Tujina

Misija, zahtevna kot iskanje Titanica

Rio de Janeiro, 02. 06. 2009 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iskanje črnih skrinjic izginulega francoskega letala bo epska naloga, se strinjajo poznavalci. Primerjajo jo z raziskovanjem razbitin Titanica, ki pa so neprimerljivo večje.

Čeprav naj bi v morju že opazili ostanke pogrešanega letala družbe Air France, to ne pomeni, da bodo brez težav našli črni skrinjici. Nasprotno, vse kaže, da bo to "epska naloga", pravijo strokovnjaki. Še več, iskanje naj bi bilo eno najbolj težavnih doslej.

Odkrivanje in raziskovanje razbitin Titanica je bila ena redkih nalog, primerljivih z iskanjem izginulega letala.
Odkrivanje in raziskovanje razbitin Titanica je bila ena redkih nalog, primerljivih z iskanjem izginulega letala. FOTO: Reuters
Če pomislite, kako dolgo so iskali Titanic in koliko manjše so razbitine letala, je jasno, da iščemo iglo v senu. Preiskati je treba zelo veliko območje, najverjetneje bomo več mesecev spuščali sonarje na velike globine. Derek Clarke, direktor podjetja Divex, ki izdeluje potapljaško opremo za vojaške in civilne potrebe

Letalo je strmoglavilo na območju, kjer se pod vodo dviga Atlantski hrbet, primerljiv z Andi. To pa pomeni, da sta črni skrinjici morda končali kar 4000 metrov pod vodo. Iskali ju bodo torej s posebnimi podmornicami brez posadke, ki jih tako globoko sploh še niso preizkusili spustiti. Čeprav skrinjici tudi pod vodo oddajata signale, bo trajalo še nekaj časa, da ju bodo našli, če sploh.

To bo eden največjih izzivov po raziskovanju Titanika in tudi če bomo imeli veliko sreče, bo trajalo mesece, trdijo poznavalci. "Nobenega dvoma ni, premikali bomo meje tehnologije. To nikakor ne bo preprosta naloga," je dejal Neil Wells z Britanskega nacionalnega oceanografskega centra.

Ni pa nemogoča. To so dokazali leta 1987, ko je v Indijski ocean pri Mavriciusu strmoglavilo južnoafriško letalo. Črni skrinjici so našli po treh mesecih, 4200 metrov globoko. Upanje daje preiskovalcem tudi nedavno objavljeno poročilo ameriške mornarice. Ugotovili so, da je mogoče razbitine letal in tudi črne skrinjice najti in jih dvigniti iz globin do 6000 metrov. Ne glede na težave nad iskanjem ne bodo obupali, saj bodo le s pomočjo črnih skrinjic izvedeli, kaj se je z letalom zgodilo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolivar
03. 06. 2009 00.49
speedman to je sicer res,ampak tudi francoski inžinerski odred v mornarici ima sila sposobne ljudi ,tako tudi tehniko! Morda se ne morejo primerjati z maeriško,ki vlaga tudi večja sredstva v te programe, a vseeno Francozi sodijo v sam vrh! Ena od manjših držav ,ki tudi prakticirajo take stvari je Norveška ,ki je pomagala tudi pri dvigu Kurska in njegove posadke z dna Barentsovega morja,res da je plitko v primerjavi z Atlantikom!
duke-boy
02. 06. 2009 20.45
francozi prav gotovo nimajo tako napredne tehnologije zato lahko upajo na ameriško mornarico... ameriška vojska ima marsikaj o čemer še mi sanjali nismo... npr. če gledate future weapons na discovery channel boste doživeli pravo iluzijo če vas bodo malo spustili da povohate kake naprave in kaj podobnega! US ARMY is the best!
robi8
02. 06. 2009 20.39
Ja saj bi lahko oddalo signal, samo če npr. že v zraku razpade lahko deli padejo na precej veliko območje, ali pa vse skupaj leti še malo dalje... .
laufer
02. 06. 2009 19.51
Danes v času GPS je res čudno, da letalo v primeru nevarnosti, ne odda signala pozicije ?!
angst
02. 06. 2009 19.45
taka tehnologija napredna pa vse skp za en drek
lionel_messi
02. 06. 2009 19.43
prej jih najdejo bolje bo za use da se usaj ve zakaj je letalo strmoglavilo ...rip usem svojcem
ziga222
02. 06. 2009 19.40
to je pa zahtevno