+1