Tujina

'Minister ni kriv'

Pariz, 11. 07. 2010 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Francoska davčna inšpekcija je odločila: minister za delo Woerth v primeru L'Oreal ni zlorabil svojega položaja. Še ko je bil finančni minister, naj bi vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke. Storil pa ni nič.

Francoski minister za delo Eric Woerth
Francoski minister za delo Eric Woerth FOTO: Reuters

Francoski minister za delo Eric Woerth je bil zadolžen za financiranje predsedniške kampanje sedanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja. Pred dnevi pa je javnost šokirala izjava nekdanje računovodkinje najbogatejše Francozinje in dedinje kozmetičnega velikana L'Oreal Liliane Bettencourt, ki je odkrila, da je prav Woerth od upravitelja Bettencourtinega premoženja dobil 150.000 evrov v gotovini. Denar naj bi šel v sklad za predsedniško kampanjo, kar bi pomenilo, da je bila Sarkozyjeva predsedniška kampanja financirana nezakonito. Zakaj? V Franciji lahko namreč lahko posamezna politična stranka na leto prejme le 7.500 evrov donacij, posamični kandidat na volitvah pa 4.600 evrov.

Bogata dedinja je osumljena utaje davkov, njena nekdanja računovodkinja pa je razkrila, da je Sarkozy, že ko je bil med letoma 1983 in 2002 župan bogatega pariškega predmestja Neuilly, "prejemal kuverte od Bettenocurtove". Sarkozy je seveda obtožbe takoj zavrnil, saj naj bi bile le navadno obrekovanje brez kakršne koli realne podlage. Ženska naj bi ga želela očrniti. Tožilstvo je že zavihalo rokave in preiskuje omenjene trditve.

Minister ni kriv?

Minister za delo Woerth, ki je bil med letoma 2007 in 2010 minister za finance, pa naj bi zagrešil še eno napako. Kot finančni minister naj bi namreč vedel, da je nameravala Bettencourtova utajiti davke, saj njegova soproga od leta 2007 upravlja z delom premoženja te najbogatejše ženske v Franciji. Danes pa je davčna inšpekcija sporočila: minister ni kriv.

Ali imajo francoski državljani še zaupanje v svojega ministra in predsednika, pa je že drugo vprašanje. Prav zato se je Sarkozy odločil, da bo v ponedeljek o tem spregovoril pred televizijskimi kamerami. Že pred dnevi pa je dejal, da so afero zakuhali v Socialistični stranki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
11. 07. 2010 23.08
Seveda tudi Francozi imajo Ljiljane.