Tujina

Milijoni kamenjajo hudiča

Meka, 21. 12. 2007 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimani v Meki končujejo obredne slovesnosti ob hadžu, ki se ga letos udeležuje tudi iranski predsednik.

Zbiranje muslimanov pred kamenjanjem
Zbiranje muslimanov pred kamenjanjem FOTO: Reuters

Vsakoletno romanje v muslimansko sveto mesto Meka, hadž, je danes doseglo sklepno fazo, saj se še zadnji od skoraj 2,5 milijona romarjev udeležujejo obrednega kamenjanja treh velikih kamnitih stebrov, ki poosebljajo hudiča in moč zla, in se s tem simbolično odpovedujejo hudiču. Nestrpni romarji, od katerih so mnogi pripotovali z drugega konca sveta, se že od ranega jutra zgrinjajo na sloviti most Džamarat v dolini Mine.

Potem ko z mostu, ki so ga v preteklosti zaznamovale množične tragedije, saj je bilo bolj ali manj vsako leto v veliki gneči poteptanih po več sto ljudi, vržejo kamne v hudiča, se romarji naprej odpravijo proti Veliki mošeji v Meki, od tam pa jih čaka le še pot domov.

Romanje v Meko je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega bo moral vsak musliman pred Alahom zagovarjati svoja dejanja.

Da se tragedija letos ne bi ponovila, za red in mir skrbijo številni varnostniki, v bližini pa so v pripravljenosti zdravstveni delavci. Poleg tega so most v minulem letu obnovili in mu dodali še tretjo etažo, tako da lahko sedaj v eni uri sprejme več kot 200.000 ljudi.

Na mostu za romarji ostaja na stotine izgubljenih natikačev in praznih steklenic, v katerih s sabo prinašajo kamenčke, po dolini pa se ves čas razlegajo vzkliki "Alah akbar" (Bog je velik). Romanja naj bi se sicer letos udeležilo skoraj 2,5 milijona ljudi, od tega jih več kot 1.700.000 ni iz Savdske Arabije.

V začetku tedna so se romarji zbrali v dolini Mine, od koder so se nato odpravili k vznožju gore Arafat, kjer naj bi imel Mohamed svojo zadnjo pridigo in kjer so preživeli dan v molitvi. Od tam so se vrnili v Mino, kjer poteka kamenjanje hudiča, ki zaznamuje začetek muslimanskega praznika žrtvovanja eid al adha (kurban bajram), ko muslimani v spomin na preroka Abrahama zakoljejo ovco ali kako drugo žival.

V Mini sta se medtem v četrtek zvečer srečala savdski kralj Abdulah in iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Ahmadinedžad se je namreč kot prvi predsednik Irana doslej udeležil slovesnega sprejema, ki ga savdski kralj vsako leto pripravi v času hadža. Opazovalci njegov obisk razumejo kot znak otoplitve med državama.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Johny B ?ati?
21. 12. 2007 22.22
ČLOVEŠTVO JE ŽE CEPLJENO DA V KEJ VERJAME KOD REVEŽI TER BOGATI,SAMO KAJ ČE SE NA ŽALOST REVEŽOM ISTO PIŠE TUDI CE MEČE KAMNE ALI ČE HODI V CERKEV TOREJ JE NA ISTEM.LJUDJE DEJMO POMAGATI REVEŽOM KOD PA VLAGATI V KAKSNE VERSKE SKUPNOSTI!!!!!!!!!!!
hinko.murovec@siol.net
21. 12. 2007 21.09
Kriss714, 18:27, zate bo bolje, da si od kakega novodobnega " Dolfija " pridobiš kako puško v dar , kot tvoji predniki, z kamni in golimi rokami si nad sovražnika tvoja sorta ne upa . LP
kriss714@amis.net
21. 12. 2007 18.27
Tako je, pa skamnat tardeče.
borec 1
21. 12. 2007 18.20
Zid pred vhodom v parlament , bi bil idealn za slovensko romanje ,kjer bi lahko metali kamenje in tako izganjali hudiča.
jansa-arms
21. 12. 2007 18.20
Dober vzgled! Slovenci!Kamne v roke!