Tujina

Mississippi ogroža tudi zapornike

Memphis, 10. 05. 2011 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi naraščajoče reke Mississipi so oblasti iz zvezne države Louisiana iz zloglasnega zapora Angola začele seliti bolne zapornike, če bo treba, pa bodo izselili še preostale od skupaj 5000 ljudi.

V osrednjem delu ZDA se še naprej spopadajo z naraščajočo reko Mississippi. Ta je zaradi obilice zimskega sneženja in spomladanskih padavin narasla skoraj do rekordne višine iz 30. let prejšnjega stoletja.

V gorah Severne in Južne Dakote ter drugje na severu ZDA je bilo letos veliko snega, ki se zdaj topi, svoje pa je prispevalo tudi močno spomladansko deževje. Pritoki reke Mississippi so močno narasli in napolnili tudi samo reko Mississippi.

Reka Mississippi poplavlja
Reka Mississippi poplavlja FOTO: Reuters

Reka trenutno najbolj ogroža Memphis v zvezni državi Tennessee, zato so oblasti ljudi iz okolice Memphisa že pozvale, naj se umaknejo na varno. V zavetišča se je tako zateklo že več sto ljudi, policija pa je okrepila patrulje na izpraznjenih območjih, da prepreči ropanja.

Vojaški inženirski korpus, ki upravlja z nasipi ob reki, je moral razstreliti jez in odpret zapornice ter poplaviti kmetijske površine, ker so bili pritoki tako polni, da je voda udarjala nazaj in grozila s poplavami gosto poseljenih območij.

Ponekod v Memphisu je reka široka skoraj pet kilometrov, kar je šestkrat več kot normalno, in teče s hitrostjo okrog 20 kilometrov na uro. Inženirski korpus je ocenil, da se gladina reke ne bo dvignila nad 14,6 metra, kar je blizu rekorda 14,8 metra, ki je bil dosežen leta 1937, ko so že imeli sistem nasipov in jezov, zgrajenih po katastrofalnih poplavah leta 1927. Povprečna višina nasipov je 17,7 metra.

Česar je zdaj deležen Tennessee, bo kmalu deležna tudi Louisiana. Tamkajšnje oblasti so iz zloglasnega zapora Angola začele seliti bolne zapornike, če bo treba, pa bodo izselili še preostale od skupaj 5000 ljudi. Zapor je s treh strani obkrožen z reko Mississippi, zaradi česar je pobeg skoraj nemogoč.

Reka Mississippi poplavlja
Reka Mississippi poplavlja FOTO: Reuters

Tudi tam je inženirski korpus začel odpirati zapornice in del voda reke Mississippi preusmeril v jezero Pontchatrain. Na ta način naj bi olajšali pritisk na nasipe okrog New Orleansa, ki so leta 2005 v času orkana Katrina popustili.

Lokalne oblasti načrtujejo, da bodo ob toku reke Mississippi do konca meseca evakuirale okrog 5000 ljudi. Po poplavah pa se obetajo še druge nevarnosti, kot so množice kač, aligatorjev in podgan, ki jih bo za seboj pustila reka.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zalijanc
11. 05. 2011 07.46
Uboge živali.
bobothecat
10. 05. 2011 21.35
Če ne spoštuješ narave se ti narava upre. Potem pa imaš.
Odpri.oci
10. 05. 2011 21.32
"Ta je zaradi obilice zimskega sneženja in spomladanskih padavin narasla skoraj do rekordne višine iz 30. let prejšnjega stoletja. " . Dobro si zapomnite zgornji stavek..... predno Vas razni Stritihi, Bogatajeve, Kauceve in Vagnerjeve začnejo prepričevati, da je to psledica CO2-ja.... . Rekordna višina Mississippija je posledica REKORDNIH količin snega v osrednji Ameriki..... . Ubogi Američani.... še vedno čakajo "puščave" zaradi AGW..... dobijo pa poplave... zaradi preobilnega sneženja :-(