Tujina

Milanoviću nov mandat na čelu SDP

Zagreb, 03. 04. 2016 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zoran Milanović je na sobotnih strankarskih predsedniških volitvah močno premagal edinega protikandidata Zlatka Komadino. Neuradni izidi kažejo, da je Milanović dobil več kot 12.500 glasov članov stranke, Komadina pa nekaj manj kot 8400 glasov.

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović.
Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović. FOTO: AP

Predsednik največje hrvaške opozicijske stranke SDP Zoran Milanović je na sobotnih strankarskih predsedniških volitvah močno premagal edinega protikandidata Zlatka Komadino. Po prvih neuradnih izidih je Milanović dobil glasove več kot 60 odstotkov članov stranke, ki so se udeležili volitev.

Iz Milanovićevega volilnega štaba so sporočili, da se je sobotnih volitev udeležilo več kot 20.000 članov SDP, ki ima približno 37.000 članov. Neuradni izidi kažejo, da je Milanović dobil več kot 12.500 glasov članov stranke, Komadina pa nekaj manj kot 8400 glasov.

Po objavi neuradnih izidov v soboto zvečer sta Milanović in Komadina skupaj prišla pred novinarje na sedežu SDP in zbrane naslovila s "tovarišice in tovariši".

Komadina, eden izmed štirih podpredsednikov SDP in predsednik primorsko-goranske županije, je Milanoviću čestital za pošteno zmago, a hkrati obžaloval, ker se socialdemokrati niso odločali za spremembe. "Bila sta dva kandidata, a SDP je en," je izpostavil Komadina.

Milanović se je zahvalil za volilno podporo ter poudaril, da so bile predsedniške volitve v SDP le priprava za vrnitev stranke na oblast. Ocenil je, da razburljiva strankarska kampanja ni oslabila stranke, kot so pred sobotnimi volitvami trdili nekateri na Hrvaškem.

"SDP je sodobna, progresivna, odporna, evropska stranka, ki si prizadeva za univerzalne in tradicionalne vrednote. Nismo se razcepili, ker so razlike med nami, ko gre za politiko, zelo majhne," je izpostavil.

Milanoviću je preko Facebooka čestital tudi podpredsednik hrvaške vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko. "Lahko smo politični nasprotniki, lahko mislimo različno o številnih vprašanjih, a končni cilj je vsem enak - bolj kakovostno življenje vseh naših državljanov," je med drugim zapisal Karamarko.

Milanović je prevzel vodenje SDP po smrti prvega predsednika stranke Ivice Račana leta 2007. Bil je hrvaški premier štiri leta po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2011.

Člani SDP, ki so pričakovali zmago Komadine, so Milanoviću med drugim očitali, da je stranka pod njegovim vodstvom izgubila parlamentarne volitve v letih 2007 in 2015, kot tudi zaupanje več kot 150.000 volivcev.

Približno 2200 delegatov SDP bo 16. aprila na konvenciji stranke izbiralo še člane glavnega odbora in predsedstva SDP. Takrat bodo tudi bolj jasni povolilni odnosi moči med socialdemokrati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
03. 04. 2016 11.20
+2
On seje pripravljen čez noč obarvati iz ardečega v črno ,komu mar teh šarlatanov ,
justime
03. 04. 2016 11.08
+2
isto kot pri nas...pokvarjenci,lažnivci,lopovi....in temu pravijo politiki in vlada!
murinar
03. 04. 2016 09.17
+5
Komu mar za tega hrvaškega sprijenca! Kaj imate toliko z hrvati tati opraviti!
Aleta
03. 04. 2016 10.08
+4
Se strinjam. Meni deluje kot, da bi bil stalno zadet.