Tujina

Misija, ki bo na Zemljo prinesla kamenje z Marsa, že leta 2022?

Washington, 15. 09. 2015 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Mars so zdaj plovila letela le z enosmerno karto. A že kmalu bi se lahko z razvijajočo tehnologijo plovilo vrnilo do matičnega planeta, a misija še ni potrjena. Zadeve bi se lahko začele odvijati po letu 2020, ko Nasa na Mars pošilja nov rover.

Površino Marsa lahko znanstveniki zdaj spremljalo le prek podob in podatkov, ki jim jih posredujejo roverji.
Površino Marsa lahko znanstveniki zdaj spremljalo le prek podob in podatkov, ki jim jih posredujejo roverji. FOTO: Reuters

Na Mars s povratno karto bi lahko vesoljsko plovilo Dragon podjetja SpaceX poletelo že leta 2022. V projektu Rdeči zmaj (Red Dragon) - ki je zaenkrat še vedno le koncept in ne odobrena misija - bi Nasin rover pobral nekaj kamenja z Marsa in ga poslal nazaj na Zemljo, kjer bi se ga nato lotili znanstveniki, ki bi se osredotočili predvsem na znake nekdanjega življenja na Marsu. Znanstveniki zdaj lahko samo analizirajo podatke, ki jih zbirajo roverji, to pa bi seveda pomenilo popolnoma drugačno dimenzijo raziskovanja.

A dejstvo je, da bi takšna misija drago stala. A s tehnologijo SpaceX bi bili stroški relativno ugodni, prav tako misija ne bi bila tako zapleteni. Uporabili bi njihovo raketo Falcon Heavy in nekoliko predelano različico robotske tovorne kapsule Dragon. Projekt Rdeči zmaj (Red Dragon) bi bil ''tehnično možen z uporabo tehnologih, ki jih razvijajo komercialna podjetja, in tehnologijo, ki že obstaja,'' je dejal Andy Gonzales iz Nasinega raziskovalnega centra Ames, ko je govoril o prihodnjih vesoljskih operacijah. Koncept projekta je raziskovalna ekipa sicer razvila neodvisno in SpaceX ni bil vpleten, je še dodal Gonzales.

Na Twitterju se je oglasil tudi šef SpaceX Elon Musk. Dejal je, da je posodobljena različica Dragona načrtovana tako, da lahko pristane na kakršnikoli podlagi - tekoči ali trdni. Dodal je, da Falcon Heavy lahko na Mars prinese do konca naloženega Dragona, nekoliko lažjega pa celo do Jupiterjevih lun. ''Misija Evropa bi bila kul,'' je zapisal.

Koncept projekta

Nasa bi vzorce pobrala z roverjem, ki ga nameravajo na rdeči planet poslati leta 2020. Kdaj pa bi se vzorci vrnili na Zemljo, pa še ni jasno, so zapisali pri Space.com. Uporabili bi kapsulo Dragon, ki je že šestkrat poletela do Mednarodne vesoljske postaje. Predelana različica Red Dragon bi imela še robotsko roko, dodatne rezervoarje za gorivo in vozili za pristanek na Marsu ter povratek na matični planet. Kapsulo bi do Marsa peljali z raketo Falcon Heavy, ki jo bodo prvič preizkusili prihodnje leto. Po večmesečnem potovanju bi kapsula pristala v bližini prej omenjenega roverja (kraj pristanka roverja še ni izbran), so dodali pri Space.com.

Dragon bi lahko z robotsko roko, če bi šlo v kombinaciji z roverjem, kaj narobe, tudi sam pobral vzorce. Vozilo bi se nato vrnilo do orbite, kapsulo z vzorci bi nato pobralo drugo vesoljsko plovilo - morda neka druga kapsula Dragon. Samo plovilo, ki bi bilo na Marsu, pa bi se nato utirilo v orbito in bi tam tudi ostalo, da ne bi Zemljo ali luno kontaminiralo z materiali z Marsa. Gonzales meni, da ni razlogov, ne ne bi verjeli, da to ne bi delovalo.

Način pristajanja roverja Curiosity pri Dragonu ne bi deloval, ker je Dragon precej težji kot Curiosity.
Način pristajanja roverja Curiosity pri Dragonu ne bi deloval, ker je Dragon precej težji kot Curiosity. FOTO: NASA

Najtežji del je najverjetneje samo pristajanje okoli 10 ton težke kapsule. Z modelom, ki so ga uporabili pri roverju Curiosity, ne bi šlo, ker je bil rover težak le no tono. Vozilo bi morda lahko nežno pristalo s potisniki na samem plovilu. Te že razvija SpaceX za plovilo, s katerim bo v vesolje v prihodnosti potoval človek. Nasina ekipa stroškovnika še ni delala, a po ocenah na portalu Space.com bi misija stala okoli šest milijard dolarjev ali dobrih pet milijard evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bakiras
15. 09. 2015 17.45
-1
V teh letih so napovedovali odhod ljudi na mars. Ocitno bo ostalo pri kamenja
Horles18
15. 09. 2015 13.34
-1
Žalostno je, da še ljudje niso raziskali Zemlje, pa rinejo nekam gor....sploh nevejo kaj se skriva na dnu morja...Leta 1972 so šli na luno...od takrat je tehnologija šla noro gor...In koliko krat so od takrat so šli na Luno? Niti 1x...Nič nimam proti da grejo na Mars ampak prvo naj raziščejo Zemljo...mogoče je res vredu po eni strani da iščejo nove norme za življenje na tam zgoraj ampak za moje pojme je to malo ''mimo'' vdarjeno. In na koncu bo res tako kot pravijo nekateri da bojo prodali toto kamenje tak drago kot nevem kaj..in še kako navadno kamenje iz tal malo preuredili in rekli češ da je to iz marsa...bomo videli.. Lp
popaj33
15. 09. 2015 10.05
-3
Ko je Armstrong okol lune letu je vidu svemirce ,ki so mu jasno povedal ,da s temi karjolami nimajo kj tle gor delat,pol se mu je pa sfuzlal !
DrFake
15. 09. 2015 11.01
-2
Nisem zasledil, da bi kje pisalo da se mu je sfuzlalo. Se pa fuzla mnogim, ki še vedno verjamejo pravljicam retuširanih fotk. Armstrong je povedal nekaj stvari, zaradi katerih se lahko NASA pogrezne v zemljo od sramu.
Cmrlj3
15. 09. 2015 11.21
+1
kaj pa tisti, ki verjamejo vsakemu video posnetku na youtubu? a tem se pa ne fuzla? ;)
DrFake
15. 09. 2015 11.32
+0
Vsakemu ziher noben ne verjame, sicer pa ne vem zakaj nebi verjel intervjuju v živo, vseeno ali je na youtubu ali pa na TV-ju. Večji problem je to, da vsi verjamejo mainstreamu.
tedo41LUQmedo
15. 09. 2015 09.39
+0
Za te kamne bodo luksuzne dražbe. 1 kubični centimeter kamna bo vreden vsaj 1 milijon denarja. Potem bodo prodajali tudi zemeljske kamne, ki jih bodo obdelali, prebarvali in tudi tako veliko služili.
Lex11
15. 09. 2015 09.04
-16
Ne podlegajte manipulacijam in lažem! Planeti in zvezde obstajajo na našem nebu samo kot hologrami (svetlobne projekcije). Youtube: NASA's Fake CGI Ball Planets
1xy
15. 09. 2015 09.15
+13
a pol sonce, luna in meteorji, ki padajo na zemljo niso realnost??......mater majo realne holograme........
Sinner 666
15. 09. 2015 09.34
+5
sonce je samo ena par 1000 vatna žarnca po lex11-ovi teoriji :D
DrFake
15. 09. 2015 09.36
+0
Marsikakšne terije zarot niso le teorije, vendat tvoji bi se pomoje še Aboriginesi smejali. A boš kaj pisal letos dedku mrazu? Da nasa faka posnetke pa je itak jasno, vendar zaradi drugih razlogov.
Anton001
15. 09. 2015 10.07
+2
POLIDEJ
15. 09. 2015 08.52
-3
Ja kaj pa boste s kamenjem z Marsa? Metanje denarja stran...