Tujina

Michelle Obama z navdihujočim govorom ganila občinstvo

Charlotte, 05. 09. 2012 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Za mojega moža uspeh ne pomeni, koliko denarja zaslužiš, ampak kaj narediš za življenja drugih ljudi," je v svojem govoru na demokratski konvenciji dejala prva dama ZDA Michelle Obama. Američanom je zagotovila, da jim bo Obama vedno stal ob strani.

Nastop prve dame ZDA Michelle Obama
Nastop prve dame ZDA Michelle Obama FOTO: Reuters

S poudarjanjem pravičnosti in raznolikosti, kritikami republikanskega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja in nastopom prve dame ZDA Michelle Obama so demokrati v Charlottu v Severni Karolini v torek začeli nacionalno konvencijo. Trajala bo do četrtka, ko bo Barack Obama z govorom sprejel novo predsedniško kandidaturo.

Glavni govornik konvencije je sicer bil župan teksaškega San Antonia Julian Castro, ki je opisal svojo življenjsko pot od revnega otroka priseljencev v ZDA do župana in kongresnega kandidata v deželi priložnosti. Demokrati so Castra izbrali za utrditev podpore Obami pri volivcih latinskoameriškega izvora in Castro je svojo nalogo opravil v skladu s pričakovanji ter večkrat navdušil občinstvo v dvorani. Vendar je Michelle Obama po ocenah komentatorjev s svojim nastopom možu postavila visoko mejo, ki jo bo težko presegel.

Prvi dan demokratske konvencije je ponovno deževalo tako kot v ponedeljek in vremenska napoved je slaba do konca tedna. Obama bo imel govor na stadionu Bank of America, ki lahko sprejme 74.000 ljudi. Že v torek so bili delegati pred vstopom v dvorano Time Warner Cable premočeni do kože zaradi dolgih varnostnih vrst.

Šale na račun Romneyja

Castro je zbrane demokrate navdušil s šalami na račun Romneyja, za katerega je dejal, da ni slab človek, vendar se na žalost ne zaveda, kako dobro mu je bilo v življenju postlano. "Študentom v Ohiu je dejal, naj odprejo podjetje. Ko so mu rekli, da nimajo denarja, je odgovoril, naj si ga sposodijo pri starših," je dejal Castro. Prispodoba je bila namenjena poudarjanju razlik med Romneyjem kot kandidatom bogatih in uspešnih Američanov ter Obamo, ki bo delal za tiste, ki so potrebni pomoči.

Še bolj kot Castro je delegate navdušil nekdanji guverner Ohia Ted Strickland, ki je poudaril, kako je Obama z rešitvijo avtomobilske industrije vrnil voljo do življenja številnim, ki so spet dobili službe. "Obama ve, kako je, ko moraš plačati hipoteko ali študentsko posojilo, in pozna naše boje. Za Romneyja so delavci le številke, dobički pa so enakopravni, ne glede na to, ali so ustvarjeni doma ali na tujem," je dejal Strickland in Romneyja imenoval za pionirja selitev delovnih mest na tuje. "Če bi bil Romney dedek Mraz, bi odpustil jelene in izselil palčke. Njegov denar potrebuje potni list, ker poletje preživlja na Kajmanskih otokih, zimo pa v švicarskih Alpah."

Konvencijo je odprla predsednica Nacionalnega odbora demokratske stranke Debbie Wasserman Schultz in napovedala, da bodo pokazali Američanom, zakaj morajo obdržati Obamo v Beli hiši še naslednja štiri leta.

Demokrate pozdravil tudi Jimmy Carter

Demokrati so predvajali film o legendarni družini Kennedy, delegate, ki so v torek potrdili tudi strankarsko politično platformo za naslednja štiri leta, pa je z videoposnetkom pozdravil tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter. Občinstvo je v solze spravila mati s hčerko, ki ima srčno okvaro in brez Obamove zdravstvene reforme ne bi dobila potrebne zdravstvene nege.

Michelle Obama na demokratski konvenciji - 3
Michelle Obama na demokratski konvenciji - 3 FOTO: Reuters

Prva dama občinstvo ganila z govorom

Med govorniki je bila več kot polovica žensk, med njimi predsednica Nacionalne akcijske lige za pravico do splava Nancy Keenan in Lilly Ledbetter, po kateri nosi ime zakon, ki ga je Obama podpisal kot prvega na položaju – zakon o enakih plačah za enako delo za moške in ženske. Njo je omenila tudi prva dama Michelle Obama, ki je občinstvo ganila z govorom o tem, kako težko se navadni ljudje prebijajo skozi življenje tudi s pomočjo države, kot se je njen oče in kot sta se sama z Obamo po koncu študija, ko sta bila "tako mlada, tako zaljubljena in tako zadolžena, da je bil študentski dolg večji od prve hipoteke". Američanom je zagotovila, da jim bo Obama vedno stal ob strani. Michelle Obama Romneyja ni omenjala, le nekajkrat je namignila na razliko med njim in njenim možem.

"Za mojega moža uspeh ne pomeni, koliko denarja zaslužiš, ampak kaj narediš za življenja drugih ljudi. Še vedno je tisti, v katerega sem se zaljubila pred leti, ko je začel kariero z zavračanjem dobro plačanih delovnih mest," je dejala prva dama ZDA in zagotovila, da bo dober predsednik tudi za nova štiri leta. Še naprej bo skrbel za to, da bo imel lahko vsak priložnost za uspeh, pri čemer verjame, da vrat priložnosti ne smeš zapreti za seboj, ampak jih držiš odprta še za druge.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wee123
05. 09. 2012 16.20
+0
Prostozidarska igra.
Majda Božnar
05. 09. 2012 14.55
+1
V volilno kapmanijo se je vmešal še Chuck Norris, ki je rekel, da bo Obama Ameriko popeljal v stoletno socialistično temo. Ob vseh teh kampanijah po svetu in doma ti gre kar na bruhanje: resnica je taka, da bi narod potreboval MacGyverja!
KisloZelje333
05. 09. 2012 11.20
+3
mišel kaj boš povedala, da je tvoj mož lutka bogatih bankirskih starčkov, da je tudi tvoj v bilderberg klubu, da mate velike plane zradirat človeško populacijo za 90%, se it razna potovanja v druga osončja, živeti neskončno...al boš pridigala kako se bo svet popravil, če bo SPET izvoljen tvoj mož? Kako se bo v ameriki in po svetu cedilo mled in mleko...nekaj takšnega kot mediji, dobra bi bila za ta portal, imaš dovolj domišljije, če te oSama kdaj zapusti
Ferdo Crni
05. 09. 2012 08.20
+7
Glavno da so vrli novinarji božička prevedli v dedka mraza. Za namig: konvencija demokratov ni isto kot partijski kongres.