Tujina

Drama na konvenciji republikanske stranke: Cruza, ki ni podprl Trumpove kandidature, izžvižgali

Cleveland, 21. 07. 2016 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Guverner Indiane Mike Pence je uradno sprejel nominacijo stranke za podpredsednika ZDA. Slavnostno razpoloženje je pokvaril teksaški senator Ted Cruz, ki ni podprl predsedniške kandidature Donalda Trumpa. Dvorana ga je izžvižgala, njegovo ženo pa so zaradi varnosti morali pospremiti ven.

Guverner Indiane Mike Pence je bil zadnji in osrednji govornik tretjega dne nacionalne konvencije republikanske stranke v Clevelandu in je tudi uradno sprejel nominacijo stranke za podpredsednika ZDA. 

Ted Cruz
Ted Cruz FOTO: AP

Nastop nekdanjega tekmeca Donalda Trumpa za strankarsko predsedniško nominacijo Teda Cruza je bila nova mala drama po ponedeljkovem poskusu upora konservativnih delegatov, ki so bili v bistvu na Cruzovi strani. Konservativni senator je Trumpu uvodoma čestital za osvojitev nominacije, na koncu pa ni pozval ljudi, naj volijo za newyorškega milijarderja, ampak jih je pozval, naj novembra pridejo volit po svoji vesti.

Dvorana je zavrela z vzkliki Cruzu, naj podpre Trumpa, njegovo ženo zaradi varnosti pospremili ven. Trump je potem zmagoslavno vstopil v dvorano in obrnil kamere nase stran od Cruza. Senator je govoril o konservativnih vrednotah in varnosti, ni pa pošiljal v zapor demokratske kandidatke Hillary Clinton tako kot večina govornikov pred njim. Govoril je o razdeljenem narodu in da predsednik ZDA Barack Obama dela vse narobe ter pohvalil brexit kot upor ljudstva proti veliki državi.

Konvencija se bo končala danes z vrhuncem, to je govorom Trumpa, v katerem bo uradno sprejel nominacijo republikanske stranke, za katero je bil že potrjen. Nato v ponedeljek začenjajo svojo konvencijo v Philadelphii demokrati in Clintonova bo do takrat oznanila ime svojega izbranca za podpredsedniškega kandidata.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa Newt Gingrich je kasneje skušal dvorano prepričati, da je Cruz dejansko podprl Trumpa, ker je pozval volivce, naj pridejo na volišča, poziv naj volijo po svoji vesti pa nikakor ne more pomeniti glasu za Clintonovo. Gingrichev nastop je ljudi spet skoraj prepričal, da se ozrejo v nebo in preverijo, če ne pada, saj je govoril o vojnah, ki trajajo, o teroristih, ki so vsepovsod in o demokratih, ki se jim udinjajo in lažejo.

Večina muslimanov je po njegovih besedah dobrih, ampak je dejstvo, da so islamski teroristi od januarja 2015 pobili po svetu 30.000 ljudi. Slabe je treba zatreti in to bo Trump naredil. Američanom je položil na dušo, da morajo trepetati pred možnostjo zmage Hillary Clinton.

Cruz je pokvaril zmagoslavje Penca, ki je skušal prisotne prepričati, da si ni nikoli zamišljal, da bo v tem položaju, njegov nekdanji sodelavec pa je nekaj ur pred tem novinarjem priznal, da se je na predsedniško kandidaturo pripravljal zadnjih deset let.

V govoru se je posvetil opisu svoje življenjske poti in zagotovil, da Clintonova ne bo nikoli zmagala. Trump bo zagotovil velike in potrebne spremembe za razliko od "sekretarke statusa quo s postano agendo". Njena izvolitev bi bila zelo nevarna, ker bi začrtala pot vrhovnega sodišča za naslednjih 40 let.

Clintonova naj bi imenovala sodnike, ki bodo ravnali neustavno, Trump pa takšne, ki bodo zaščitili pravico do orožja in svetost življenja. To pomeni takšne, ki bodo odpravili pravico do splava. Trump je na koncu prišel na oder, objel Penca in odšel.

Mike Pence
Mike Pence FOTO: AP

Eric Trump: Oče želi pomagati ljudem

V četrtek je nastopil še eden od njegovih otrok, zaradi česar konvencija ustvarja vtis družinskega prevzema ZDA. Eric Trump je zagotovil, da oče službe ne potrebuje, ampak želi pomagati ljudem. Na položaju bo uspešen, ker se zna pogajati in ve koliko kaj stane. V dvorani so bili vsi Trumpovi otroci, razen najmlajšega sina Barrona, vidno pa je manjkala otrokova mama Melania Trump, ki se je znašla pod udarom zaradi kopiranja govora Michelle Obama.

Tema tretjega dne konvencije je bila "Naredimo Ameriko spet prvo" in nekaj govornikom se je tega uspelo držati. Med njimi prva poveljnica raketoplana Eileen Collins, ki je govorila o dosežkih ZDA v vesolju in zagotovila, da bo Trump poskrbel za nove.

V samem mestu je bilo spet nekaj protestov, ki so se tokrat končali z aretacijami. Nekdo je zažgal ameriško zastavo in pri tem še sebe, policisti pa so mu z besedami "tepec, zažgal si se" skušali pomagati. Vnel se je pretep in na koncu sta bila poškodovana dva policista, 18 protestnikov pa je končalo v zaporu. Vmes je prišla še novica, da enega od svetovalcev Trumpove kampanje tajne službe preiskujejo, ker je pozval k usmrtitvi Clintonove.

Trump je na kritike svoje žene, da je kopirala govor Michelle Obama, dejal, da ni negativne reklame. Če je to res, potem je bila zmagovalka republikanske konvencije Clintonova, ki so jo omenjali pogosteje kot Trumpa. V sredo so pozivi, naj jo zaprejo, sledili govoru guvernerja Floride Ricka Scotta, pravosodna ministrica njegove države Pam Bondi, ki Trumpa ni hotela sodno preganjati zaradi sumljivega nepremičninskega tečaja, pa je pozivala k vrnitvi reda in zakona po osmih letih zlorab oblasti Obame.

Nastopil je poslovnež Phill Ruffin, ki je zagotovil, da Trump kot dober človek plačuje svoje dolgove, guverner Wisconsina Scott Walker je pozival k boju proti sindikatom, čeprav so otroci Trumpa označili kot človeka na strani delavskega razreda, novinarka Laura Ingraham je kritizirala nepoštenost in pristranskost svojih kolegov, državni senator iz Kentuckyja Ralph Alvarado pa je govoril o tem, da so Američani latinskoameriškega izvora naravni republikanci.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jazbec44
21. 07. 2016 21.00
+5
Trumpa se skuša prikazati kot bebc.a,kar ne more biti res(navsezadnje je miljarder)Hilary Clinton bo nadaljevalapolitiko svojih predhodnikov:Nenehne vojne,izčrpavanje šibkih držav in zunanjo politikov skladu z željami Izraela.Trump je svojeglav in bo temu nasprotoval,ter sklenil zavezništvo z Rusijo in Kitajsko ter se posvetil uničenju ISIS-a.Za svetovni mir in obstanek Evrope je Trump boljša izbira.Če ga ne bodo prej pihnili.
I G N O R A N T
21. 07. 2016 20.47
+3
Mene zanima kdo je predsednik Papua nove Gvineje
kolbek460
21. 07. 2016 19.42
+0
Ko se bo ta hiša iz peska začela podirat ,ko krediti ne bodo več držali temeljev teh napihjencev ,se nam bo sladko jeba,, za to kavbojsko državo ,
DonDonDan
21. 07. 2016 14.10
-3
Boljš da je en Tra'p kot Killary al Hitlary al kaj je že !!!
korintos23
21. 07. 2016 10.40
+8
Če bodo žideki rekli da bo Trumph bo pač Trump, če ne, bo pa Hillari, a je te to tak hudo razumeti? Tak Bilder že dolgo trdi.
BlokiranZaradi24urFašizma
21. 07. 2016 11.41
-2
.jest
21. 07. 2016 10.32
+1
Če je za izbrati med Clintonovo in Trumpom sem za Trumpa. Clintonova ni sposobna urediti niti svojega moža, pa se sili urediti državo.
opazovalec_
21. 07. 2016 10.07
+8
Boli me za Amerikanuse!!! :D
hondica
21. 07. 2016 09.50
-7
Cruz, ki mi je sicer zoprn in ga ne podpiram, je pa v nasprotju s socialistom Sandersom vsaj načelen in stoji za svojimi stališči. Sanders pa se je prodal Hillary za drobiž in zdaj trdi ravno nasprotno, kot je še pred meseci...tipično levaško.
korintos23
21. 07. 2016 10.06
+5
Ti si desnjak kak Donald? Melanija je pa levača!
frako
21. 07. 2016 13.32
+3
berni se je prodal, da je hilary vsaj na izgled stopila dva koraka levo s svojimi stališči.
BobbyP
21. 07. 2016 09.47
+8
Hillary je kot pogreta župca, Clintove in njihov "background" že vsi poznajo in to bo za američane dovolj dober razlog, da Trump zmaga. In potem bo smeh. :-)
korintos23
21. 07. 2016 09.51
+12
In potem dobi vsak Američan na dom puško, to bo veselica!
pedritsegonita
21. 07. 2016 12.18
-1
prav je, da imaš orožje, da se lahko braniš..
frako
21. 07. 2016 13.36
+3
Če maš orožje pravilno in varno spravljeno, se ne boš mogu branit pred vlomilcem k boš meu premau cajta, Če pa nimaš orožje varno in pravilno spravljeno se bo pa en v hiši s njim ustrelil. Če pa misliš na bojišče prit s puško proti dronom pa ....
macro
21. 07. 2016 20.05
-1
frako. zakaj se nebi mogel braniti pred vlomilcem če je varno spravljeno? kaj misliš da vsi živimo v garsonjeri?
BlokiranZaradi24urFašizma
21. 07. 2016 09.43
+0
V kratkem bo spoštovani podjetnik, kapitalist, gospod Donald Trump postal vladar sveta!
JTM-admin
21. 07. 2016 14.27
+5
ja pol se boš pa zbudil.... Vladarji sveta so Kitajci, ki imajo trenutno najmočnejšo ekonomijo na svetu... Tiha voda bregove dere. Če imaš denar si pa tako ali tako lahko kupiš vse, tudi najnovejšo vojaško tehnologijo od USA, če je niso že sami skopirali....
Skunk Works
21. 07. 2016 08.43
+11
Zanimivo koliko člankov in to v negativni konotaciji o Trumpu , ker mu je pač uspelo. Raje navijajte za naše izvoznike, da jim bo šlo čimbolje, ter da bodo čimveč služili v kapitalizmu, ki dejansko živi celo Slovenijo....sicer Slovenija pade v Afriko....podsaharsko.... Komu bo sicer jemal neproduktivni parazitski del državljanov, saj kreditov tudi ni več v izobilju.....
antiidiotik
21. 07. 2016 09.07
-2
Če je cel svet v vojni, nobenemu narodu ne gre dobro. Tudi nam nobena "Melania" pri tem ne pomaga.
korintos23
21. 07. 2016 09.15
-2
Rozika, malo zarana te je začelo šraufati!
ficfiric 1
21. 07. 2016 09.29
-2
Rosika pametna o kreditih in nam za vzor predstavi drzavo z najvecjimi pufi...
dreko123
21. 07. 2016 11.49
+7
hahaha sam res - amerika najbolj zapufana država na svetu, tipičen primer kako se ne sme delat in kakršen sistem bi bilo treba nujno spremenit - nek umetno napihnjen petrodolar in s tem še vse vojne po svetu... to nam je pa res lahko primer vzora kako se ne dela in čemu se je treba izogibat!
macro
21. 07. 2016 20.06
+1
pa v bistvu so dokazali kako se lahko dela, ne?