Tujina

Meteoriti so pri padcu na Zemljo že vsebovali DNK

Washington, 13. 08. 2011 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nasini znanstveniki so dobili nov zagon, ko so dokazali, da meteoriti, ki so padli na Zemljo, niso bili kontaminirani, temveč so pri padcu že vsebovali DNK-material. Z raziskavo bodo nadaljevali.

Nasini strokovnjaki so predstavili še več dokazov, da na Zemljo padli meteoriti lahko vsebujejo DNK-material, ki naj bi nastal v vesolju. Z omenjeno teorijo se Nasini znanstveniki ukvarjajo že nekaj desetletij, tokratno poročilo pa še ni dokončno, saj z raziskavami nadaljujejo. Izsledke so objavili tudi na Nasini spletni strani, celotno poročilo pa bo objavljeno v njihovem zborniku.

Vzorec meteorita, v katerem so odkrili sledi DNK.
Vzorec meteorita, v katerem so odkrili sledi DNK. FOTO: NASA

DNK-material so v meteoritih odkrili že v 60. letih prejšnjega stoletja, ves ta čas pa so znanstveniki poskušali ovreči teorijo, da so bili ostanki meteoritov kontaminirani na Zemlji. Zadnje analize so pokazale, da DNK-material, ki so ga odkrili v meteoritih, nikakor ni z Zemlje. Torej so meteoriti te vzorce prinesli iz vesolja. Te trditve je predstavil Michael Callahan, astrobiolog pri Nasi in njihov vodilni avtor. V vzorcih, ki jih je njegova skupina vzela iz različnih meteoritov, ki so jih zbrali z različnih koncev sveta (največ vzorcev so pridobili na Antarktiki), so odkrili sledi adenina in gvanina, ki sta dušikovi bazi in se nahajata v nukleotidih. Ti pa so osnovni gradniki nukleinskih kislin DNK in RNK. Znanstveniki so prav tako odkrili tri molekule, ki tvorijo dokaz, da DNK prihaja iz vesolja, saj njihove strukture ni možno odkriti v naši, zemeljski biologiji.

V preteklosti so znanstveniki v meteoritih že odkrili aminokisline, njihovo odkritje pa je že nakazovalo, da se morda v vesolju skriva življenje.

Zadnje ugotovitve tako odpirajo možnosti za raziskovanje hipoteze, da se je življenje na našem planetu razvilo po trku z asteroidom, prav tako pa je dala novi zagon projektom iskanja življenja na drugih planetih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rudra
14. 08. 2011 16.34
Oboji pa zadeve ne razumejo.Življenje osmišlja elementarno(prah)skozi svojo življenjsko samoreprodukcijo vrst.Vsa umetnost. Dokler je življenje živo misli potem ko je mrtvo je samo še snov-prah,
brado
14. 08. 2011 16.20
In stvarnik je na zemljo vrgel kamen......in razvilo se je življenje na zemlji.....hmmm.......prah si...in v prah se boš povrnil.......vsaj tako trdijo na pogrebnih obredih...!!???....cerkev trdi eno....znanstveniki drugo.....morda imam pa kakšnega brata nekje v vesolju......!!!????
rudra
14. 08. 2011 15.38
Igor gojčič ti pri tem svojem vedenjiu verjameš v nematerijalno obliko življenja? Znaš pa dober povzemat tuje znanje vsaka ti čast.Kaj pa pomeni akumulirano in realizirano vrednost znotraj naše DNK -genoma? Daj to mi razloži prosim ?
Ramzess
14. 08. 2011 15.26
227221="Ne smemo pozabiti tudi strokovnjakov s področja elektronike in računalništva, ki so pravzaprav vse to omogočili, saj nam je samo s klikom na gumb na razpolago toliko informacij, da jih sploh ne moremo pregledati in dojeti, kaj šele razumeti." In ravno ta informacijski vir omogoča otrokom, da učitelje ('stare šole') postavljajo v precep, ko jih sporašujejo zakaj razlika med tem kar predavajo in oni in tem kar piše na spletu, ...sli še bolje, kar neposredno postavijo učitelja v kot, z dejstvom da je to kar predava, napak, narobe, neresnično. Tukaj gre za otroke mlajših generacij, odprtega uma, in široke znanja, ...tak primer je ruski deček Boris (Boriska), ki zaradi tega ne obiskuje običajne šole, šolal se je doma, z ustreznimi učitelji. Takih otrok šolski indokrinacijski sistem ne mara, ker rušijo njegov sistem, ...kar je nenazadnje tudi njihov cilj. Živimo namreč v času izjemnih sprememb v tem svetu. "...vendar pa ne odobravam trditvam nekaterih posameznikov, ki so prepričani, da imajo edini pravilne odgovore in od njih ne odstopajo in za katere je resnično le to, kar lahko vidijo otipajo in dokažejo. Ne odstopajo od svojih teorij in zanikajo vse paranormalne pojave, vključno z NLP-ji." Če bi to dotični naredili, priznali kar zanikajo, bi se mnoge teorije, preričanja, ipd. sesule kot hišice iz kart, ker so zgrajene na napačnih teorijah, znanju ipd.
Ramzess
14. 08. 2011 15.22
Sajn.frane="MENE ZANIMA S KATEREGA RAZSUTEGA PLANETA JE PRILETEL TISTI KOS, KI JE PUSTIL SLOVENSKI "PRA DNK"?" Noben, saj boste počasi ugotovili, da človeški znastveniki iščejo le 'dokaze' da potrdijo za prav, svoje globokoume, kakšrnih v uradni znanosti ni malo. In verjemite kmalu bodo te teorije, prepričanja, itd. zmote pač, začele padati kot hišica iz kart, z vsem kar je zgrajeno na njih. Temu rečemo 'doktrina šoka', ko se nakaj v kar smo verjeli, da je res, sesuje v prah, ...uradna znanost in njene veje, z vsem šolstvom vred, podajajo neka čudna znanja, teorije, čudne izpeljanje, nedokončnane teorije ipd., itd. itd. ...med ko je za to kuliso vse na mnogi višjem nivoju, teorij ni, ker je vse izpeljano (kar se reducirano servira skozi uradno znanost in šolstvo) do konca, in dlje, ...denimo že Einstain je relativnostno teorijo praktično izpeljal do konca, ...razumljivo da ga je rezultat šokiral, ravno tako je prišel do enotne teorije polj, ni pa edini ...podobnih primerov je veliko, ...seveda v šolah tega ne učijo. ... Kidu27="...saj sodeč po knjigah ki sem jih prebral je tale nasa en velik fiasko" Saj tudi je, uradni vesoljski program ZDA (me drugimi) je paravan za javnost, igra, fasada, za katero se skriva superiorna tehnologija, ...program SETI pa tudi ni več to, kar je na začetku bil, baje sploh ni več aktiven, oz. se sedaj ukvarja z vsem kar povezano z nezemljani. Že Tesla je dognal vso tehnologije in predvsem principe in pogon v zvezi NLP-ji, sam jih ni realiziral, so pa to najprej naredili nacisti že v času 2. svetovne vojne, in kasneje američani. Danes so na Luni in Marsu, med drugim, tudi človeške kolonije. Lahko si samo zamislimo, kako se javnost vleče za nos in drži omejeno, izkoriščano, v kaotičnem stanju ter v 'preteklosti'.
Ramzess
14. 08. 2011 15.21
Miki777-="@Sertorius, zato ker je Biblija in Tora le groba kopija Aveste - in Yasnas, med tem je veliko hvalnic Ozirisu , denimo psalm 104 je identičen hvalnici Ehnatona bogu Atonu. Zato je "Biblija knjiga vseh knjig" - dobesedno." Biblija, Koran, in Tora se prekrivajo, bodisi da so narejene po istih virih, bodisi, da so narejene po istih virih, in deloma prepisovane ena od druge, z malo prirejenimi zgodbami. Pravimo tudi, da Koran in Tora izhajata iz BIblije. "Slovani smo imeli svoje Vede, a nam je "sveta cerkev" vse uničila in pokurila, ljudi pa je inkvizicija spravljala na grmado ter ustrahovala. Na mestih starih templjev pa sezidala svoje cerkvice... Tako boš denimo ob Bukovniškem jezeru v prekmurju danes našel cerkvico "svetega Vida" - ki stoji na temeljih boga Sveto-Vida... poleg pa boš našel energetske točke - so bili slovani res neki barbarski narodi? nikakor ne. Le politika in religija sta pisali drugačno zgodovino našim prednikom." Kakopak, točno tako in v ta koš gre uničenje knjižnic znanja tudi drugod po svetu, kot so denimo Aleksandrijska knjižnjica, knjižnica znanj Amerisških domorodcev, ki je bila uničena skoraj v celoti, ...zgolj zato, da je elita lahko prikrojila zgodovino po svoje, ...
Ramzess
14. 08. 2011 15.21
Sertorius="V bibliji pa piše da je Jezus delal čudeže, v koranu pa da je Mohamed šel v nebesa... Zakaj bi bile Vede bolj pomembne? Ker se njihove teorije slišijo bol fantastično?" Seveda ne, Biblija, originalna, vedno imejmo v zavesti in umu to dejstvo, ni nič bolj fantastična od Ved, razlika je le v tem da v Vedah ni tako zelo zamotavali dejstev. Biblije se, za razliko od Ved ne bere in razume dobesedno, a tudi pri branju in razumevanju Ved je treba imeti določeno znanje. Jezus ni delal 'čudežev', koristil je svoje izjemno znanje (v primerjavi z ljudmi okoli njega) in visoke (tudi nadčutne) sposobnosti svojege telesa in uma, ...Mohamed, kot tudi Jezus in drugi, sta bila vnebovzeta, oz. sta prešla na višji nivo bivanja, obstoja, ...fizično telo, ki je bilo na ustrezno stopnji razvoja, sta tranformirala v svetlobno obliko. Luckyss="Počasi napredujemo; sprva so mislili., da se vse vrti okoli Zemlje, potem, da smo edini planet v vesolju,ki gosti življenje (nekateri tule ste očitno še vedno na tej stopnji), potem pride spoznanje, da nismo edina inteligentna bitja v vesolju in nato, da spadamo med manj inteligentna bitja v vesolju in tako naprej..." Največja ironija pa je v tem, ...da so to in drugo znanje, vedenje, ponovno odkriva, kajti vse to in več, kot civilizacija poznamo, znanje smo podedovali, če tako rečemo, od prejšnjih civilacij (dokazov je veliko), ...hkrati kot duše, vemo že vse to, le da do tega znanja ne moremo dostopati, ...s transformacijo DNK se le to postopoma odklepa, ...od kje potem izjemno znanje, ki hkrati ruši mnoge uradne nauke in prepričanje, uradno znanje, nekaterim otrokom. Druga težava te civilizacije je v tem, da ne napreduje tako kot bi morala, temveč tako želi globalna elita, ki njen napredek uravnava in vodi skozi ves globalni sistem kontrole.
rudra
14. 08. 2011 14.22
@22722 Tudi tebi čast za tvoje razmišljanje,ki ti dovoli dvomiti v tisto kar nas učijo in govorijo. Einstein je živel v veliki zmoti a vseeno je odprl nekaj vrat.Žal so ta vrata kot je sam dejal- naredila veliko zla človeštvu. Zakaj? Zato ker je bil način njihovega odpiranja napačen in človeška zavest prenizko.Za to pa človek sam ni nič kriv.Mi lahko za vse krivimo zgolj vesolje samo in žal aše prednike,ki so se prostovljno odločili živeti tu na Zemlji v trenutku ko so imeli možnost služiti vesoljnemu življenju.Ta opis je lepo podan vopisu NOta-Utnapištima v epu O Gilgamešu,ki je prvi človek,ki je dobil naziv boga za časa življenja.Naši predniki so poznali vse skrivnost vesolja zato so nam pustili celotno civilizacijsko teološko zapuščino,ker so vedeli,da pride čas ko se bomo po naravni poti elementarnega samodelovanja kjer je vzrok in posledica EM sila(teološko sveti duh) prebudili v lastno spoznanje in uspeli razumeti njihovo skrb za nas. V bistvu svet,vesolje.življenje ni nič mističnega-mističnega dela samo človek sam v svoji nevednosti ki ne razume,da je njegovo bivanje zavest,um soodvisno od elementarne vesoljne samobitnosti,katere samozavedni del je on sam.Imel bi še veliko veliko za povedati.Me pa veseli,da se ljudje prebujajo!!To je neustavljiv naravni samoproces!!
22722
14. 08. 2011 13.58
Vsaka čast velikim umom kot so Einstein, njegovim predhodnikom in tudi sodobnim znanstvenikom, ki so nam odkrivali skrivnosti življenja in univerzuma. Po njihovi zaslugi vemo danes več, kot je človek kdajkoli o tem samo sanjal. Ne smemo pozabiti tudi strokovnjakov s področja elektronike in računalništva, ki so pravzaprav vse to omogočili, saj nam je samo s klikom na gumb na razpolago toliko informacij, da jih sploh ne moremo pregledati in dojeti, kaj šele razumeti.To vse so omogočili sateliti in teleskopi ter druge elektronske naprave, ki jih znanstveniki danes lahko uporabljajo. Kljub temu, da je človek v svojem razvoju dosegel ogromen napredek, pa vseeno menim, da smo še na dokaj primitivnem nivoju, saj je v naravi in vesolju še 99% neraziskanega in nam nepoznanega. Že na zemlji so zapleteni sistemi od rastlinskih do živalskih, ki jih ne razumemo, da ne omenjam neraziskanega življenja v oceanih. Kaj šele vesolje! Šele sedaj se človeku odpirajo drobni delčki tega melagomanskega prostora, pa še to kar odkrijejo, prinaša več vprašanj kot odgovorov. Globoko spoštujem njihovo delo in prizadevanja, vendar pa ne odobravam trditvam nekaterih posameznikov, ki so prepričani, da imajo edini pravilne odgovore in od njih ne odstopajo in za katere je resnično le to, kar lahko vidijo otipajo in dokažejo. Ne odstopajo od svojih teorij in zanikajo vse paranormalne pojave, vključno z NLP-ji. Veliko, veliko je pojavov in resnic, ki jih še sploh ne moremo dojeti in dokazati, kajti človekov um in njegove tehnološke možnost so še vedno veliko preveč omejene. Bogate države pa bi morale v te namene odobriti veliko več sredstev, namesto da jih dajejo za razvoj orožja in vojne. Da pa obstaja še veliko vrst različnega življenja na milijardah planetov, pa nihče več ne bi smel dvomiti.
rudra
14. 08. 2011 13.38
Če sem preveč razkril,si sami postavte plašnice na oči.
rudra
14. 08. 2011 13.37
Janez Novak,kako bo v primeru,da vstanejo se zbudijo južne galaktične civilizacije med njih spadamo mi in gremo mi k severnim na obisk? Znotraj naše galaksije obstajajo planetarne osončja,ki delijo usodo galaktičnega telea in obstajajo satelitskaosončja,ki jih galaksija (teološko naša Velika mati) menja samodejno v 15 milijardnih ciklih,tako kot mi menjamo svoje celice v 7 letnih ciklusih.Enotna vesoljna zakonitost deluje enako v elementarni kot v življenjski vesoljni samopojavnosti. To pomeni,da so v galaksiji A-očetove civilizacije(planetarnih osončij B sinove (satelitske),ki živijo pod naravno zakonitostjo cikličnosti EM valovanja elementarne pojavnosti-MI Zemljani smo (teološko) in dejanjsko satelitska civilizacija ozvezda Siriusa,kjer je v ozvezdju ORIONA sedež Galaktične Sončne dinastije vseh galaktičnih civilizacij-tudi naše. Tale informacija verjetno presega trenutno stanje človeške biti na Zemlji.Nič hudega bo vsaj spodbudila koga,da si bo upal razmišljati izven sedanjih temačnih okvirov svojega lastnega bivanja.
rudra
14. 08. 2011 13.06
Sedaj ko sem mukoma dokazal svoj prav. Bom deležen tolažilne nagrade.Se kdo tule rad heca?
rudra
14. 08. 2011 12.39
Ljdje moramo najprej razumeti svojo soodvisnost od elementarne vesoljne pojavnosti.Mi smo zgolj X individualna ciklična živa vesoljna samopojavnost.Zemlja je pa elementarna- isto osončje isto galaksije,ki so največja elementarna individualna vesoljna samopojavnost. Mi smo izgubili dobesedno občutek (vedenje) za večno sedanji obstoj nečesa na kar mi sploh vpliva nimamo,ker smo sami živi samociklični samozavedni del te večno-sedanje vesoljne samopojavnosti. Človek vesolje je eno---- kjer se vesolje individualno samozaveda v človeku.Zato je rojstvo vesoljnega človekovega ''boga'' samospoznanja zrcalna slika vesolja samega. Tu iščite odgovor vesoljnega brezmadežnega spočetja,ki je v bistvu posledica EM sile,ki deluje skozi lastno cikličnost na nas same,ki smo vesoljni samoizraz .Ko dojameš zakonitost EM sile in vesoljno cikličnost potem lahko tudi dojameš teološko šifro brezmadežnega rojstva človeka boga na Zemlji. NIč mističnega-mistiko mi zganjamo,ker zadev ne razumemo oz, nismo še dovolj evolirali v sedanjem 28000 letnem civilizacijskem valu,da bi se dokončno preobrazili iz homosapiensa v' homo dei'. KO se bomo bomo tudi spremenili način bivanja in civilizacijske temelje.Tako kot smo se iz homoneadertalisa v homosapiensa v ciklu 7oo0 let ledene dobe (zime) po naravni zakonitosti EM valovanja v katerega smo ujeti zopet po naravni vesoljni zakonitosti. Kaj tu ni jasnega?i Zato in iz tega vzroka se nam danes svet ruši dobesedno pod nogami-ni več sigurnosti.Ne krivi in ne dolžni- to je naše življenjsko dejstvo-danes in vedno bo in je bilo!
nefretete
14. 08. 2011 12.32
Raztezje 14.08.2011, 06:03 Ta dimenzija (zorni kot, perspektiva - imenuj po želji) je tista na katero te ves čas opozarjam. Na vse kar smo povedali včeraj in v smislu tvojega današnjega komentarja se lahko odločiš ali boš gledal na dogajanje iz žabje ali ptičje perspektive. Polna luna gor ali dol. Meni je itak všeč.
dannyer
14. 08. 2011 12.18
zanimivi komentarji ni kej ko so prvič pregledali kose asteroida so ugotovili da ima ogromno različnih mikroorganizmi ki so pomembni za življenje ,na njem so našli tudi alkohol it tako naprej po termični obdelavi s segrevanjem in padanja na zemljo so se spojine in atomi zmešali in tako nastali novi atomi in novi organizmi ki jih v naravi ne bi našli ciklus se je pospešil prav tako so našli da v vesolju se najde precej trpežnih organizmov in to je bilo osupljivo kako lahko preživijo v vesolju o tem se ne govori veliko da ne bi verske fanatike jezili počakati moramo obisk na kometu in asteroidu v vesolju še kak planet recimo mars je pa že zdaj jasno da zgodovinski dogodki ki jih opisuje biblija so pomešani in z letnicami ne natančne mnogokrat so falili za 300let itd biologi so mnenja da je asteroid pospešil razvoj organizmov na zemlji .no vsaj do zdj imajo dokaze .religije jih pač nimajo zato vse ostane v prepričanju človeka ali bo varoval v neki ali ne .
pre_mar@hotmail.com
14. 08. 2011 11.59
rudra, v nobenem primeru ne more biti presenečenje enakovredno. Ali je a) nadnaravno ... karkoli ali b) naravno, višja bitja od prej, .... Se pa A skupini presenečenje ne more zgoditi. Take lahko zakoplješ v dokaze, da jih bo par km še nad glavo ... pa ne bodo verjeli, bodo pač verovali v svoje. B) bi se prilagodili in sprejeli novo, presenečenje bi vsekakor bilo.
Kidu27
14. 08. 2011 11.57
Zdej men to ni čis jasno koga ima nasa in svet vlade za norca.. po eni strani seti program pošilja neke signale v vesolje in so čist veseli ko dobijo nazaj nek nedefiniran prdec od zvoka, medtem ko planet dnevno preleti na stotine nlpjev in letno je na tisoče in tisoče videnj in pričanj o nezemljanih, ugrabitvah itd, en kup paranormalnih stvari ki jih ne znajo razložit, en kup posnetkov nlpjev, ki očitno saj zgledajo zelo avtentični..celo na nasinih posnetkih lahko najdemo švigajoče nlpje, kar so priznal celo astronavti da gre za nezemljska plovila po drugi strani spet odkrivajo neke dnkje z meteoritov in nam bluzijo o vodi na marsu, ko pa pridejo vn poročila o identifikaciji trupel nezemljanov in arhivi iz 40,50ih let ki so jih do zdej skrival nasa pošilja signalčke, a globok pod zemljo kilometri tunelov in baz vanzemaljcev....saj sodeč po knjigah ki sem jih prebral je tale nasa en velik fiasko
rudra
14. 08. 2011 11.06
Se je kdo resnično sposoben vprašati;KAj pa če se sodobna znanost moti o vsemu popolnoma enakovredno kot se motj crkve. Eni in drugi so ljudje. Moj odgovor je; Mi vemo in dejanjsko razumemo svet zastrašujoče malo! Tle post si spravite in ko bo spoznanje dokončno bo v cerkvah in v znanosti presenečenje neizmerno. Nisem prerok- to jaz vem že nekaj časa.MI svoje vpetosti ujetosti v vesoljno samodelovanje ne razumemo,kako bomo razumeli enotno vesoljno zakonitost mase-energije prostora t časa življenja? Mi lahko kdo kaj razloži v tej smeri.? Pametart zato,ker nisi sposoben spoznati,da si naučen in poučen na osnovi zmot je lahko. Misliti s svojo gavo pa niti ne zmoreš ker ne dojemaš dati vesoljno samodelovanje odpira ali zapira pogled vanj.Dajte prosim razložite mi,tisti ki sanjate,da lahko kaj iz nič nastane.Nič je pojem neobstoja dragi moji. To pomeni- nič se niti vedeti ne da! Zato vi sanjate,da vemo vse!!
Frane Šajn
14. 08. 2011 08.25
MENE ZANIMA S KATEREGA RAZSUTEGA PLANETA JE PRILETEL TISTI KOS, KI JE PUSTIL SLOVENSKI "PRA DNK"?
JanezNovakJohn
14. 08. 2011 08.06
Karkoli je živega v vesolju je za nekoga pogubno. Ali za to življenje ali za nas. Kaj storimo če v stanovanju srečamo ščurka. Verjetno ne vspostavimo komunikacijo. Enostavno ga pohodimo. Enako se bodo obnašale zunanje civilizacije, če se bi pripeljale do nas. Raskorak v inteligenci bi bil prevelik.