Tujina

Milijarde dolarjev za obnovo uničene države

Mingora, 09. 08. 2010 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V plazovih, ki so jih sprožile najhujše poplave v Pakistanu v zadnjih 80 letih, je umrlo skoraj 100 ljudi. Zaradi plazov je otežena tudi pomoč najhuje prizadetim območjem. Reševalci in prostovoljci si pomagajo kar z osli.

Zaradi slabega vremena zadnje dva dni helikopterji niso mogli poleteti na prizadeto območje, zato reševalci pomoč prinašajo kar peš.
Zaradi slabega vremena zadnje dva dni helikopterji niso mogli poleteti na prizadeto območje, zato reševalci pomoč prinašajo kar peš. FOTO: Reuters

Reševalci in prostovoljci zaradi številnih plazov le s težavo dostopajo do najbolj prizadetih območij v Pakistanu. Pomagajo si s helikopterji, nekateri pa so se kljub nevarnosti na teren odpravili tudi peš in z mulami. Zaradi slabega vremena – močno naj bi deževalo še kar nekaj dni – pogosto helikopterji ne morejo poleteti, zato je edini način za dostavo pomoči peš.

V plazovih, ki so sledili poplavam, je v nedeljo umrlo najmanj 53 ljudi. V soboto so plazovi zahtevali skoraj 40 življenj.

Pripeljali smo 130 mul, s katerimi dostavljamo hrano in drugo pomoč v doline, ki so odrezane od sveta,” je povedal predstavnik pakistanske vojske. V najhujših poplavah v Pakistanu v zadnjih 80 letih je umrlo več kot 1600 ljudi, dva milijona jih je ostalo brez domov. “Kakšen milijon pa je odrezan od sveta, saj so plazovi zasuli cestne povezave do območij. Ljudje so večinoma že porabili zaloge, zato je ključno, da hrano prinesemo do njih,” je še dejal predstavnik vojske. Vojaki in vaščani že čistijo ceste, da bi čim hitreje pomoč s tovornjaki spet stekla.

Uničenje v eni od prizadetih vasi.
Uničenje v eni od prizadetih vasi. FOTO: Reuters

V desetih dneh hudih poplav je uničen več kot 1000 kilometrov dolg pas ob reki Indus. Prebivalci so obupani, nekateri pa kljub nevarnosti nočejo zapustiti svojih domov, se pritožujejo vojaki, ki prihajajo na pomoč. “Ko jih pridemo rešit, nočejo oditi. Zahtevajo samo hrano in tako moramo leteti nazaj ponjo in jim jo dostaviti,” so nejevoljni vojaki. Ti so s streh v zadnjih dneh rešili več družin, ki so obtičale med povodnjo. Neka družina pa je preživela tako, da je sedem metrov nad tlemi na dateljnovi palmi iz lesenih desk zbila ploščad. Pozneje jo je prav tako rešila vojska. Mediji pa poročajo tudi o mladi mamici, ki je rodila dvojčka v svoji poplavljeni hiši, nato pa so jo skupaj z dojenčkoma na provizoričnih nosilih sosedje odnesli do vojaškega helikopterja.

Poleg številnih smrti iz Pakistana poročajo tudi o uspešno rešenih družinah.
Poleg številnih smrti iz Pakistana poročajo tudi o uspešno rešenih družinah. FOTO: Reuters

Prebivalci prizadetih območij so vedno bolj jezni na odziv predsednika Asifa Alija Zardarija, ki se je kljub poplavam odločil za uradni obisk Evrope. Očitajo mu tudi, da ni dovolj hitro poskrbel za pomoč. Zdaj je reševanje prevzela vojska. Medtem pa so Združeni narodi sporočili, da bo država za obnovo potrebovala več milijard dolarjev. Čeprav tuje države že zdaj pošiljajo pomoč, pa bodo po njihovih besedah ključni meseci, ki prihajajo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
10. 08. 2010 14.15
Od tega denarja gre 3/4 za nove džamije!
Raizo
10. 08. 2010 08.20
js jim niti ne bi pomagu, ker bojo tk cez kako leto prsli v slovenijo...
DedekLakai
09. 08. 2010 18.34
Mati narava nam kaže zobe... :x