Tujina

'Mislim, da že čutim svež veter, ki je preplavil celotno regijo'

Kairo/Ljubljana, 31. 01. 2011 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Yosri Fouda, egiptovski novinar in voditelj, pravi, da se v Egiptu odvija spontani upor ljudi. Ukinjanje medijev je pokazatelj, kako izoliran je režim in kako napačno si interpretirajo dogajanja, dodaja.

Yosri Fouda
Yosri Fouda FOTO: POP TV

Novinarji informativne oddaje 24UR so se pogovorili s poznavalcem razmer v Egiptu. Yosri Fouda je bil nekoč vodilni preiskovalni novinar pri Al Džaziri, danes pa je priznani voditelj egiptovske televizije ON TV.

Kot dober poznavalec in zagret zagovornik demokratičnih sprememb v Egiptu, kako gledate na ta upor? Gre res za spontano reakcijo zatiranega ljudstva, ki mu je prekipelo?

Seveda. To je bil spontan upor, ki so ga vodili mladi, sveži ljudje, z novimi idejami za Egipt po desetletjih in desetletjih zatiranja ter pomanjkanju pravih političnih kanalov, ki bi ljudem dali možnost, da izrazijo svoje mnenje. Zato lahko rečem, da še nikoli nisem videl česa takšnega v življenju ali da bi o tem bral v zgodovinskih knjigah. Vsaj zadnjih 50 ali 60 let ne.

Verjamete, da je Mohamed El Baradej tisti človek, ki lahko združi Egipčane in doseže spremembe?

Mislim, da to ni revolucija. Naj uporabim pravo besedo. To je revolucija, lahko uporabljamo besedo na "r", saj je to brez dvoma revolucija, ki se dogaja s strani ljudstva. Tukaj ne gre za imena. Tukaj ne gre za gospoda Mubaraka, ne gre za Baradeja, ne gre za to, kdo naj ostane na oblasti ali kdo naj prevzame oblast. Gre za spremembo režima, njegovih temeljev. To mi sporočajo ljudje, ki na trgu Hariri vztrajajo že sedmi dan. Zelo sem vesel, da slovensko televizijo zanima, kaj se dogaja tukaj. Če bo to gospod Baradej ali kdor koli drug, mislim, da to ni bistveno vprašanje. Bistveno je, da se uvedejo resnične temeljne spremembe sistema.

Dejali ste sprememba režima. A pred Egiptom smo že videli podobno vstajo ljudstva v Tuniziji. Je to začetek širšega demokratičnega gibanja v celotnem arabskem svetu?

Fouda: To je bil spontan upor, ki so ga vodili mladi, sveži ljudje, z novimi idejami za Egipt po desetletjih in desetletjih zatiranja ter pomanjkanju pravih političnih kanalov, ki bi ljudem dali možnost, da izrazijo svoje mnenje.
Fouda: To je bil spontan upor, ki so ga vodili mladi, sveži ljudje, z novimi idejami za Egipt po desetletjih in desetletjih zatiranja ter pomanjkanju pravih političnih kanalov, ki bi ljudem dali možnost, da izrazijo svoje mnenje. FOTO: Reuters

Lahko bi potegnili določene vzporednice med dogajanjem v Tuniziji in zdaj v Egiptu. Morda se je morala zgoditi Tunizija, da se je zgodil Egipt. A za preostanek arabskega sveta je pomembno le, da se zgodi Egipt. Mislim, da že čutim svež veter, ki je preplavil celotno regijo. Bolj pomembno vprašanje je, kako se bo zahod odzval na to. Na žalost se je Amerika vmešala v zabavo v Tuniziji šele, ko je bilo vsega konec. Znašla se je v zelo občutljivem položaju zaradi dogajanja v Egiptu. Na srečo je včeraj predsednik Obama zavzel bolj oster ton in poslal sporočilo. Če bi političen in diplomatski jezik, ki ga je uporabil, prevedli v nam razumljive besede, bi to pomenilo: gospod Mubarak, prosim, umaknite se in prisluhnite svojemu ljudstvu. Vsi pa vemo, kaj ljudje pravijo.

Omenili ste že Združene države. A razmere v Egiptu so težavne tudi za medije. Videli smo, da je bila Al Džazira izgnana. Večina opozicijski medijev je ukinjenih. Ali lahko to na kakršen koli način pomaga Mubaraku, da ustavi vstajo?

Če me vprašate osebno, sem popolnoma proti utišanju kakršnega koli glasu, pa če je to Al Džazira ali kdor koli drug. Mislim, da je bila napačna odločitev, da so zaprli pisarne Al Džazire in izključili njeno oddajanje. Seveda pa Al Džazira deluje še vsaj na petih drugih satelitih po vsem svetu. Vidim, da ljudje brez težav dostopajo do nas, opazil sem tudi Al Džazira Mobasher v arabščini, da postavlja kamere, pa Al Džazira English in vsi ostali. To ne bo spremenilo ničesar. Ljudje imajo veliko možnosti, da dobijo informacije. Sem popolnoma proti temu. In to je pokazatelj, kako izoliran je režim in kako napačno si interpretirajo dogajanja. Pa če gre za trg Hariri, celoten Egipt ali preostali svet.

Preberite tudi: Protestniki v Egiptu že sedmi dan vztrajajo na ulicah, predsednik Mubarak pa se ne da. Vojska je na ulicah, dolgo pa se je ugibalo, ali bo vojska vstajo ljudstva tudi krvavo zatrla. Zdaj je uradno: vojska ne bo napadla naroda.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bernardedwards
01. 02. 2011 15.10
'Mislim, da že čutim svež veter, ki je preplavil celotno regijo' tega v sloveniji zaenkrat še ni,...
Tonček Balonček
01. 02. 2011 10.54
Kolikor vem, je bil upor proti okupatorju leta 41 le izgovor za komunistično revolucijo in prevrat, ukinitev demokracije! Da ni podobno v Egiptu, upam, d aimajos vojega G. Rožmana in da bo kdo od zunaj preprečil tem komunistom prevzem oblasti! Red mora biti!
beri66
01. 02. 2011 10.42
čutiš svež veter? motiš se,jest ssem ga spohal,to čutiš.
Shpongle
01. 02. 2011 01.24
jaz bolj tekoče in strokovno govorim angleško kot oba novinarja skupaj, pa še vedno ne dobim službe hahaha :D sLOVEnija :P
bitanga
31. 01. 2011 22.18
saj..koncno en intervju,, Ampak mislim, da je Petra..ali kako ji je ze ime, postavljala napacna vprasanja Mislim...To so vse retoricna vprasanja.lol. Kaj ga ni vprasala o kakšni menjavi rezima govori. V katero smer se bo kao ta demokracija razvijala po revolucija...Kam se bo "nagnil" el Baradej ipd. Ali lahko radikalni islamisti pridejo na oblast in kako mocni so trenutno v Egiptu.. Potem je tu se vprasanje Izraela, vojske, ....še in še.. Slabo slabo...
andromedia
31. 01. 2011 21.48
Mislim, da to ni revolucija. Naj uporabim pravo besedo. To je revolucija, lahko uporabljamo besedo na "r", saj je to brez dvoma revolucija, ki se dogaja s strani ljudstva bravo 24ur
Nedim Nedo
31. 01. 2011 21.43
m4t3j@ če bi imeli 100eur na mesec bi bil luksuz.. v egiptu imajo prej 10 eur na mesec :)
blabla33
31. 01. 2011 21.37
Prvo vprašanje in odgovor - bi bilo lepo če bi bilo v sloveniji. Namreč spontan upor mladih ljudi ki jim je dovolj dveh desetletij zatiranja in pomankanja prave politične izbire.
alterego
31. 01. 2011 21.21
mimogrede, ali ste vedeli, da se je prvi zabeležen štrajk delavcev v zgodovini civilizacije zgodil v Egiptu, ko so štrajkali delavci, ki so gradili svetišče? in to v času faraonov...
choco_muffin
31. 01. 2011 20.36
Prvič po nevem kolikem času, ste se potrudili narediti vsaj en intervju sami in niste samo kopirali od bolj sposobnih tujih medijev. Sicer pa: oblast se bo zamenjala, sistem pa bo ostal. Ljudje bodo spet 1 teden praznovali svojo revolucijo, nato pa bodo uvideli, da bodo spet morali trpet s 100€ na mesec in pravljice bo konec.