Tujina

Misija zasnežena Črna gora uspešno zaključena

Ljubljana/Podgorica, 17. 02. 2012 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Slovenijo se je vrnilo šest vojakov slovenske vojske in trije gorski reševalci, ki so pomagali pri evakuaciji in dostavi hrane na zasneženem severu Črne gore. V dveh dneh so s helikopterjem prepeljali pet ponesrečencev in 78 oseb, dostavili pa so skoraj tri tone hrane, vode, zdravil in potrebščin.

Poleg Grčije je helikopter za pomoč Črni gori posodila tudi Slovenska vojska.
Poleg Grčije je helikopter za pomoč Črni gori posodila tudi Slovenska vojska. FOTO: Dare Čekeliš

Šest slovenskih vojakov in trije gorski reševalci, ki so se v torek s helikopterjem Slovenske vojske vključili v reševanje ostarelih in bolnih prebivalcev na zasneženem severu Črne gore, se je danes popoldne vrnilo v Slovenijo. Med drugim so sodelovali v akcijah reševanja 80 potnikov na potniškem vlaku, ki je zaradi plazov obtičal v bližini Trebješnice. Evakuirali so hudo obolelega mladeniča iz vasi Strug v občini Šavnik, kamor so prepeljali medicinsko ekipo in pripadnike črnogorske vojske. V klinični center v Podgorici so prepeljali tudi dva dni starega dojenčka in še dve oboleli osebi, posadka pa je sodelovala tudi pri dostavi zdravil ter hrane prebivalcem v občinah Bijelo Polje, Berane in Cetine.

Vodja slovenske odprave Aleš Ledinek je povedal, da so v Črni gori zadovoljni, ker se je Slovenija tako hitro odzvala njihovi prošnji na pomoč v izrednih vremenskih razmerah.

Slovenija je poleg Grčije med prvimi članicami zveze Nato ponudila pomoč Črni gori, ki je zaradi obilnega sneženja razglasila izredno stanje. Črnogorski premier Igor Lukšić in minister za obrambo Boro Vučinić sta se obema državama zahvalila za hitro in konkretno pomoč. Vučinić je poudaril, da akcija in hiter odziv kaže pravo vrednost Nata in vsega, kar zveza prinaša, in dodal, da Nato v Bruslju pripravlja tudi svoj prispevek pomoči, ki bo kmalu prispela.

V Podgorici je pol metra snega.
V Podgorici je pol metra snega. FOTO: Reuters

V Črni gori se je nekoliko otoplilo, prenehalo pa je tudi snežiti. Kljub temu se življenje še ni vrnilo na ustaljene tirnice. Na severu države, v Kolašinu, so danes izmerili 186 centimetrov visoko snežno odejo. Z metrom snega se lahko pohvalijo tudi v Nikšiču, medtem ko imajo v Podgorici okoli pol metra snega. V prihodnjih dneh pa naj bi na severu države znova padale snežinke.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
18. 02. 2012 12.35
+2
Vojska mi sicer ni pri srcu in navadno nimam dobrega mnenja o njej vendar pa si tokrat zasluži pohvalo saj je dejansko počela nekaj družbeno koristnega.
cvekalo
18. 02. 2012 09.07
+1
Črnogorski premier Igor Lukšić in minister za obrambo Boro Vučinić... He, he hitro si je našel drugo službo
borisl1
17. 02. 2012 20.37
-4
saj je lepo da pomagajo reševati življenja, ampak mislim da je jasno da naša država pomoči ni poslala za to da bi reševali nedolžna življenja, ampak za to da se prilizujejo srbski državi oz. vladi...
Andrej Kužner
17. 02. 2012 19.38
+3
sej je slika našega helikopterja gor....Bell 412
DedekLakai
17. 02. 2012 19.01
+6
No tole mi je pa všeč. Še bol všeč mi je pa to pa naj reče kdo kaj hoče... grčija je pred bankrotom a še vedno so bili pripravleni pomagati. Saj ta pomoč z helikopterjem je tudi stala nekaj grčijo.
arihta
17. 02. 2012 17.41
-5
Lahko bi celo poiskali in dali gor sliko našega helikopterja ane... :S