Tujina

Minuta molka v Nagasakiju

Tokio, 09. 08. 2006 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V japonskem Nagasakiju so obeležili 61. obletnico napada z atomsko bombo. Župan mesta poziva k jedrski razorožitvi.

Tri dni po Hirošimi so Američani odvrgli atomsko bombo tudi na mesto Nagasaki
Tri dni po Hirošimi so Američani odvrgli atomsko bombo tudi na mesto Nagasaki FOTO: Reuters

V japonskem mestu Nagasaki so obeležili 61. obletnico napada z atomsko bombo, v katerem je bilo v trenutku ubitih približno 74.000 ljudi, več kot 40.000 je bilo ranjenih. Število vseh žrtev, tudi tistih, ki so umrli zaradi izpostavljenosti prevelikemu sevanju, je preseglo 140.000. Slovesnosti, na kateri je župan Ičo Ito pozval jedrske sile, naj si prizadevajo za jedrsko razorožitev, se je udeležilo okoli 4600 ljudi.

Ito je v mirovni izjavi obenem izrazil zaskrbljenost, ker po njegovem mnenju od pregledne konference o Sporazumu o neširjenju jedrskega orožja, ki se je maja lani končala brez rezultatov, ni prišlo do napredka. Njegove kritike so letele na račun ZDA, Severne Koreje, Indije, Pakistana, Irana in Izraela.

"Glasovi sovraštva in frustracije odmevajo skozi mesto," je dejal Ito. "Prišel je čas, da tiste države, ki se zanašajo na silo jedrskega orožja, prisluhnejo glasovom ljudem, ki imajo radi mir, nenazadnje preživelim napada z atomsko bombo," je še poudaril. Prvič pa je župan Nagasakija tudi pozval znanstvenike, naj opustijo razvoj jedrskega orožja.

Slovesnosti se je udeležil tudi japonski premier Džuničiro Koizumi in vladni delegati iz sedmih držav. Na slovesnosti so ob 11.02 po lokalnem času, ko je pred 61 leti na mesto padla atomska bomba, obletnico obeležili tudi z minuto molka.

Najprej Hirošima, nato še Nagasaki

Slovesnosti se je udeležil tudi japonski premier Džuničiro Koizumi
Slovesnosti se je udeležil tudi japonski premier Džuničiro Koizumi FOTO: Reuters

ZDA so 6. avgusta 1945 odvrgle atomsko bombo na japonsko mesto Hirošima, tri dni zatem pa še na Nagasaki. Radioaktivno sevanje je v krogu enega kilometra od središča eksplozije v tem mestu povzročilo takojšnjo smrt, pri drugih ožarčenih pa hude opekline, boleče hiranje, rakava obolenja in spremembe na dedni zasnovi. Zemlja v mestu je bila nevarno radioaktivna še mnoga leta; še desetletja pozneje se zaradi radioaktivnosti pojavljajo bolezni in rojevajo prizadeti otroci.

Tisti, ki so preživeli napad s plutonijevo bombo Debelinko (Fat Man), so povedali, da so ljudje, ki so bili pred napadom okoli njih, izginili, ostale so le še sence.

V nedeljo so se napada z atomsko bombo z uranom 235, imenovano Deček (Little Boy), spomnili v Hirošimi. Približno 200.000 mrtvih in 100.000 ranjenih so se spomnili z minuto molka in pozivi k uničenju jedrskega orožja v svetu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
09. 08. 2006 08.03
Tako jenkiji širijo american way of life... Živala ameriška demokracija...?!?!