Tujina

Milošević: Pošteno je, da imajo Muslimani in Hrvati pol BiH

Beograd, 29. 05. 2010 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Razumi Ratko, takšna delitev je poštena" naj bi Ratku Mladiću dejal Slobodan Milošević, ki je sodeč po Mladićevih dnevnikih vodstvo Republike srbske prepričeval v delitev BiH na pol. S Karadžićem pa Milošević sploh ni želel komunicirati.

18 zvezkov, ki skupno obsegajo 3500 strani, je popisanih s pisavo Ratka Mladića. Kot je znano, jih je Srbija zasegla februarja med preiskavo stanovanja Mladićeve soproge Bosiljke v Beogradu. Pred nekaj dnevi jih je predala tožilstvu haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije. To jih bo uporabilo kot dokazno gradivo proti nekdanjemu političnemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću.

Srbski časnik Blic pa se je dokopal do nekaterih delov dnevnikov, iz katerih je razvidno, da Slobodan Milošević do Karadžića proti koncu vojne ni gojil kakšnih prevelikih simpatij.

Milošević je, če je verjeti Mladićevim zapisom, Karadžića imenoval "nori zdravnik".
Milošević je, če je verjeti Mladićevim zapisom, Karadžića imenoval "nori zdravnik". FOTO: Reuters

Milošević je Karadžića namreč imenoval "nori zdravnik" in je zavračal komunikacijo z njim, na vodstvo Republike srbske pa je poskušal vplivati ravno prek generala Mladića.

Na sestanku v Karadžordževem, 20. septembra 1994, je Milošević dejal, da je ključna napaka sil bosanskih Srbov v tem, da rešitev vidijo v popolnem porazu Muslimanov. "To ni dobro, ker bodo oni naši sosedi. In s sosedi moramo imeti dobre odnose," je Mladić v svojih zapisih citiral izjavo Miloševića.

V prisotnosti takratnega predsednika ZRJ Zorana Lilića in takratnega predsednika Črne Gore Momira Bulatovića je Milošević prek Mladića Karadžiću in njegovim najbližjim sodelavcem sporočil, da se ne bo pogovarjal z "neljudmi in lopovi“.

Milošević je Karadžiću prek Mladića sporočil, da se z "neljudmi in lopovi" ne bo pogovarjal.
Milošević je Karadžiću prek Mladića sporočil, da se z "neljudmi in lopovi" ne bo pogovarjal. FOTO: Reuters

"Vodstvo Republike srbske mora zamenjati svojo politiko. Dokler tega ne spremenite, ne boste ničesar dobili," je Milošević opozoril Mladića. Sodeč po Mladićevih zapisih, je Milošević od Mladića zahteval, da bosanski Srbi čim prej sklenejo mir in pristanejo na delitev BiH na pol. "Razumi Ratko, takšna delitev je poštena. Svet drugačne delitve ne bo sprejel. Morajo se uresničiti interesi vseh treh narodov. Pošteno je, da imajo Muslimani in Hrvati 50 odstotkov ozemlja BiH," je dejal Milošević.

"V zelo kratkem času bomo imeli zagotovilo kontaktne skupine, da gre lahko Republika srbska v konfederacijo z ZRJ. Lahko bi dosegel, da bi bili na muslimanski strani Američani, na naši pa Rusi. In na osnovi konfederalnega odnosa bi lahko ZRJ branila te meje," je Milošević prepričeval Mladića in pri tem ponavljal, da je edini možni izhod sklenitev miru.

"Največja nevarnost je noro vodstvo na Palah," je dejal Karadžiću nenaklonjen Milošević in Mladiću po poročanju Blica poudaril, da je po vojaški logiki stvar jasna: "Vojno moramo zaključiti."

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

halal
31. 05. 2010 08.55
ŽIVELA REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA
zahod.west
30. 05. 2010 18.59
bodo lahko le obdobja vsiljenega miru.....
zahod.west
30. 05. 2010 18.59
na balkanu kot v palestini ne bo NIKOLI miru
Abacus
30. 05. 2010 17.41
Vsi so vredu!
bita3
30. 05. 2010 08.45
Miloševiću ,bi mogli še nobelovo nagrado za mir dati,kot je razvidno iz teh zapisov je miril vojno in ne razpihoval. No zdaj pa resno ,ne vem kdo svojih pobojev ne prizna Srbi kot jaz vem se še z nijmi hvalijo ,problem pa je v tem ker nobeden drugi ne prizna da je v Bosni počel zelo nečedne stvari.Koliko med vami vas je bilo v Bosni in Republiki srbski ne veliko zato sploh ne veste kako narod tam razmišlja in živi.najbolj zanimivo je to da so danes prijatelji jutri pa največji sovražniki in to je zato ker nihče ne pozabi in oprosti večo živijo za maščevanje in verjamite mi da ni še konec (OVO JE OVDE BALKAN)zanima me kdo bo takrat kriv.Tudi ZDA so dvignile roke od vsega ker so videle da so to nori narodi ne pa sam en zdravnik .ki čez noč pobesnijo . Zato ljudje moji rajši jejmo čevapčiče in pijmo rakijo ter vse dobrote ki nam jih ponuja Balkan za vojno bo še časa samo upam da ne v tem tisočletju.
tutankhamun
30. 05. 2010 02.33
Velika Srbija je srbski nacionalistični projekt, ki je nastal v začetku 19. stoletja. Slepo verjamejo pisatelju, ki je živel pred več kot dvesto leti, da so vsi ki govorijo štokavsko narečje dejansko Srbi. Ne morejo pa pozabiti turškega vladanja, zato jim je bila bitka proti muslimanom na področju Bosne nekakšno maščevanje Turkom.
khanko
30. 05. 2010 00.41
Sit sem že tega pluvanja po srbskem narodu...
khanko
30. 05. 2010 00.39
+1
otroci...nehajte se kregat!
gongash
30. 05. 2010 00.32
bosna ne bo nikol srbija , kosovo je pa kosovo lol oni niso tuki branil svojo države amapk napadal civiliste in je prav da se kriminalce polovi če bi mel čisto vest se ne bi skrival ko ene podgane
Gavrilo
29. 05. 2010 22.03
Srboljub,ni fora v tem da so neumno lotil vojne,ampak v tem da so Američani bombardiral srpske položaje okol Sarajeva,srpska skladišča orožja,s tem da so se hrvati in muslimani na koncu udružil proti srsbom v Bosni,ki jim pa Srbija ni smela pomagat,med tem ko so Hrvati lahko pošiljal svojo vojsko v Bosno. Zato je biv sklenjen mirovni proces. Izguba krajine v Hrvaški,je bila izdaja svojga naroda,hrvatje so v Knin prišli brez borbe,ker so se srbi prej pobral vn, Slobo je hotu srbe iz hrvaške nasleit na Kosovu,ko bi izseliv Albance. Use je blo zmenjen v naprej. Izguba Kosova ni zarad tega ker bi sprsko vojsko porazil Albanci,ampak zaradi Nato bonbardiranja civilnih ciljev po Srbiji,ker vojski nisko mogli nič. To je biv genocid nad srbskim narodom. Slobo je biv prisiljen podpisati izgubo te pokrajine,ni imev izbire,ker če te napade Amerika in 20 drugih držav,teško je sam proti vsem. Vrjemi da če nebi blo umešavanja Američanov in evrope,nikol ne bi Srbi izgubili nič,ker smo bli boljši od vseh njih.
jorgovan1960
29. 05. 2010 21.59
accko 29.05.2010, 17:26 -1 in zakaj bv severni bosni srbi kr naseljujejo pravoslavce sma da lahko rečejo da jih je več a vsi so na črno pa na tuji zemlji in jim evropa prav da nikol nemore država v evropsko unijo dokelr se zemlja ne vrne , isto srbi pravte da je črna gora bla srbska amaka je bla bosanska poglej sanđak pa mal poglej zgodovino sever črne gore bosanski kt trst k je bil slovenski sam srbi celo pravte da ste napisal pravila za rusijo pa so oni od vas nastal hhhhhhhh HAHHAHHHAHHAHA....NEKAJ TKO GLUPEGA ŽE DOLGO NISEM PREBRAL..A KJE SI TI ACKO,,UČIL ZGODOVINO??ZGODOVINO SE NE SME FALCIFICIRATI TUDI ĆE NI U NOŠO KORIST,,,TAKŠNI KOT TI SO ZAČENJALI VOJNE,,,,NERABIŠ UČITI OD SRBOV ĆE MISLIŠ DA SO IZMISLILI NEKAJ,OBRNI SE NA NEKGA NEMCA ALI AMERIČKEGA ZGODOVINARA,IN BO ŠOKIRAN Z TVOJO TEORIJO
Srboljub
29. 05. 2010 21.52
_kliker_ Ne. Mislim, da bi morala biti Avstrija slovenska država. Ker so Slovenci bili na avstrijskem veliko pred germani. V Sloveniji zagotovo ni večinskega južnjaškega naroda. @antisrb Seveda znate samo to povedat, da imajo Srbi svojo politiko, niti en od mojih "sogovornikov" ni danes povedal skupaj 3 argumentiranih stvari. Znate samo tolči po neki zgodbi, ki ji verjame večina raje in zaradi plusov mislite, da ste kaj pametnega povedali. In verjemi, Srbi so močnejši od obeh narodov v BiH vojni, le neumno so se lotili vojne. Zelo neumno. Zato sedaj plačujejo ceno.
jorgovan1960
29. 05. 2010 21.51
accko 29.05.2010, 17:28 -5 pa modlei hrvato pa srbov ni blo k so bli albanci na balkanu ker so iliri in so najstarejši narod in oni so naselil bosno tko da nimajo nč s hrvati ap srbi mapak majo s poljaki in albanci modlei če neveste prvi vladar je bil poljak brat od polsjkega vladarja ki je bil poročen z ilirko . HAHHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHHAHHAHAHAHHAHAHHA....E PA ČLOVEK SI NA 24UR LAHKO PREBERE NENAVADNE ZGODOVINE,TUKAJ POSAMEZNIKI IZ SVOJIH SKISANIH MOŽGANOV PIŠEJO NEKAKŠNO ZGODOVINO....BREZ KAKAKRŠNIHKOLI ARGUMENTOV....POLJAKI IN ILIRI....HHAHHAHHAHHAAH....A NISO POLJAKI SLOVANI..???ALBANCI PA SPLOH NISO ILIRI,NAUČNO DOKAZANO...AMAPK 24 UR PRENESE VSE
_kliker_
29. 05. 2010 18.07
ja fora je u tem da ni nikomur v interesu združiti države.. če srboljub ti misliš da je tako potem bi morala slovenija biti avstrijska država.. če bi bilo po tvoje je v sloveniji večinoma južnaškega naroda.. in bojo hoteli slovenijo za sebe??? pobijali praviš.. POBIJALI SO TISTI KI ZDAJ BEŽIJO IN SO SE SKRIVALI!!!
Mujaga
29. 05. 2010 17.28
pa modlei hrvato pa srbov ni blo k so bli albanci na balkanu ker so iliri in so najstarejši narod in oni so naselil bosno tko da nimajo nč s hrvati ap srbi mapak majo s poljaki in albanci modlei če neveste prvi vladar je bil poljak brat od polsjkega vladarja ki je bil poročen z ilirko .
Mujaga
29. 05. 2010 17.26
in zakaj bv severni bosni srbi kr naseljujejo pravoslavce sma da lahko rečejo da jih je več a vsi so na črno pa na tuji zemlji in jim evropa prav da nikol nemore država v evropsko unijo dokelr se zemlja ne vrne , isto srbi pravte da je črna gora bla srbska amaka je bla bosanska poglej sanđak pa mal poglej zgodovino sever črne gore bosanski kt trst k je bil slovenski sam srbi celo pravte da ste napisal pravila za rusijo pa so oni od vas nastal hhhhhhhh
svaba
29. 05. 2010 15.56
to srboljube povej im
tutankhamun
29. 05. 2010 15.02
Raja poskrbite da se take stvari ne bojo več zgodile. Ne pa govorit da je nemogoče obdržat mir. Kako da ne? Če se Srbi, Muslimani in Hrvati lahko družijo v Sloveniji, kako da ne morejo v Bosni. Vse je v glavah.
Uroš Palhartinger
29. 05. 2010 14.50
Balkan, sod smodnika...
Uroš Palhartinger
29. 05. 2010 14.49
Bratstvo in enotnost na hribovitem Balkanu...