Tujina

Rowlingova ni želela izpostavljati svoje družine

London, 24. 11. 2011 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ni.J./M.R.
Komentarji
0

Avtorica Harryja Potterja je v pričanju pred komisijo, ki preiskuje afero o prisluškovanju medijev znanim osebam, dejala, da se je zaradi pretirane pozornosti, ki so ji jo posvečali mediji, počutila ogroženo. Pričala je tudi Sienna Miller.

J.K. Rowling
J.K. Rowling FOTO: Reuters

Novinarji, željni zgodb, so vdrli tudi v zasebno življenje ene najbolj znanih svetovnih pisateljic, ki se je odločila, da svojo izkušnjo razkrije. Avtorica Harryja Potterja J. K. Rowling priča pred posebno komisijo, ki po letošnji aferi z vdiranjem v telefone preiskuje delovanje medijev v Veliki Britaniji. Rowlingova redko javno govori, zato ima njena izjava še toliko večjo težo.

Povedala je, da je ob tem, ko je zaslovela s svojimi deli, menila, da bi bilo najbolje, če svoje družine ne bi izpostavljala pred javnostjo. "Moje prepričanje je, da je za otroke najbolje, če ne živijo na očeh javnosti," je povedala in dodala, da so kljub temu vseskozi fotografi člane njene družine lovili v svoje objektive.

Med drugim je tudi povedala, da sta v nekem trenutku pred njenim domom "kampirala" dva novinarja britanskih tabloidov. Ko ju je vprašala, zakaj to počneta, sta ji odvrnila, da zato, ker je bilo v pisarni dolgočasno. Hkrati pa je izpostavila, da se, ko ve, da jo javnost opazuje, počuti ogroženo.

Močno jo je razjezilo, ko je v šolski torbi svoje hčerke, ki je takrat obiskovala prvi razred osnovne šole, zagledala novinarjevo pismo. Počutila se je tudi napadeno. "Otrok si, ne glede na to, kdo so njegovi starši, zasluži zasebnost. Ko je govora o otrocih, je vprašanje povsem črno-belo," je povedala. Svoji hčerki je morala tudi razložiti, da neki neprijazen junak iz knjige o Harryju Potterju ni temeljil na njenem nekdanjem možu, kot je to zapisal časopis Daily Express. Pred tem je bila prepričana, da jo bodo mediji pustili pri miru, če bo z njimi sodelovala. Leta 1999 pa je svoj dom ravno zaradi nadlegovanja s strani novinarjev morala zapustiti.

Ko pa se je preselila, jo je poklical neki moški, ki je trdil, da ima zanjo pošto in naj mu zato pove svoj naslov. Ko ga je vprašala, kaj pa piše na paketu, je neznanec odložil slušalko. Njenega moža, s katerim takrat še ni bila poročena, pa so pod pretvezo, da prihajajo z davčnega inšpektorata, izsiljevali za osebne podatke. "Izdal jim je vse – naslov, višino dohodka, številko osebnega zavarovanja. Naslednji dan pa je dobil blisk v glavo – našli so ga namreč paparaci," je pojasnila pisateljica.

Na koncu je dejala, da si želi le normalnega sodelovanja. "To pa preprosto za voljo mojih otrok," je zaključila. Sicer pa sama ni bila tarča prisluškovalne afere, saj je v 90. letih prejšnjega stoletja zelo redko uporabljala mobilni telefon.

'Počutila sem se, kot da sem v videoigrici'

Sienna Miller
Sienna Miller FOTO: Reuters

Pred njo je pričala tudi igralka Sienna Miller, ki je svojo izkušnjo prav tako opisala kot grozljivo. Komisiji je povedala, da ji je neprestano sledilo deset ali 15 moških. Da bi lahko izzvali njen odziv, naj bi jo celo pljuvali.

"Ko sem bila stara 21 let, so mi pogosto sledili ponoči, tekla sem po ulici, za menoj pa je bilo deset moških, ki so imeli fotoaparate, kar je pomenilo, da je vse zakonito. Kaj pa bi imeli, če ne bi bilo kamer?" je dejala.

Britanska policija pa je v razširjeni preiskavi v zvezi s tabloidom News of the World aretirala še enega človeka, ki je osumljen vdiranja v računalnike. Na jugu Anglije naj bi prijeli 52-letnega moškega, čigar imena pa policija, ki je že pred tem aretirala več oseb zaradi vdiranja v telefone, ni sporočila.

Millerjeva je sicer že sprejela 100.000 funtov od časnika News Of The World zaradi prisluškovalnega škandala. Na zaslišanju je povedala, da je bila zelo živčna, ko se je morala spoprijeti z imperijem, ki je bogatejši in močnejši kot ona.

Povedala je tudi, da je bilo obdobje, ko so prisluškovali njeni telefonski tajnici, obdobje paranoje in strahu. "Presenečalo me je, kako so določene informacije prihajale v javnost. Spremenila sem telefonsko številko prenosnega telefona, a ni pomagalo. Spremeniti sem jo morala večkrat," je povedala. "Obtožila sem svoje prijatelje, da prodajo zgodbe o meni. Tudi oni so se obtoževali med seboj," je povedala. Dodala je, da je njeno življenje postalo nerealno in da se je počutila, kot "da je v videoigrici". "Nemogoče je bilo živeti normalno življenje," je še povedala.

Mosley o smrti svojega sina

Pred komisijo je govoril tudi nekdanji šef formule 1 Max Mosley. Zgodbo s fotografijami o njegovih sadomazohističnih spolnih igricah s prostitutkami je objavil tabloid News of the World, ki mu je moral pozneje plačati 60.000 funtov odškodnine, saj je sodišče razsodilo, da je s to zgodbo časopis posegel v njegovo zasebnost. Povedal je, da se je njegov sin drogiral, ker ni prenesel objavljenih fotografij, pozneje pa je tudi umrl.

Pred komisijo pa so že bili starši izginule Madeleine McCann, ki so pričali o grozljivi izkušnji in kršitvi zasebnega življenja, ko so novinarji brskali za podatki o njih in njihovi družini. Pričal pa je tudi igralec Hugh Grant, ki je sporne prakse obtožil tudi časnik Mail on Sunday.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.