Tujina

VIDEO: Podvodni posnetki katastrofe

Washington, 11. 05. 2010 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Mehiškem zalivu nafta še kar uhaja v morje, vodilni treh podjetij, ki so vpletena v eno najhujših ekoloških katastrof v ZDA, pa za nastale razmere obtožujejo drug drugega.

Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu
Čiščenje naftnega madeža v Mehiškem zalivu FOTO: Reuters
Naftni madež se širi po Mehiškem zalivu, vendar za zdaj v velikem obsegu še ni dosegel celinske obale ZDA.

Po katastrofi v Mehiškem zalivu so se vodilni treh vpletenih podjetij – BP, Transocean in Halliburton – začeli medsebojno obtoževati glede odgovornosti za nastale razmere. Iz vrtine vsak dan v morje izteče 800.000 litrov nafte, da bi se razmere umirile, pa ni videti.

Direktorji so morali na zaslišanje v ameriški kongres. V Washington so se prišli zagovarjat predsednik BP America Lamar McKay, predsednik podjetja Transocean Steven Newman in eden od direktorjev pri Halliburtonu Tim Probert.

Pred stavbo kongresa so jih pričakali besni protestniki, ki so se osredotočili predvsem na britansko družbo BP. Ta je izkoriščala nafto preko ploščadi v lasti Transoceana, Halliburton pa je bil odgovoren za določena dela na ploščadi. McKay je pričal, da je za eksplozijo naftne na ploščadi 20. aprila krivo podjetje Transocean, ki je bilo odgovorno za sistem varnostnih naprav za preprečevanje izliva nafte v primeru nesreče.

Newman je krivdo zvalil na Halliburton, ki je bil odgovoren za cementiranje naftne vrtine po koncu vrtanja. Direktor Halliburtona Tim Probert pa je kongresnikom zagotovil, da je bilo njihovo delo dobro in uspešno opravljeno v skladu s praksami industrije in usmeritvami zveznih regulatorjev. Republikanski senator John Barrasso jim je sporočil, da na tak način ne bodo prišli daleč.

Vsako od treh podjetij ima svojo preiskovalno ekipo in ker gre za ogromno denarja, se bo prelaganje krivde nadaljevalo do sodnega epiloga. Kongres pa bo potrdil zakon, ki bo podjetju BP naložil do 10 milijard dolarjev odškodnine.

Z manjšo kupolo nad težave

Poskus zamašitve vrtine na 1500 metrih globine je propadel, ker so 1000 ton težko kupolo na dnu morja zamašili ledeni kristali. Kupola je postala lažja od vode in se ni usedla na dno, poleg tega pa so kristali zadelali luknjo na vrhu kupole, skozi katero so nameravali potegniti cev do tankerja na površju, kamor so nameravali zajemati okrog 85 odstotkov odtekajoče nafte. Pri BP so se odločili, da poskusijo znova s precej manjšo in lažjo kupolo, ki jo bodo spustili na dno s priklopljeno cevjo iz dveh plasti. Vmes bodo do kupole pošiljali toplo vodo in metanol, da preprečijo kristalizacijo. Nova manjša kupola ima le 1,2 metra premera in je visoka le 1,5 metra, tehta pa manj kot 2 toni. Rečejo ji "cilinder".

Katastrofa vseh katastrof

Upraviteljica Agencije za zaščito okolja Lisa Jackson je za CNN povedala, da se obeta najhujša okoljska katastrofa doslej, če jim kmalu ne bo uspelo ustaviti izlivanja nafte. Zvezna država Louisiana je danes na pomoč nacionalni gardi poslala tudi zapornike. Vsi skupaj polnijo vreče s peskom, ki jih helikopterji odmetavajo na otoke pred velikim močvirnatim območjem Louisiane. Četudi madeža še ni na obali, pa je že jasno, da bo poleg gospodarstva in okolja visoko škodo utrpel tudi turizem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ibasumik
12. 05. 2010 08.12
1. če se je že moralo zgoditi, je prav da je to v Ameriki 2. Amerika zna uporabiti tudi zapornike za koristno delo, pri nas pa se samo sklicujejo na človeške pravice in štrajkajo, ko hočejo klimatske naprave v celicah
Svobodni
12. 05. 2010 07.15
Na tem posnetku je očitno videti, da sami režejo cev in nato začne iztekati nafta iz te odrezane cevi.
untableass
12. 05. 2010 04.03
odgovoren je obama kaj pa koplje ta drek in nihce drug !
J83
12. 05. 2010 03.39
Pohlep,pogoltnost,imperializem,fuj!Angleži so okupatorji sveta,kolonijalisti,pa nobenega ni v Hagu.Hitlerja so pa vsi obsojali.Krivično.
Odpri.oci
11. 05. 2010 20.39
Podvodni posnetki iztekanja ???? . Ne vem no.... meni tisto bolj izgleda, da sami "žagajo" cev....
glock3
11. 05. 2010 17.37
chb imaš prav kak revež bo nasrku
chb
11. 05. 2010 15.28
bronco40 Nevrjamem, za denar se da vse kupiti. In nikoli nebo odgovoren Direktor vedno se najde krivca. V zapor bo šel edino kak delavec ker ni zaprl nekega ventila. l.p
Ankh Oberman
11. 05. 2010 14.46
Za ta umazan denar in nafto do zapravili cel svet , narava napravila veliko napako da je ostvarila človeka .
Odpri.oci
11. 05. 2010 12.45
Lani se je pred Avstralsko obalo zgodilo enako.... Operater ploščadi je bil drug (ni bil BP), lastnik ploščadi je bil tudi drug (ni bil Transocean)... cementiral pa je Halliburton,. tako kot v tem primeru..... . In tudi tam je bil beton "zanič".... . Imata pa pri Halliburtonu prste zraven G. Bush in D. Cheney, tako da je že vnaprej jasno, da bo sledni oproščen vsake krivde !!!
senait
11. 05. 2010 11.18
Jaz pa se sprašujem, kako je mogoče, da neredijo te ogromne vrtine, brez da bi imeli načrt, kako preprečiti iztekanje v primeru kakršne koli nesreče..mislim to je grozno. Zdaj pa se obtožujejo odgovornosti.. Če bi imeli "plan b" do takšne katastrofe ne bi prišlo.
Brabus
11. 05. 2010 11.17
Tukaj bodo videli zapore, sigurno jih ne bo rešil denar.
Ramzess
11. 05. 2010 11.03
Pri zapiranju te luknje je problem v tem, da si je ne prizadevajo zapreti v pravem pomenu besede, temveč tako, da bi v vsakem primeru še lahko črpali nafto. Kaj je zdaj pomembnejše? Po drugi strani je odvisnost od nafte že dolgo nepotrebna, ker obstajajo drugi viri energije, že Tesla jih je poznal. In zunaj oči javnosti so v uporabi, v podzemnih bazah, za podzemni magnetni vlak v ZDA, ali mislite, da uporabljajo nafto, naka.
Ramzess
11. 05. 2010 11.00
Nihče ni kriv, morda res niso, pač pa je glavni krivec na višjem nivoju, vsa 'nesreča' pa je ena v verigi, za odvračanje pozornosti javnosti od pomembnejših stvari, denimo komaj stoječega sistema, ki je tik pred tem da se zruši, navidezna stabilnost je umetno vzdrževana, planov svetovne elite.
Kimberley-Echo
11. 05. 2010 10.44
Kdo je kriv naj ugotavljajo pozneje ko bo zadeva sanirana. Ampak, če se prepirajo že zdaj lahko to pomeni, da rešitve še ni na vidiku. Po moje nihče ne ve kaj storiti. Prejšnji pokrov s 100 tonami je bil prelahek, a ta z dvema je pa dovolj težek al kaj. Ljudi zanima zaprtje luknje, ne pa kdo je kriv. Tudi če nekdo reče jaz sem kriv, kaj potem, iz luknje zato še vedno bruha nafta. Zdaj je pravi čas, da države in korporacije ob Mehiškem zalivu in širše staknejo glave, uporabijo možgane in denar ter morda rešijo svetovno katastrofo. Bojim se, da se čas izteka.
AlternativeFacts
11. 05. 2010 09.19
'Mi nismo krivi' - Nima smisla se medsebojno otoževati.Povejte direktno.Krivi so ljudje, ker od vas zahtevajo nafto.Sedaj pa ceno sodčka gor da sanirate svoje račune.
Tonček Balonček
11. 05. 2010 08.50
Tudi nobene interpelacije ne bo!
Foen
11. 05. 2010 08.43
soglašam z vsemi tremi direktorji. upam da bodo stroške čiščenja plačali američani sami z davki, saj se je to zgodilo v njihovem morju... vsaka čast pa BP ki se zelo trudi rešiti nastalo situacijo.
Nad.oblaki
11. 05. 2010 08.42
Po svetu se zgražajo razni ekologi, ampak nafto pa vsi uporabljajo od plastike do goriv.
Naglas
11. 05. 2010 08.36
Ne, pri teh gigantskih firmah ni nikoli nihče kriv!