Tujina

Mladi brez glasu ali tolpe na delu?

London, 10. 08. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ni.J./M.K.
Komentarji
38

Britanski mediji poskušajo krivdo za izgrede zvrniti na člane tolp. A to naj bi le odvračalo pozornost od problema, ki ga predstavljajo najstniki, preobremenjeni zaradi pomanjkanja socialne varnosti.

Najstniki, ki jih zaradi izgredov in ropanja, išče britanska policija.
Najstniki, ki jih zaradi izgredov in ropanja, išče britanska policija. FOTO: Metropolitan police


Izgredi v Veliki Britaniji niso delo organiziranih tolp, je prepričan Guardianov analitik Gavin Knight. Načini izvedbe napadov naj se ne bi ujemali z miselnostjo tolp. Kot poroča omenjeni medij, prelaganje krivde na tolpe povzroča le, da se oblasti oddaljujejo od dejanskega problema, ki ga predstavljajo mladi ljudje, ki nimajo več ničesar izgubiti.

Kot piše Knight, so mladi, ki so uničevali v posameznih londonskih soseskah, najverjetneje prišli iz drugih delov mesta, da bi ropali trgovine. Po navedbah neke priče so bili otroci jezni in zelo čustveni; taki, da se jim ni upal nihče približali. "Sežigali so avtomobil, in to jih je še bolj spodbudilo. Spodbudila jih je možnost, da odprto nasprotujejo policiji, mogoče edinkrat v življenju," je dodala priča.

Nekateri mladi naj bi se pozneje tudi hvalili s številom ukradenih škatel športnih copatov, ki so jih privlekli domov. Prav zaradi tega ne ustrezajo profilu organiziranih tolp. Vir, ki se spozna na delovanje tolp, je za Guardian dejal, da starejši člani tolp ne bi kradli športnih copatov in televizij. Okradli bi banke, sefe in druge trgovine, ki imajo shranjenega več denarja.

Prav tako je vir poudaril, da je malo verjetno, da bi tople uničevale na ozemlju rivalskih tolp. S tem bi sprožili val maščevanja. Če bi člani tolpe videli, da je bil nekdo iz njihovih vrst poškodovan, se ne bi zadržali niti zaradi izgredov, je za Guardian povedal že omenjeni vir ter dodal, da otroci, ki so se pojavili na ulicah, nimajo ničesar skupnega, razen tega, da mečejo kamenje v policiste.

Mladi ropajo trgovine, zažigajo avtomobile, gorijo pa celo stavbe nič krivih someščanov.
Mladi ropajo trgovine, zažigajo avtomobile, gorijo pa celo stavbe nič krivih someščanov. FOTO: Reuters

Gre za mlade iz revnejših četrti, ki padejo v kroge tolp in kriminala. Brez služb, socialne varnosti in primernih izobraževalnih možnosti so mladi podvrženi nasilju že v ožjem družinskem krogu. Mlajšim dečkom grozijo starejši, mladi moški pa se priključujejo tolpam. Mediji pa vse te probleme predstavlja le kot stereotipe, zaradi česar se pospešeno ustvarjajo napetosti. Prelaganje krivde za izgrede na mrežo organiziranih članov toplo je dejanje, s katerim se britanska družba distancira od realnega problema mladih ljudi, ki obupano potrebujejo svoj glas v družbi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 20.00
Ca6e Joj, končno nekaj razuma tu gor! PODPIS!!!
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 19.59
north.korea Z jajci?? Zakaj je potem mir, ko pride dovolj policije in napovejo uporabo topa in plastičnih krogel? Dost jajc, ni kaj da se spravljajo po pet na enega! Nimajo ne jajc, ne pameti, ne spoštovanja do sočloveka - ropajo in uničejjo imetje za katerega je nekdo trdo garal....ali pa morda misliš, da uničejujejo sam tajkunom?
kim llsung
10. 08. 2011 19.41
po domace povedano otroci z jajci ne pa vi sam modrujete sami filozofi otroci imajo jajca kaj tajega narest tko da kapo dol tej drhali sam to je narobe ko ropajo nedolzne in povecini revne ljudi
Ca6e
10. 08. 2011 19.16
In ne bluzite da so se uprli ker ni šihtov, če bi imeli IQ vsaj 40 bi vdeli da je v angliji na razpolago največ šihtov izmed vseh evropskih držav, kr mal preverte po Euresu in podobnih zadevah!
Ca6e
10. 08. 2011 19.14
Tej v agliji niti približno niso podobni upornikom v libiji, niti se ne borijo za isto stvar, ki je sprememba režima i sistema! Tukaj v angliji gre predvsem za huliganstvo ljudi, ki nikoli niso hoteli delati, uničujejo hiše revnim, ogatim, skratka vsem, ropajo in tepejo vse ki hočejo zaščititi svoje premoženje ali celo denarnico. To so navadni kriminalci, ki se znašajo nad nemočnimi ljudmi, in jim še najmanj želijo česa boljšega!!! Upam da jih VB kmalu zaustavi, če ne drgač s silo!
Prihaja
10. 08. 2011 15.15
mogoče bo pa zdaj Gadafi napadel nekaj britanskih strateških ciljev da se tam vzpostavi demokracija XD
Elias47
10. 08. 2011 14.54
Zanimivo; ko so se ljudje začeli upirati v Libiji, so jih zahodni mediji opisovali kot upornike, ko je pa Libijska policija in vojska potem posredovala, da ustavi te ljudi, so pa Zahodne države takoj "humanitarno posredovale". Ko se pa sedaj isto dogaja v Angliji, kjer so ljudje prav tako nezadovoljni s svojo vlado, kot so bili "uporniki" s svojo v Libiji, pa sedaj ti isti mediji enostavno te angleške upornike poimenujejo kot huligane, prestopnike, tolpe. ipd. Zanimivo kakšen dvojni standard! Tudi Cameron je najprej premišljeval, da bi vojsko poslal na ulice, tako kot je to storil Gadafi. A tukaj pa ni niti pomisleka, da bi se humanitarno posredovalo tudi v Angliji?!! Zlo na oblasti v Libiji je enako kot zlo na oblasti v Angliji, in vseh drugih državah sveta. Torej če se v eni državi "humanitarno" posreduje proti zlu na oslasti, bi bilo korektno, da se enako posreduje v vseh ostalih državah sveta! Imejmo torej isti standard za vse! Če pa že NATO noče humanitarno posredovati proti zlu na oblasti, je pa dolžnost ljudi, da to storijo sami!
.eu.
10. 08. 2011 14.26
Ko pa bodo dobijo klofuto takoj brez pomisleka.
.eu.
10. 08. 2011 14.25
To so nerazgledani kriminalci povečini priseljenci črnci z yo man kapuco.Dobro da teh yo man kriminalcev še ni po naših večjih mestih.
janez6b
10. 08. 2011 13.59
igor.gojcic seveda so tudi tukaj mediji vodeni, kot vedno, drugače ne bi na začetku pisali da je mladec streljal na policiste.Tukaj so protestniki huligani, razbojniki pa ne vem kaj še, npr v libiji so pa svobodno ljudstvo oz tisti, ki hočejo svobodo, skoda sploh razpravljate, ker v tem svetu veljajo dvojna merila.
Ramzess
10. 08. 2011 13.30
"Britanski mediji poskušajo krivdo za izgrede zvrniti na člane tolp. A to naj bi le odvračalo pozornost od problema, ki ga predstavljajo najstniki," To morda le ni napačno, ...kakšni problem predstavljajo najstniki, ...naj se raje vprašajo, kdo jih je pahnil v ta problem. Zakaj ni napačno, preusmerjanje pozornosti, ...zato, ker v povračilnem ukrepu oblasti (kdo jih lahko potem ustavi), lahko kratko potegnili najstniki, ki s tem nimajo nič, ...saj ni za pričakovati, da bodo preverjali kdo je bil zraven ali ne, ...ukrepe bodo izvajali proti vsem najstnikom. Se zavedate posledic v tem primeru. Vprašanje je ali so mediji pri tem vodeni ali ne, ...in kako bi utegnila oblast to izkoristiti, ... Janez6b="Vsi ti nočjo delat:)? pa ljudje a ste slepi, sej lahko sami pri nas vidte da se podjetja zapirajo, novih delovnih mest pa ne odpira nihče torej, kako je dovolj dela, najbrž nihče od vas,ki govorite oz pisete takšne neumnosti še nikoli niti približno ni iskal dela, sploh v teh časih, v nekaj zadnjih letih." Točno tako, ...nekateri očitno živijo v preteklosti, v iluzijah.
hello886
10. 08. 2011 13.14
protestniki niso ANGLEŽI.
rudra
10. 08. 2011 12.00
Gavin Knight je zadevo doumel!!!! Mladi pa tudi!!!! Ljudje največji člani tolp že odkar je uvedena parlamentarna ali pa predsedniška demokracija največji svetovni lopovi sedijo v teh ustanovah in načrtno uničujejo v povezavi s kapitaliskimi podganami ta svet in ljudi. Tam sedijo teroristi,mafijci,morilci,skratka poden od podna človeštva.Tja vsi obrnite svoje prste in se ne zavajajte!!
junajted
10. 08. 2011 11.12
pravilno. vandale je treba pometat v celice.
janez6b
10. 08. 2011 10.05
proofreader mislim da je teh upornikov bistveno vec kot tistih v libiji, pa tistim nato pomaga, tukaj bi pa najrajsi vojsko poslali nad njih, kakšna dvojna merila veljajo v tem svetu, jao.
proofreader
10. 08. 2011 09.55
Libijski uporniki so protestnike v Londonu priznali kot legitimnega predstavnika Velike Britanije. Pozivajo NATO naj brate zaščiti z bombardiranjem vladnih objektov.
JurijGrmMlajsi
10. 08. 2011 09.51
Raztezje Ja, sam ta "kup" pločevine nekomu pripada in je zanj pomemben, torej če jo bodo poceni odnesli (v kar ne verjamem) lahko pričakuješ civilne tožbe
Tadej Skof
10. 08. 2011 09.36
vi pa nimate jajc!!
Tadej Skof
10. 08. 2011 09.34
naj proade vse skup!
Tadej Skof
10. 08. 2011 09.28
ČE MOJE ŽIVLJENE OGROŽAJO POLITIKI ,KAPITALISTI INDRUGI HALO!!