Tujina

Na donatorski konferenci za Sirijo so zbrali devet milijard evrov

Ženeva/London, 04. 02. 2016 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Na donatorski konferenci v Londonu za pomoč Sircem so se udeleženci zavezali, da bodo sirskemu prebivalstvu namenili več kot deset milijard ameriških dolarjev, je sporočil britanski premier Cameron. "Naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji je jasno - stali vam bomo ob strani in vas podpirali, kolikor časa bo treba."

Sirski vlada in opozicija krivita druga drugo za začasno prekinitev mirovnih pogajanj. Odposlanec Združenih narodov Staffan de Mistura je sporočil, da se bodo pogajanja predvidoma nadaljevala 25. februarja. Kot je poudaril že tretji odposlanec ZN za Sirijo, gre le za "začasen premor" in ne za "konec ali propad pogovorov".

A opozicija HNC je poudarila, da se na pogajanja sploh ne bo vrnila, dokler se ne bodo izboljšali pogoji na tleh. Vladne sile so obtožili bombardiranja in stradanja ljudi. Vlada na drugi strani meni, da je opozicija kriva za prekinitev, obtožili so jo, da uboga ukaze Turčije in zalivskih držav.

Mirovna pogajanja pod okriljem ZN naj bi predvidoma trajala šest mesecev in ponudila mirno rešitev za končanje pet let trajajoče vojne v Siriji. V skladu z ambicioznim, novembra lani sprejetim načrtom mednarodne skupnosti bi pogovorom sledila vzpostavitev prehodne vlade v Siriji, v 18 mesecih pa nato še volitve pod nadzorom ZN. V skoraj pet let trajajoči vojni je umrlo 250.000 ljudi, 11 milijonov ljudi je zbežalo.

Vpletla se je tudi Francija, ki je sirsko vlado in Rusijo, ki zračne napade izvaja s podporo Bašarja al Asada, obtožila torpediranja mirovnih pogajanj. Zunanji minister Laurent Fabius je dejal, da Moskva in Damask vidno ne želita pripomoči k pogajanjem. Tudi ZDA menijo, da je Rusija delno odgovorna za prekinitev pogajanj. Rusija je danes izrazila obžalovanje nad prekinitvijo pogajanj, upa pa na njihovo nadaljevanje.

Ameriški zunanji minister John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov sta se danes slišala po telefonu in se strinjala, da so potrebni koraki, da bo prekinitev pogovorov "čim krajša", so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Kerry je medtem danes izjavil, da je Lavrova v pogovoru pozval, naj Rusija prekine zračne napade na sirske upornike.

Pogajanja v Ženevi so se začela minuli petek s prihodom delegacije sirske vlade. V soboto je v Ženevo prišla še delegacija krovnega opozicijskega zavezništva, Visokega pogajalskega odbora (HNC), ki pa je začetek pogovorov pogojevala z več zahtevami – dostopom humanitarne pomoči do obleganih sirskih mest, koncem bombardiranja civilistov in izpustitvijo več tisoč zapornikov.

Mesta so uničena.
Mesta so uničena. FOTO: Reuters

Pomoč za Sirce

V Londonu pa je danes potekala konferenca za pomoč Sircem, na kateri so se udeleženci zavezali, da bodo za pomoč sirskemu prebivalstvu namenili več kot deset milijard ameriških dolarjev (devet milijard evrov), je sporočil britanski premier David Cameron.

Gre za največjo vsoto, ki so jo kdajkoli v enem dnevu zbrali v odgovor na humanitarno krizo, je dodal. Poudaril pa je, da današnji dosežek ne pomeni rešitve za sirsko krizo, saj je treba doseči politično tranzicijo. "Z današnjimi zavezami pa je naše sporočilo ljudem iz Sirije in v regiji jasno - stali vam bomo ob strani in vas podpirali, kolikor časa bo treba," je dejal.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je ob začetku konference pozval k več humanitarne pomoči, hkrati pa tudi v luči v sredo prekinjenih mirovnih pogajanj za Sirijo v Ženevi poudaril, da vojaške rešitve te krize ni. Poudaril je še, da se mora hitro končati vojaško obleganje sirskih mest. Trpeči ljudje nujno potrebujejo hrano. "Ne moremo več delovati kot doslej," je še pozval pred visokimi predstavniki okoli 70 držav, med katerimi je bil tudi premier Miro Cerar.

To je že četrta donatorska konferenca po izbruhu državljanske vojne v Siriji leta 2011. ZN so pred konferenco kot ključno izpostavili, da se donatorji izkažejo za bolj radodarne, kot lani, ko so svetovna organizacija in njene agencije prejele zgolj 3,3 od obljubljenih 8,4 milijarde dolarjev. Ker v preteklosti države niso držale obljub o pomoči, so morali v ZN med drugim skrčiti dnevne obroke za sirske begunce.

Cameron je napovedal, da bo Velika Britaniji nemirni Siriji in njenim sosedam namenila 1,6 milijarde evrov, ki se bodo predvidoma porabili do leta 2020. Ob odprtju konference pa je poudaril, da mora mednarodna skupnost vsem sirskim otrokom v domovini in v sosednjih državah omogočiti šolanje. Kot je dejal, je cilj konference to doseči do konca letošnjega leta. Sirci v begunskih taboriščih morajo biti deležni potrebne izobrazbe, da bodo lahko ob vrnitvi obnovili svojo državo, je pojasnil Cameron. Podobno kot Ban je dejal, da je dolgoročno rešitev v Siriji možna le s politično tranzicijo, ne glede na to, kako težavna bo. A finančna pomoč lahko že sedaj in v prihodnjih letih rešuje življenja, je dodal.

Za še bolj darežljivo od Velike Britanije se je izkazala v begunski krizi najbolj obremenjena Nemčija, ki bo v treh letih za trpeče v Siriji in sosednjih državah namenila 2,3 milijarde evrov pomoči, od tega 1,1 milijarde letos, je napovedala nemška kanclerka Angela Merkel. Ob tem je izrazila prepričanje, da je mogoče premike beguncev rešiti s tem, da se z vzroki bega spopademo na kraju samem. Konferenca v Londonu po njenem mnenju predstavlja pomemben gradnik za to. "Doseči želimo, da nikoli več ne bi prišlo do razmer, ko bi se zaloge živil za begunce tako močno skrčile," je povedala.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je izrazil upanje, da bo pomoč milijonom ljudem omogočila boljše življenje, medtem ko je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini poudarila, da bo trpljenje Sircev končala zgolj politična rešitev.

Norveška je obljubila 2,4 milijarde kron (253 milijonov evrov). Pri tem je vodja norveške diplomacije Borge Bende izpostavil, da ni njegova država še nikoli doslej namenila toliko denarja za tovrstno humanitarno krizo.

ZDA so napovedale dodatnih 890 milijonov dolarjev (794 milijonov evrov) pomoči. Kot je pojasnil ameriški državni sekretar Kerry, bodo 600 milijonov dolarjev namenili za nujno pomoč za begunce in oblegane, preostalih 290 milijonov dolarjev pa za financiranje izobraževanja begunskih otrok v Jordaniji in Libanonu. Spomnil je, da so ZDA za Sirce že namenile 4,5 milijarde dolarjev.

Človekoljubne organizacije in organizacije za zaščito človekovih pravic sicer prednostne naloge pri sirski krizi vidijo tudi drugje, kot v Londonu zbrani politični voditelji. Kot so izpostavili pri Human Rights Watch, je treba, ko gre za sirske begunce, v ospredje postaviti tudi spoštovanje njihovih temeljnih pravic.

Naš premier Cerar je izpostavil, da je za to humanitarno katastrofo največjega pomena trajna politična rešitev, s katero se ne sme več odlašati. "Trdno smo prepričani, da nobene krize ni mogoče rešiti brez zagotovitve spoštovanja temeljnih človekovih pravic, s posebnim poudarkom na ranljivih skupinah," je poudaril. Slovenija bo po njegovih besedah tudi v prihodnjih letih nadaljevala s tovrstno podporo. V njegovem kabinetu so že pred konferenco napovedali, da bo Cerar v Londonu najavil donacijo Slovenije v višini 200.000 evrov. Od tega bo šlo 80.000 evrov Mednarodnemu odboru Rdečega križa za nujno humanitarno pomoč v Siriji - 40.000 evrov letos in enaka vsota v letu 2017. Preostanek bo šel za podporo aktivnostim ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti za pomoč sirskim beguncem, in sicer po 30.000 evrov letno od letos do leta 2019.

Cerar se je na konferenci tudi zavzel za politično rešitev sirske krize. Vse vpletene strani je pozval k podpori političnemu procesu, zagotovitvi humanitarnega dostopa in dosegi trajne prekinitve ognja. Poleg tega bi morali po njegovem mnenju vsi pomembni mednarodni akterji najti način za poenotenje prizadevanj za končanje te krize.

Svetovna javnost je z grozo gledala dogajanje v Madaji, kjer so ljude za preživetje jedli pse in mačke ter travo. Nato so jim uspeli zagotoviti nekaj hrane.
Svetovna javnost je z grozo gledala dogajanje v Madaji, kjer so ljude za preživetje jedli pse in mačke ter travo. Nato so jim uspeli zagotoviti nekaj hrane. FOTO: AP

Sirske vladne sile slavijo po uspešni ofenzivi

Potem ko so sirske vladne sile v sredo prekinile zadnjo povezavo upornikov v mestu Alep na severu Sirije s Turčijo, so sirske vladne sile skupaj z zavezniškimi milicami danes slovesno vstopile v dve šiitski vasi, ki sta bili oblegani, Nubul in Zahra. Sirska državna agencija Sana je poročala o množični proslavi na ulicah obeh vasi.

Televizija libanonske milice Hezbolah je predvajala ekskluzivne posnetke sirskih vladnih sil in zavezniških borcev, kako vstopajo v Nubul in Zahro. Borci in tamkajšnji prebivalci so mahali s sirsko zastavo in rumeno zastavo Hezbolaha ter skandirali prorežimske slogane, med njimi tudi "Bog, Sirija, Bašar in nič drugega".

Državna televizija je sicer že v sredo poročala, da so vojska in zavezniške milice do vasi prišli ob podpori ruskih letalskih napadov. Gre za pomembno zmago za vladne sile, ki že tri leta skušajo obkoliti Alep, zadnje veliko sirsko mesto, ki je še bilo v rokah upornikov.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki ima sedež v Veliki Britaniji in deluje na osnovi mreže aktivistov na prizadetih območjih, je sporočil, da je med vladno ofenzivo za osvoboditev omenjenih vasi umrlo najmanj 64 pripadnikov režima. Prav tako je bilo ubitih 100 upornikov. Observatorij je še sporočil, da je zaradi ofenzive pri Alepu z domov zbežalo skoraj 40.000 civilistov.

Množični beg se je začel v ponedeljek, ko so vladne sile začele z operacijo. Kot navaja AFP, so ljudje bežali v različne dele province Alep, vključno s kurdskim mestom Afrin, ki leži okoli 20 kilometrov severozahodno od območja, kjer se je odvijala ofenziva. Spet drugi so si zatočišče poiskali na zahodu, kjer so bili nekateri primorani spati na prostem. Tisoči so zbežali v severno mesto Azaz ali pa so spali na bližnjih poljih vzdolž meje s Turčijo, ki pa je trenutno zaprta, je pojasnil direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kajedaj
05. 02. 2016 08.58
+2
Vsakič ista zgodba... Američani vse zakuhajo .. europa use plača...
kajedaj
05. 02. 2016 09.07
+4
Me res zanima kdaj bo pisalo na donatorski konferenci zbrali 9 miljard za nova delovna mesta po evropi ...
marvid5
05. 02. 2016 13.43
alko82
05. 02. 2016 08.14
+0
Pocasi nas bodo zdresirali, da bono jedli zuzke po cesti, zato da nas bodo pljackali se bol za njihove kampanije po tujih drzavah.. Trenutno ljudje se niso marsicesa spoznali, a enkat jim bo zal vsakega evra ki so ga namenili za vzdrzevanje iluminatov ki krmarijo svet. Ze res da drzava velik pobere, a vazno je kam se usmerja tisti denar s katerim "lahko raspolagas sam"
Kollerik
05. 02. 2016 08.10
+2
Heh, po eni strani pošiljajo bombe, po drugi pa "humanitarni denar". Cool...
olpop
04. 02. 2016 21.57
+12
ISIL bo očitno to leto dobil regres..zelo darežljivo od EU in Slovenistana
iliški
04. 02. 2016 21.45
+5
Če bi,pa rešili kakšno delovno mesto v Sloveniji ,pa absolutno ni denarja!!!
kajedaj
05. 02. 2016 09.01
+2
Žal morami imeti na razpolago rezerve da pomagamo drugim drzavam ko se te same uničujejo... Teh par 20 nezaposlenih u sloveniji se bo pa ja znašlo
SSHanjarDivision
04. 02. 2016 20.29
-11
Tukaj je diaspora ali so Assadovi šiiti (Alawiti) v večini na visokih položajih bili v Siriji pred vojno, odgovor je: DA (Vir: Wikipedia). Sirijci so se zbrali na mirnih demonstracijah, šiitske milice pa so odgovorile po Izraelsko!!!!! Ne mi tukaj bučk prodajat da je Assad dober. Kako lahko 1,5M ljudi v državi, komandira 20M, in volijo zakone v korist manjšine?????? laudanFrdaman oba sta sirijca in zato ker sta sirijca imajo suniti težave z turki in saudijci (le teli se priznavajo kot arabce in zato jih ne spustijo v svojo državo kot begunce kar je nagravžno tako od turkov kot do saudijcev).
MarsAudiac
04. 02. 2016 21.21
+10
Sirijska opozicija je seveda ISIS.No,pravilneje njihovi vahabistični,salafistični in takfistični KLONI Sicer si pa verjetno trol,tako da je škoda besed.
Salamandros
05. 02. 2016 10.29
+3
Opozicija je uporabila kemijsko orožje na civilistih, da bi pritegnili novinarje. Jaz jih štejem pod hujše kriminalce kot so ISIS.
dannyer
05. 02. 2016 12.47
+2
Protesti pa niso bili mirni . zelo agresivni . pa še proteinski nekateri ki so bili naj bolj zagreti so prihajali iz tujine kot plačanci
justime
04. 02. 2016 20.05
+6
kdaj bodo donirali za reveže v sloveniji ki jih je naredila naša vlada in evropa??
srebrnibreg
04. 02. 2016 20.21
+2
kam_to_pelje
04. 02. 2016 19.52
+7
Ni malo denarja tole. pa tudi zelo dobrodelno je spisano, kot bi jo božiček spisal. Toda zanima me kakšna bo cena te dobrodelnosti Saj v ozadju obstaja račun v obliki naftnih in plinskih koncesijskih pogodb. Narod od tega denarja ne bo imel čisto nič. Imeli bodo še večjo bedo na račun zahodne demokracije. Tako kot imamo mi od dobrih 23 in pol miljard € zadolževanja Janševe vlade v letih 2004-2008 ko se je Slovenija rekordno zadolžila točno za 23.891 miljarde €. Tako da smo takrat zaslužili na račun njegove vlade in najboljšega finančnega ministra Andreja Bajuka (saj je bil nagrajen kot najboljši finančni minister v EU) lep kos dolga in s tem dvignili zadolženost iz 15.343 miljarde €, na39.234 miljarde €. takšni so podatki iz Banke Slovenije. No sedaj pa naj se najdejo zvesti junaki Janševe vojske,ki bodo znali razložiti kje je teh 23.8 miljarde evrov. Ker men ni čist nič več jasno.
Morana7
05. 02. 2016 09.06
Verjetno je dobil nagrado za pomoč pri pripravi terena na ekonomski napad na Slovenijo, ki je danes že v polnem razmahu oz že bolj pri kraju.
VolkBrenin
04. 02. 2016 19.26
+8
A iz alepa jih je ta črnih zbežalo 40.000 ...podgane isila. ..Zdej pa pot pod noge in po te miljardice. ..itak so tej isil večina tujci - plačanci. ...in jim bo teh 9 miljard prav prišlo da mogoče še koga kupijo ...Erdo je pa z eu miljardami naredil kaj ??? Plačal koga in zakaj ...ker priliv beguncev je enak ali večji ....in sedaj ko je presekana isilu dobava iz Turčije je meja s Turčijo kao zaprta ....pa kdo še naseda vašim lažem ....
tali?ni tom
04. 02. 2016 19.26
+8
pa kaki dvoličneži so tile zahodnjaki ,najprej zdriblat državo nato pa zanjo zbirat denar! upam da sirci vsakega ki stopi na njihova tla v oznakah nato preluftajo ko junca!
Nikiiy
04. 02. 2016 19.11
+15
Baje so opazili v Ljubljani ljudi v Burkah po preverjanju ne gre za ISLAMISTE to so ubogi odpuščeni delavci PEKA ki jih je sram da so revni in zapuščeni...baje se bodo priključili migrantom ker za njih pa pri nas vlada skrb..za domače jim je tako figa mar. za Migrante milijone za naše delavce pa baje celo enkratno 250 evrov..ali toliko kot ČEBER Triglav zalucka v eni sekundi ko išče te burkađije po morju..
Nikiiy
04. 02. 2016 19.17
+8
Zadnja informacija, tud ŠIVILJE ..Mure bodo navlekle BURKO in gasa v Avstrijo..
King 1
04. 02. 2016 19.24
+3
Misliš da bi opazili če bi vsi slovenci se v ruto zavil pa kr z ilegalnimi migranti gor šli pa bi na meji sam sirija znal povedat? Bomo tudi mi evrčke dobili? Dobra ideja
King 1
04. 02. 2016 19.00
+4
4 alžircem (beguncem!!!! Čeprav to niso ker v alžiriji NI VOJEN) so kratene verske pravice?! Nebi se čudil če bi bil tak naslov...
Uporabnik113189
04. 02. 2016 18.58
+13
HUH devet milijard?????? To bo pa krepko podaljšalo vojno, še bodo novačili borce za IS, Kaže da so v Kuvajtu radodarni.. Bodo morali tudi v Rusiji organizirati donatorsko konferenco, povabiti Iran, pa Kitajce, Indijo.
King 1
04. 02. 2016 18.59
+0
korintos23
04. 02. 2016 18.54
+2
Wilkomen še velja?
King 1
04. 02. 2016 18.57
+2
King 1
04. 02. 2016 18.50
-3
Beli virus itak vse uniči! 10000 miljard pa še državo bi morali dati#
korintos23
04. 02. 2016 18.53
King 1
04. 02. 2016 18.57
+1
beli virus je slabši že 1500 let zatira nedolžne arabce ki so se zgolj želeli igrati v evropi! Sedsj bomo odgovarjali za svoje pretekle grehe
plotter123
04. 02. 2016 18.39
+4
vmes so pa pokradli nafte pa za 100 miljard evrov a ne
macek_garfield
04. 02. 2016 18.27
+8
ziher so amerikanosi, ki so zakuhali vse tam spodaj darovali 8 miliad ...
Kajetan
04. 02. 2016 18.21
+4
Hvala bogu da je bil cerar ce njega ne bi bilo bi nabrali 8.999.800.000 eur in bi pisali da so skoraj nabrali 9 miljard ali pa dobrih 8. Bravo miro vidis za lukne flikat si ok..
Soulless
04. 02. 2016 18.18
+8
Kako so eni ljudje ubogi. Pri nas pa jokajo, če si ne morejo kupiti boljšega avtomobila, boljših oblačil, boljšega telefona itd.... Ko bi se vsak zamislil, koliko je vredna streha nad glavo, hrana in voda vsak dan, bi v službi z veseljem opravljal svoje delo. Tako pa imajo cel delovni dan čas razglabljati o preblemih in kako ubogi smo.... Hvala Bogu za to kar imam, čeprav sem v očeh večine revež!
GreenHerb
04. 02. 2016 18.08
+5
matr tolk dnarja da lahka sirijo od tal na novo zgradijo, čeprav verjetno vsi vemo da bo večina denarja poniknila v žepe posameznikov.